Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019

ΛΙΒΑΔΕΙΑ.. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ 2019-2020 -ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ : «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ»




ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ»



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Λιβαδειά, 31/10/2019

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ 2019-2020
Ο σύλλογος «Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς», με την υποστήριξη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λεβαδείας, διοργανώνει σεμινάριο οκτώ (8) συναντήσεων με τίτλο «Φιλοσοφούμε . . . μετά φιλοκαλίας» και εισηγητή τον κ. Στάντη Ρ. Αποστολίδη.
Τα μαθήματα απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο και θα πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης μία φορά το μήνα (Παρασκευή) στις 8 μμ.
Κόστος συμμετοχής: 40,00€ για την κάλυψη των εξόδων διοργάνωσης. Για τα μέλη του συλλόγου “Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς, που είναι ταμειακά εντάξει για το τρέχον έτος, 30,00€. Τα χρήματα μπορούν να καταβληθούν και τμηματικά (20,00 για την εγγραφή και τα υπόλοιπα στο μάθημα του Ιανουαρίου).
Τα μαθήματα παρέχονται δωρεάν σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.
Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων: 40
Πληροφορίες: Στη Βιβλιοθήκη, και στο τηλ. 22610.89977 (κ. Λ. Διαμαντή).
Δηλώσεις συμμετοχής online  στο site της Βιβλιοθήκης ή στο http://bit.ly/2JuoM8U.

Πρόγραμμα:
1. Παρασκευή 15 Νοεμβρίου: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ. Τομείς της φιλοσοφικής σκέψης. «Σκοπός» της Φιλοσοφίας: η διατύπωση μιας συνολικής και συνεκτικής ερμηνείας για τον κόσμο. Φιλοσοφία και επιστήμες. Η γένεση των Επιστημών από την ελληνική Φιλοσοφία και η ανατροφοδότηση της Φιλοσοφίας από την σύγχρονη επιστημονική έρευνα. Ιστορική ανέλιξη της Φιλοσοφίας. Αντιδράσεις κατά της Φιλοσοφίας. Φιλοσοφία της Ιστορίας.
 2. Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου:: ΦΥΣΙΚΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ ΤΗΣ ΙΩΝΙΑΣ. Οι θέσεις τους και η κομβική σημασία της διδασκαλίας του ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΥ. ΣΟΦΙΣΤΕΣ και σοφιστική κίνηση. ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ κ.ἄ. Ανάλυση αποσπασμάτων.
3. Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020: ΣΩΚΡΑΤΗΣ και φιλοσοφικός «ορισμός». Οι αντιλήψεις του στοντομέα της Ηθικής, της Πολιτικής και της θρησκείας. Η κεφαλαιώδης στροφή προς τον Άνθρωπο. Η δίκη του Σωκράτη και η σημασία της. Οι επιγενέστερες σχολές: Κυνικοί, Ηδονιστές, Ακαδημία, Περιπατητικοί, Στωικοί.
4. Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου: ΠΛΑΤΩΝ. Ο εισηγητής των Διαλόγων. Η θεωρία των Ιδεών. Ο μύθος του σπηλαίου. Από τον Ιδεαλισμό του Πλάτωνα στον Εμπειρισμό του Αριστοτέλη. Νεώτεροι εμπειριστές: Λόκ, Χιούμ. Η περίπτωση του Μπέρκλεϋ. Ο συστηματοποιός Κάντ.
5. Παρασκευή 13 Μαρτίου: ΗΘΙΚΗ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΧΡΟΝΩΝ.  Συνοπτική επισκόπηση της δυτικοευρωπαϊκής Ηθικής Φιλοσοφίας. Ωφελιμισμός (Μίλλ), Κατηγορική προσταγή (Κάντ),«Νατουραλιστική» Ηθική (Νίτσε). Υπάρχει μία Ηθική;
6. Παρασκευή 13 Απριλίου: ΝΙΤΣΕ. Η θέση του στο νεώτερο ευρωπαϊκό στοχασμό. Η  αντισυστηματική Φιλοσοφία. Επαναπροσδιορισμός των παραγνωρισμένων «αξιών» του Αρχαίου Πνεύματος. Τάδε έφη Ζαρατούστρας, Λυκόφως των θεών, Αντίχριστος. Εκλεκτά αποσπάσματα. (με τη συνεργασία του Ήρκου Αποστολίδη).
7. Παρασκευή 8 Μαΐου: ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ. Τρεις βασικοί παράγοντες: Δημιουργός, Έργο, Δέκτης. Τί νοείται ως «έργο Τέχνης»; Η Τέχνη ως μίμηση της Φύσης; «Η Τέχνη για την Τέχνη». Αποκλεισμός της «στρατευμένης» Τέχνης; Τέχνη χωρίς δέκτη; Υπάρχει Τέχνη χωρίς δημιουργική επέμβαση του ανθρώπου; Τέχνη δίχως υλικό «έργο»; Είναι έργο Τέχνης μια πλαστογραφία;
8. Παρασκευή 5 Ιουνίου: ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ. Πόππερ και Καν. Το «διαψευστικό πείραμα»
και οι «επιστημονικές επαναστάσεις». Τί μπορεί να οριστεί ως «επιστημονικό πρόβλημα»;

Λίγα λόγια για τον Στάντη Ρ. Αποστολίδη
Γιος του λογοτέχνη και κριτικού Ρένου Αποστολίδη, σπούδασε Φιλολογία στην Αθήνα και αφοσιώθηκε για 25 χρόνια, μαζί με τον αδερφό του Ήρκο, επίσης φιλόλογο, στη συμπλήρωση και το σχολιασμό της εξάτομης «Ιστορίας του Ελληνισμού», του κλασσικού Γερμανού ιστορικού J. G. Droysen, που μετέφρασε ο πατέρας τους. Το έργο με την ολοκλήρωσή του το 2012 τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.
Στη συνέχεια, συγκέντρωσαν σ’ έναν τόμο, όλες τις «Αρχαίες πηγές της Ιστορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου», με παράλληλη μετάφραση και τιμήθηκαν κατ’ εξαίρεσιν για δεύτερη φορά από την Ακαδημία Αθηνών (2015).
Παράλληλα, μετείχαν στη συγκρότηση και την ενημέρωση της επτάτομης «Ανθολογίας της Νεοελληνικής Γραμματείας», που είχε ξεκινήσει το 1933 ο παππούς τους, Ηρακλής, και συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι σήμερα.
Ως ιδιαίτερες συμβολές στο χώρο της Νεοελληνικής Γραμματείας εξέδωσαν τις πρώτες φιλολογικά σχολιασμένες εκδόσεις των «Απάντων» του Καβάφη (2002), και του Βιζυηνού (2013), ενώ έχουν αναλάβει και τη νέα έκδοση του συνόλου των λογοτεχνικών και κριτικών έργων του Ρένου Αποστολίδη, παρουσιάζοντας 8 ήδη τόμους («Πυραμίδα 67», «Α2», «Απάντηση & ἡ Δίνη», «Καμένα Φρένα», «Τρεις σταθμοί», «Μαύρο καράβι», «Του Κενταύρου» κ.ἄ.).
Έχει επιμεληθεί ιστορικές μελέτες για την Αναγέννηση και το Βυζάντιο (σειρά της Ιονικής Τραπέζης), λευκώματα για την Ιωνία και τη Θράκη (εκδ. Αδάμ), και αρκετά έργα κλασσικής ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας κ.α.
Διατήρησε επί 19 χρόνια τακτική στήλη βιβλιοκριτικής στην Βιβλιοθήκη της Ελευθεροτυπίας, ίσαμε το κλείσιμό της, κρίνοντας με τα αυστηρότερα κριτήρια έργα φιλολογικά, ιστορικά, λογοτεχνικά καθώς και μεταφράσεις ξένης λογοτεχνίας.
Διδάσκει στην Ιόνιο Σχολή Αρχαία, Νέα και Φιλοσοφία και γνωρίζει τις τέσσερεις βασικές ευρωπαϊκές γλώσσες.
==============================
Σύλλογος ΦΙΛΟΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ
URL: http://filoi.liblivadia.blogspot.com
email: filoi.liblivadia@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: