Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Το ποσό των 600.000 ευρώ θα επιστρέψει το κράτος στον Γιάννο Παπαντωνίου

Θα είναι η δεύτερη μεγάλη χαρά που παίρνει ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ μετά την αποφυλάκισή του



Δικαιωμένος εις διπλούν νιώθει ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννος Παπαντωνίου.

Καταρχάς αποφυλακίστηκε ύστερα από προσωρινό εγκλεισμό 18 μηνών στο σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού με την κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων ύψους 2,8 εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να είχαν ληφθεί ως προμήθεια για τον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Το Δικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι τα υπάρχοντα στοιχεία εις βάρος του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας δεν αρκούν για να παραπεμφθεί σε δίκη και πως οι κατηγορίες που του αποδόθηκαν δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένες. Οπότε διατάχθηκαν περαιτέρω ανακρίσεις για να διαλευκανθεί η υπόθεση και μετά τον νέο γύρο ερευνών θα κριθεί εάν θα υπάρξει παραπομπή σε δίκη ή όχι.

Η νέα εξέλιξη τώρα είναι ότι το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να του επιστρέψει όπως μαθαίνουμε 600.000 ευρώ, για τις καταθέσεις ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ του ιδίου και της συζύγου του Ρούλας Κουράκου (που επίσης είχε προφυλακιστεί) στην ελβετική τράπεζα HSBC που είχαν θεωρηθεί προϊόν φοροδιαφυγής. Ειδικότερα, το Συμβούλιο της Επικρατείας μαθαίνουμε ότι έκανε δεκτή την προσφυγή του ζεύγους που από την αρχή υποστήριζαν ότι το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό είναι καθ’ όλα νόμιμα αποκτημένο και φορολογημένο σε βάθος χρόνου.

Από τα στοιχεία που προσκόμισαν οι δικηγόροι του κ. Παπαντωνίου αποδεικνύεται ότι σχεδόν και τα 2,8 εκατομμύρια ευρώ δεν αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής. Ακάλυπτο έμεινε μονάχα ένα ποσό της τάξης των 200.000 ευρώ που δεν δύναται να αιτιολογηθεί ο τρόπος απόκτησής του βάσει των αποδείξεων που κατατέθηκαν. 
Έτσι, από τη στιγμή που οι τραπεζικές καταθέσεις κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας πως δεν αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής, το κράτος θα πρέπει να του επιστρέψει 600.000 ευρώ από το συνολικό ποσό των 800.000 ευρώ που είχε καταβάλει ως προκαταβολή στο πλαίσιο της συνολικής οφειλής του, όπως άλλωστε ορίζουν οι κείμενες διατάξεις του νόμου.

Παράλληλα ξεκίνησε να του καταβάλλεται και πάλι κανονικά η σύνταξή του που όλο το προηγούμενο διάστημα παρακρατούνταν λόγω των οφειλών του προς το ελληνικό Δημόσιο.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΑ ΚΑΛΑ!! ...

Ανώνυμος είπε...

Για φαντάσου,,,
μαζί τα φάγαμε,,,

Ανώνυμος είπε...

Όχι ρε παιδιά, δεν καταλάβατε καλά. Εντάχθηκε στους εθνικούς ευεργέτες και είναι το ελάχιστο που μπορούσε να κάνει το κράτος. Κανένα ψίχουλο για κανένα ενοχλητικό συνταξιούχο δεν υπάρχει. Εύγε και ουστ ρε αλήτες.