Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας: "Tο μεταναστευτικό αδιαμφισβήτητα αποτελεί μείζον Υγειονομικό θέμα"!




Παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας για το κέντρο φιλοξενίας μεταναστών.




  1. Στο πλευρό τόσο των κατοίκων, όσο και του Δήμου Λαμίας τάσσεται ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας για το θέμα που έχει προκύψει με το κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Λαμιέων, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε.



 Ο Σύλλογος εκφράζει τους προβληματισμούς του για το ενδεχόμενο δημιουργίας του κέντρου και παράλληλα τονίζει ότι θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης από την επίσημη πολιτεία.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας
Τις τελευταίες ημέρες οι τοπικές κοινωνίες του Νομού μας βιώνουν έντονη ανησυχία και προβληματισμό λόγω της πιθανής δημιουργίας μεγάλου κέντρου φιλοξενίας προσφύγων κλειστού τύπου στην ευρύτερη περιοχή. Είναι αυτονόητο πως ίδια ανησυχία διακατέχει και την Ιατρική κοινότητα της Φθιώτιδας η οποία άλλωστε αποτελούσε και αποτελεί ενεργό κομμάτι της κοινωνίας.
Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε πως ο Ιατρικός κόσμος κατανοεί και συμμερίζεται τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών και είναι απόλυτα αλληλέγγυος προς αυτές. Επίσης, αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο πλέον αποτελεί σοβαρό εθνικό πρόβλημα, κάτι που επιβεβαιώνεται και απ΄ την απόφαση της Κυβέρνησης να ιδρύσει αυτόνομο Υπουργείο.
Τέλος, έχει εμπιστοσύνη και αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Δημοτικής μας αρχής για τη σωστή και δίκαιη διαχείριση και επίλυση του προβλήματος.
Τονίζουμε μάλιστα πως στην προσπάθειά της αυτή, θα μας έχει συμμάχους και συνοδοιπόρους, αφού και θεσμικά ο Ιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας οφείλει και επιθυμεί να είναι σύμβουλος σε θέματα Υγείας της επίσημης πολιτείας.
Και το μεταναστευτικό αδιαμφισβήτητα αποτελεί μείζον Υγειονομικό θέμα.
Δεν γνωρίζουμε προφανώς, ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις και επιλογές των αρμόδιων Υπουργείων ως προς την τοποθεσία που θα δημιουργηθεί το πολυσυζητημένο κέντρο της φιλοξενίας των προσφύγων, και αν θα υλοποιηθεί το έργο αυτό εντός του Νομού Φθιώτιδας, έχουμε όμως υποχρέωση, ως Ιατρικός Σύλλογος, να θέσουμε υπ’ όψιν όλων όσων θα λάβουν τις αποφάσεις αυτές τις ελάχιστες και στοιχειώδεις προϋποθέσεις, οι οποίες θα εξασφαλίζουν την ασφαλή και επαρκή Υγειονομική κάλυψη των φιλοξενουμένων μεταναστών χωρίς ταυτόχρονα να δημιουργείται κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων του Νομού μας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, θεωρούμε πρωταρχική προϋπόθεση την ανάπτυξη, πριν την εγκατάσταση των ατόμων που θα φιλοξενηθούν, υποδομών οι οποίες θα παρέχουν, αφενός μεν ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής, αφετέρου συνεχή και ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας σε τακτική αλλά και σε επείγουσα βάση. Η πρόχειρη εγκατάσταση 2.500 ανθρώπων σε σκηνές χωρίς θέρμανση, χωρίς βασικές συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την Δημόσια Υγεία με τη μορφή επιδημιών.
Η ύπαρξη, επίσης, μίας οργανωμένης δομής πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας κρίνεται απαραίτητα για έναν τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Η δομή αυτή θα πρέπει να λειτουργεί ως Κέντρο Υγείας σε 24ωρη βάση, πλήρως στελεχωμένη με Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Εκεί θα μπορεί να αντιμετωπίζεται αρχικά κάθε έκτακτο περιστατικό αλλά και να γίνεται από το Ιατρικό προσωπικό η επιλογή ασθενών που θα πρέπει να μεταφερθούν σε δευτεροβάθμια μονάδα Υγείας (Νοσοκομείο Λαμίας).
Έτσι θα αποφύγουμε τις άσκοπες μεταφορές ασθενών, μειώνοντας το οικονομικό κόστος και προστατεύοντας την εύρυθμη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος του Νομού μας.
Θα πρέπει επίσης να υπάρχει μονάδα βραχείας νοσηλείας ασθενών σε θαλάμους, καθώς και διακομιδής τους εφόσον κριθεί απαραίτητο, με ασθενοφόρο όχημα και πλήρωμα του κέντρου φιλοξενίας. Ακόμη η ανωτέρω Πρωτοβάθμια Υγειονομική δομή θα πρέπει να διαθέτει χώρο φαρμακείου, προκειμένου να μπορεί να παρέχεται φαρμακευτική αγωγή, τόσο στους νοσηλευόμενους όσο και στους εξωτερικούς ασθενείς του κέντρου.
Τέλος θα πρέπει να μπορεί να υποστηρίζει μαζικούς εμβολιασμούς σε παιδιά και ενήλικες, καθώς και άλλες δράσεις και ενέργειες που θα στοχεύουν στην πρόληψη και στην προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Οι ειδικότητες και ο αριθμός των ιατρών που υπηρετούν με συμβάσεις στην Υγειονομική μονάδα του κέντρου, προφανώς θα πρέπει να εξαρτάται από τον συνολικό αριθμό των φιλοξενουμένων μεταναστών, από την ηλικιακή κατανομή τους (παιδιά – ενήλικες), αλλά σίγουρα θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν και άλλα χαρακτηριστικά όπως εθνότητες, θρησκευτικές ιδιαιτερότητες, κοινωνικά δεδομένα (οικογένειες ή μη).
Τέλος απαραίτητη είναι η δημιουργία και λειτουργία ειδικού κέντρου ψυχικής Υγείας και υποστήριξης, που θα είναι στελεχωμένο με ειδικό ψυχολόγο σε θέματα μετανάστευσης, κοινωνικό λειτουργό και φυσικά ψυχίατρο, προκειμένου να αναγνωρίζονται εγκαίρως, να καταγράφονται και να αποτρέπονται περιστατικά βίας, καθώς και άλλες παραβατικές και επικίνδυνες συμπεριφορές και ενέργειες τόσο μεταξύ των ανθρώπων που θα φιλοξενηθούν, όσο και προς τις τοπικές κοινωνίες.
Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε πως η παρέμβαση αυτή του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας γίνεται χωρίς καμία διάθεση κινδυνολογίας, με γνώμονα μόνο το συμφέρον της δημόσιας Υγείας στο Νομό μας, το οποίο ως Ιατρική κοινότητα οφείλουμε να υπηρετούμε και να προασπίζουμε με κάθε κόστος.
Στη κατεύθυνση αυτή θα συνεργαστούμε και θα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, τόσο την επίσημη πολιτεία (Δήμο – Περιφέρεια – αρμόδιο Υπουργείο), όσο και κάθε άλλη υγιή κοινωνική ομάδα, προκειμένου μέσα από ένα κλίμα ομοψυχίας να συμβάλουμε στην εξεύρεση της καλύτερης και πιο δίκαιης λύσης στο πρόβλημα που δυστυχώς καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: