Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙΑ…


Οι αμερικανοί λένε ότι οι αριθμοί είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να πει κανείς ψέματα. Η αποστροφή αυτή επαληθεύεται στη δημοσκόπηση για τις περιφερειακές εκλογές ή όχι;
Γράφει ο Ηλίας Τσίγκας

Αν οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται συχνά στον αθηναϊκό Τύπο αναφορικά με τις τάσεις ή τις “τάσεις” που καταγράφονται για την κεντρική πολιτική σκηνή έχουν διαψευστεί ουκ ολίγες φορές, τόσο για το ότι χρησιμοποιούνται ξεπερασμένες ή μη επιστημονικές μέθοδοι (με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την αναγωγή επί των εγκύρων), αν έχουν κουράσει το κοινό που αντιλαμβάνεται ότι είναι κινούμενες ή κατευθυνόμενες, ωστόσο αυτές που δημοσιεύονται σε περιφερειακό επίπεδο πάντα αποσπούν την προσοχή των πολιτών και παρέχουν άφθονη ύλη για σχόλια κάθε είδους.
Το ίδιο συνέβη και με τη σφυγμομέτρηση της Prorata για λογαριασμό του Star Κεντρικής Ελλάδας, την οποία παρουσίασε στην εκπομπή του ο Διευθυντής του σταθμού Γιώργος Σιμόπουλος. Σύμφωνα με αυτήν προηγείται ο Απόστολος Γκλέτσος με ποσοστό 21%, δεύτερος μια μονάδα πίσω ο Φάνης Σπανός (20%), αρκετά πιο πίσω αλλά κοντά μεταξύ τους οι Μπατζελή (10%) και Αναγνωστάκης (8%) με τον κ. Μπασδέκη της Λαϊκής Συσπείρωσης στην τελευταία θέση (2%). Οι αναποφάσιστοι κι όσοι δεν θέλησαν να απαντήσουν κινούνται στην περιοχή του 34%.
Πολλά γράφηκαν, πολλά ακούστηκαν και πολλά ειπώθηκαν σχετικά. Θα μας επιτρέψετε να προσθέσουμε και τη δική μας οπτική, χωρίς να αμφισβητήσουμε τα πορίσματα της έρευνας και την ίδια την εταιρεία, η οποία είναι μέλος της Esomar και η οποία σημειωτέον ότι είναι από τις ελάχιστες εταιρείες που έχουν διασώσει το κύρος τους την τρέχουσα δεκαετία.
Κατ αρχάς, δεν μετράται η υποψηφιότητα Γιώτη, ο οποίος κατεβαίνει με την Ελληνική Αυγή, την περιφερειακή έκφραση της Χρυσής Αυγής. Με δεδομένο ότι grosso modo η τελευταία διατηρεί τις δυνάμεις της σε ικανό βαθμό και συνυπολογίζοντας ότι στις περασμένες περιφερειακές έλαβε ποσοστό 9,04%, συνιστά έναν παράγοντα διαφοροποιητικό των αποτελεσμάτων που δημοσίευσε το Star. Μπορεί, βέβαια, ο τότε επικεφαλής Απόστολος Γκλέτσος να έχει προσχωρήσει στην παράταξη του εξαδέλφου του και υποψήφιου περιφερειάρχη, είναι όμως κι εμπειρικά γνωστό αλλά πρωτίστως και επιστημονικά τεκμηριωμένο από τις εργασίες της Καθηγήτριας της Παντείου Βασιλικής Γεωργιάδου ότι οι ψηφοφόροι της Χ.Α. δεν επηρεάζονται από το πρόσωπο του επικεφαλής αλλά από έτερα χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, δεν μετράται και η παράταξη Αριστερή Παρέμβαση, που πρόσκειται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και η οποία το 2014 είχε λάβει ποσοστό 3, 36% καταφέρνοντας να εκλέξει έναν περιφερειακό σύμβουλο.
Παράλληλα, μη αντιπροσωπευτικό είναι και το ποσοστό του υποψήφιου που κατεβάζει η Λαϊκή Συσπείρωση Κώστα Μπασδέκη. Από το εμφανιζόμενο 2% έως το 8,83 που είχε πάρει η παράταξη αυτή το 2014 υπάρχει πολύ σοβαρή απόσταση, τη στιγμή που στη Στερεά τα ποσοστά του ΚΚΕ ανέρχονται κοντά στο 10% ή λίγο λιγότερο, πάντως πολύ μακριά από το 2% που δίνει η δημοσκόπηση.
Ανάλογη υποαντιπροσώπευση δίνει η εν λόγω δημοσκόπηση στον Δημήτρη Αναγνωστάκη, καθώς σε σχέση με το 2014 ιδεολογικοπολτικά θα προσθέσει δυνάμεις που προέρχονται από την παράταξη Χαϊνά (ΔΗΜΑΡ) το 2014, η οποία είχε λάβει τότε το 4,27% και της οποίας τα στελέχη κατά βάσην έχουν μετακομίσει στο ΣΥΡΙΖΑ (πχ. Αντώνης Ιωάννου), ενώ στήριξη θα έχει και από το χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, που παλιότερα κατέβαζε αυτόνομους συνδυασμούς (πχ Δέσποινα Σπανούδη).
Αντίθετα, φυσιολογικό κρίνεται το 10% που λαμβάνει η Κατερίνα Μπατζελή, ποσοστό υπέρτερο του ΚΙΝ.ΑΛ. που τη στηρίζει και το οποίο οφείλεται στην υψηλή αναγνωρισιμότητά της στους κατοίκους κυρίως της Φθιώτιδας αλλά και γενικότερα της Στερεάς λόγω της υπουργικής της θητείας με μόλις το 39% να δηλώνει πως δεν την γνωρίζει.
Πρωταθλητής της αναγνωρισιμότητας είναι βέβαια ο Απόστολος Γκλέτσος, στοιχείο ιδιαίτερα καθοριστικό για τη δημοσκοπική πρωτιά του, με μόλις το 8% να δηλώνει πως δεν τον ξέρει. Το έτερο στοιχείο της πρώτης θέσης Γκλέτσου είναι βέβαια η αντισυστημική ψήφος που σηματοδοτεί και η οποία βρίσκει εύκολα έκφραση στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως έχει δείξει η εμπειρία από τις περιπτώσεις Μπέου, Ψινάκη κ.α.
Αυτή ακριβώς η έλλειψη της προς το παρόν αναγνωριιμότητας είναι που κοστίζει στον Δημήτρη Αναγνωστάκη -60% δηλώνει πως δεν τον ξέρει- και δευτερευόντως στον Φάνη Σπανό -44% το αντίστοιχο ποσοστό. Ως προς τη Φωκίδα, το δυνατό ψηφοδέλτιο Σπανού είναι εκείνο που του δίνει ασφαλές προβάδισμα με 21% έναντι 14% Γκλέτσου, 11% Μπατζελή (προ βέβαια της αναταραχής που προκάλεσε η αποχώρηση Τσαμαντάνη και οι λόγοι που επικαλείται εκείνος), 8% Αναγνωστάκη και 0% σε Μπασδέκη, όταν το ΚΚΕ στις τελευταίες εθνικές εκλογές είχε λάβει 6,24%. Κάτι βέβαια που προσθέτει περισσότερο προβληματισμό για το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης. Στη Φωκίδα, παράλληλα, καταγράφεται και το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που δηλώνουν αναποφάσιστοι ή που επέλεξαν να μην απαντήσουν, 43%, στοιχείο βέβαια που δείχνει ότι κατ ουσίαν η μάχη δεν έχει ακόμα καλά καλά ξεκινήσει.
Από εκεί και πέρα πρέπει να σημειώσουμε και κάποιες άλλες επισημάνσεις. Ο Αναγνωστάκης είναι πρώην Δήμαρχος Χαλκίδας. Το 15% μόλις σε αναγνωρισιμότητα στην Εύβοια κάπου δεν κολλάει. Επίσης, στην Ευρυτανία ο Γκλέτσος έρχεται δεύτερος, με υπερδιπλάσια ποσοστά από Αναγνωστάκη και Μπατζελή τη στιγμή που δεν έχει ακόμα ανακοινώσει εκεί ούτε έναν υποψήφιο…
Σε γενικότερο επίπεδο τα “τέλια” από τα ευρήματα της σφυγμομέτρησης πρέπει να βαρέσουν πιο ηχηρά προς Νέα Δημοκρατία μεριά. Κι αυτό γιατί η επιλογή του κόμματος, με βάση και τη δημοσκόπηση, δικαιώνουν είτε εκείνους που υποστηρίζουν πως η υποψηφιότητα Σπανού δεν “τραβάει”, υπενθυμίζοντας και την απόπειρα ώθησης κι “ένεσης” που συμβόλισε η έλευση Μητσοτάκη στη Λαμία για το λόγο αυτό, είτε όσους έχουν διαπιστώσει ότι ο Φάνης Σπανός έχει ξεκινήσει ιδιαίτερα “μαγκωμένος” κι έξω από τα νερά του, όπως απέδειξε και η παρουσία του στο Forum των Δελφών, εκθέτοντας συνεργάτες του στη Φωκίδα που έσπευδαν να διαδίδουν ότι “ήταν περίφημος” κι άλλα παρόμοια, χωρίς να διαθέτουν το στοιχειώδες πολιτικό κριτήριο ώστε να αντιληφθούν το πόση βλάβη προξενούν στον υποψήφιο περιφερειάρχη με τέτοια άσκοπα και ζημιογόνα “ξεσκονίσματα”. Ειδικά που με την απρόσμενη (;) δυναμική Γκλέτσου το επικρατέστερο σενάριο είναι οι περιφερειακές έδρες στο νομό να σπάσουν ανά μία σε κάθε παράταξη, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα γενκιότερα δεδομένα! Άλλο, τέλος, ανησυχητικό στοιχείο για την υποψηφιότητα Φάνη Σπανού είναι και η -γνωστή τοις πάσι- έλλειψη συμμαχιών για τον δεύτερο γύρο. Οι οποίες με την υπερπολιτικοποίηση που επέλεξε να προσδώσει η Πειραιώς (και) στις περιφερειακές εκλογές απειλούν άμεσα με το ανεπανόρθωτο!
Από την άλλη, καμπάνες πρέπει να ηχήσουν και προς Κουμουνδόυρου μεριά. Ο ίδιος ο Αναγνωστάκης και οι συνεργάτες του υπέστησαν σημαντικό “τσαλάκωμα”. Όχι όμως τόσο όσο ο κεντρικός ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί η παράταξη του πρώην Δημάρχου Χαλκίδας να έχει αρκετά άλλοθι, όπως η δεξαμενή των αναποφάσιστων, της οποίας ο βαθμός συσπείρωσης θα κρίνει πολλά, μπορεί οι όμορες ιδεολογικά και φίλιες δυνάμεις να είναι απόθεμα, αλλά η ελλιπής αναγνωρισιμότητα θέλει κι άλλα μέσα. Ανυπερθέτως. Αν έχουν σκοπό βέβαια να κάνουν πραγματικές εκλογές και αν τελικά τα στελέχη που δήλωσαν παρών δεν απομείνουν μόνα τους με τον… μουντζούρη στο χέρι . Στην Κουμουνδούρου και στο Μαξίμου αυτό έπρεπε να το είχαν σκεφθεί… προχθές!
Ο Αμερικανός συγγραφέας Άαρον Λεβένσταν έγραφε ότι οι δημοσκοπήσεις είναι σαν τις μίν φούστες: Αποκαλύπτουν πολλά, αλλά κρύβουν την ουσία. Τώρα, αν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες θα καταφέρουν να διακρίνουν την ουσία και να μιλήσουν στους εκλογείς με όρους κοινωνίας ή αν θα χρησιμοποιήσουν τις δημοσκοπήσεις όπως χρησιμοποιούν οι μεθυσμένοι τα φανάρια, δηλαδή για να έχουν κάπου να στηρίζονται, αυτό θα το δείξει η μία, μεγάλη και πραγματική δημοσκόπηση, η ψηφοδόχος…


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

συμβουλάτορα διαφώτισε μας.. πάρε και την ΠΑΕ Δελφών ως τέως πρόεδρος στο παιχνίδι κι εσύ..