Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Ο καφές έχει το αντίστροφο αποτέλεσμα από την κάνναβη

Ο καφές έχει το αντίστροφο αποτέλεσμα από την κάνναβη


Ζήσης Ψάλλας
Οι ειδήσεις για τον καφέ είναι αντιφατικές. Τη μια ο καφές κάνει καλό στην υγεία και μας βοηθά να ζήσουμε περισσότερο και την άλλη αυξάνει την πιθανότητα καρκίνου. Η αλήθεια είναι πάντα πιο περίπλοκη.
Πρόσφατη έρευνα περιέλαβε 47 άτομα που κατανάλωναν καφέ τα οποία εγκατέλειψαν τη συνήθειά τους για ένα μήνα και στη συνέχεια άρχισαν να πίνουν τέσσερα φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα για τις επόμενες 30 ημέρες. Μετά από αυτό, αύξησαν την πρόσληψη καφέ στα οκτώ φλιτζάνια. Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος για να αναλύσουν τις αλλαγές που προέκυψαν.
Κάτι στον καφέ φαίνεται να μειώνει ορισμένους νευροδιαβιβαστές
Η έρευνα αποκάλυψε ότι 115 μεταβολίτες επηρεάστηκαν από την κατανάλωση καφέ. Συνολικά 82 από αυτές τις χημικές ουσίες ήταν ήδη γνωστές και μπορούν να χαρτογραφηθούν σε 33 μεταβολικές οδούς, μερικές από τις οποίες είναι εντελώς νέες. 
«Αυτά είναι εντελώς νέα μονοπάτια με τα οποία ο καφές μπορεί να επηρεάσει την υγεία», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Marilyn Cornelis από τη Σχολή Ιατρικής της Northwestern University Feinberg. «Τώρα θέλουμε να εμβαθύνουμε και να μελετήσουμε πώς αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν το σώμα».
Το ενδοκοινοβιοειδές σύστημα
Για παράδειγμα, η κατανάλωση οκτώ φλιτζανιών καφέ ημερησίως έχει ένα αποτέλεσμα που προκαλεί πτώση στα είδη των νευροδιαβιβαστών που μιμούνται την κάνναβη. Με άλλα λόγια, ενώ η κάνναβη επιταχύνει το ενδοκανναβινοειδές σύστημα του σώματος, κάτι στον καφέ φαίνεται να μειώνει τους νευροδιαβιβαστές του συστήματος, τοποθετώντας το σε χαμηλή ταχύτητα .Το ενδοκοινοβιοειδές σύστημα έχει πολλές συνέπειες και παίζει ρόλο στον ύπνο, στην αντίληψη και στην όρεξη.
Το σώμα μας τείνει να μειώνει την παραγωγή ενδοκανναβινοειδών σε περιόδους άγχους. «Η αυξημένη κατανάλωση καφέ στο δίμηνο διάστημα της μελέτης μπορεί να να προκάλεσε στρες με αποτέλεσμα τη μείωση των μεταβολιτών σε αυτό το σύστημα», δήλωσε η Cornelis.
Ένα μεταβολικό μονοπάτι που αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω είναι αυτό που το υπεύθυνο για τη διατήρηση των στεροειδών ορμονών μας. Τα στεροειδή καλύπτουν μια ποικιλία χημικών αγγελιοφόρων, ελέγχοντας τα πάντα από την ανάπτυξη έως τα σεξουαλικά χαρακτηριστικά.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μεταβολίτες που σχετίζονται με την απέκκριση των στεροειδών αυξήθηκαν με την κατανάλωση καφέ. Αυτό υπονοεί ότι ο καφές απομακρύνει τα στεροειδή από το σώμα μας.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal of Internal Medicine.

Δεν υπάρχουν σχόλια: