Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΑΣ ΠΑΛΜΕΡ-ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ ΣΚΟΝΤΑΨΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ , ΤΗΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΓΥΡΤΕΙΑ Η ΑΠΛΑ ΣΕ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ; ( του Α.Γ )




Αφορμή για αυτές τις γραμμές είναι  όσα μου  υπενθύμισε η ανάρτηση σας για το όραμα του Άγγελου και της Εύας Πάλμερ –Σικελιανού 
http://karteria1.blogspot.com/2019/02/blog-post_526.html   και μία πρόσφατη εκδρομή.


 Δεν θα μπω καν στον κόπο να ψάξω εάν θυμάμαι  σωστά ή όχι,   σύμφωνα όμως με όσα έπεσαν κάποτε στην αντίληψή μου  η Εύα Πάλμερ - Σικελιανού όχι απλά αγάπησε αυτό τον τόπο αλλά θυσίασε και μεγάλο μέρος της περιουσίας της ή τουλάχιστον αρκετά μεγάλο ώστε να μην αφήνει καμία αμφιβολία για την πίστη της στην αξία του και στις δυνατότητές του. Όχι ως επένδυση για να βγάλει περισσότερα λεφτά, αλλά για να δώσει   ώθηση να ξαναστηθεί στα πόδια του και να ξαναπροσφέρει στον κόσμο.  

Μελετώντας,  κάποιες μέρες πριν,    το μέλλον  των Δελφών  και του Δελφικού Τοπίου  του Χωροταξικού της Στερεάς Ελλάδας ,  είχα μπει να δω τι θα φαίνεται από τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών σε λίγα χρόνια και είχα δει  τις μεταλλευτικές περιοχές απέναντι από την Αράχωβα. Δεν μου ήρθε αρχικά σαν προβληματισμός το τι θα φαίνεται από  το σπίτι του ζεύγους Σικελιανού.  

Πρόσφατα   κάποιοι φίλοι επισκέφτηκαν την περιοχή μας,  τους έκανα τον ξεναγό και τους πήγα και από εκεί,  από το σπίτι με την θέα που ενέπνευσε και  στήριξε ένα μεγαλειώδες όραμα. Και είδα αυτή την καταπληκτική θέα που δεν έχουν κρύψει ακόμα τα δέντρα και τα φυτά που εντελώς αψυχολόγητα την κρύβουν από τον οικισμό των σημερινών Δελφών. 

Είδα την θέα που ενέπνευσε   πριν από χιλιάδες χρόνια, που ενέπνευσε  στις αρχές του 20ου αιώνα,   στις αρχές της δεκαετίας του 70 και φτιάχτηκε το ΕΠΚΕΔ, στις αρχές της δεκαετίας του 80 και θεσμοθετήθηκε και οριοθετήθηκε το Δελφικό Τοπίο και λίγα χρόνια μετά που η UNESCO ενέταξε αυτό το τοπίο στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 





Και συνειδητοποίησα ότι είναι  η θέα του τοπίου  που προορίζεται   για εξόρυξη βωξίτη, για αιολικά πάρκα και ιχθυοκαλλιέργειες.


 Τότε  προβληματίστηκα και πάλι πολύ σοβαρά.


Αυτό που ζούμε σήμερα, το ότι κάποιοι  υπέγραψαν και επισημοποίησαν  μια απόφαση σαν το εν λόγω Χωροταξικό,  και όλοι εμείς οι απλοί άνθρωποι βράζουμε και ψάχνουμε για  δράσεις, αντιδράσεις,  ξεκάθαρες τοποθετήσεις και οδηγίες από όλους αυτούς που έχουμε ως τοπικούς και εθνικούς ηγέτες, που έρχονται και πάλι να μας ζητήσουν την ψήφο μας για τις επόμενες εκλογές,
αυτά τα  χάλια και αυτή η ντροπή και μόνο από το ότι δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ αυτό το πράγμα, 

είναι  τελικά η απόδειξη ότι οι Νεοέλληνες είναι ένα συνονθύλευμα όντων όπου κυριαρχεί ένα είδος ανθρωπόμορφων  δίποδων πρωτευόντων θηλαστικών που αντιλαμβάνονται ως κοινά ζώα μόνο το φαΐ και μάλιστα με απληστία  ακόμη και αν  βρίσκεται σε παγίδα ;

είναι  μήπως απλά η συγκυρία όπου μία κοινωνία αξιοπρεπών κατά κύριο λόγο ανθρώπων έχει πέσει θύμα διαπλεκόμενης    πολιτικής    αλητείας και καφρίλας που καλείτε να  αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα, συγκρούσεις και διασυρμούς για παραδειγματισμό;

 ή όλα αυτά είναι απλά ένα λάθος που σύντομα θα διορθωθεί με το θάρρος που διακρίνει τους μεγάλους Ανθρώπους , αυτούς  που δικαιούνται να κάνουν λάθος αλλά έχουν και το μεγαλείο να το παραδεχτούν και να το διορθώσουν;



Σύντομα διαπίστωσα ότι ο προβληματισμός αυτός δεν μπορεί να απαντηθεί θεωρητικά  από κανέναν. Θα απαντηθεί χωρίς περιθώρια παρερμηνειών    από την πραγματικότητα που θα ακολουθήσει. 

Και αυτή  θα μας χαρακτηρίζει στην συνέχεια ανεξάρτητα από όσες   γραβάτες και κουστούμια   φορέσουμε,   από όσα  Φόρουμ  και  αν συμμετέχουμε,  από όσα μεγάλα λόγια και να λέμε για τον Άγγελο και την Εύα Σικελιανού και το μεγάλο όραμά τους  στις γιορτές και τις επετείους.         

(Στέλνω συνημμένα και φωτογραφίες)

Α.Γ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εγώ επισημαίνω την αποτελεσματικότητα των περιφερειακών συγκεντρώσεων της κυβέρνησης , μέσα από τις οποίες προέκυψαν τα αναπτυξιακά σχήματα των περιφερειών στην χώρα μας.
Σε πολύ λίγο χρόνο αποτυπώθηκαν οι εκμεταλλεύσιμοι πόροι κάθε περιφέρειας και έγιναν νομοθετικά πλαίσια και νόμοι που η κάθε τοπική κοινωνία θα ακολουθήσει στο μέλλον με σκοπό την ανάπτυξη.
Δεν πιστεύω νάστε και σεις που γράφετε το άρθρο , ότι το σχέδιο νόμου με τους χάρτες και τις χρήσεις γης , παραδόθηκε στον αρτμόδιο υπουργό από τα χέρια κάποιου ενδιαφερόμενου επιχειρηματία της περιοχής...
Αυτά δεν γίνονται.


Ανώνυμος είπε...

Σώπα ρε αδερφέ. Στην κυβέρνηση το Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν σημαία την πάταξη της διαπλοκής; Καμία περίπτωση. Εγώ είμαι σίγουρος ότι οι ίδιοι οι υπουργοί είναι οι επιχειρηματίες. Μόνο σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσαν να υπογράψουν τέτοιο αίσχος. Μόνο η προσωπική απληστία μπορεί να θολώσει τόσο πολύ την κρίση και να μην μπορούν να καταλάβουν πόσο άθλιοι έγιναν. Αν τους το είχαν δώσει ξεχωριστοί επιχειρηματίες, μία επιφύλαξη θα την είχαν. Κάτι θα έσωζαν. Το έκτρωμα αυτό θα διδάσκεται μετά από λίγα χρόνια στις πολιτικές επιστήμες του Χάρβαρντ του Γέιλ και των άλλων πανεπιστημίων πού σπούδασαν παιδιά σαν τον Σταθάκη σαν παράδειγμα προς αποφυγή όταν οι απόφοιτοί τους θα στήνουν πολιτικές κομπίνες στις υπανάπτυκτες χώρες. Το θέμα είναι τί κάνουμε εμείς αν κανένας τοπικός άρχοντας δεν καλέσει σε κινητοποιήσεις. Για την ώρα έχουμε μείνει μόνο στις προσφυγές και υπάρχει ορατός ο φόβος ότι ήταν για τα μάτια του κόσμου. Σίγουρα μαύρο και κατάμαυρο στις εκλογές για όποιον δεν σηκώσει παντιέρα άμεσα και όχι λόγια λίγο πριν την κάλπη. Δεν φτάνει μόνο όμως μόνο αυτό.