Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΑΤΙΝΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΓΚΥΜΟΝΟΥΝ ; - ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΙΣ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ





Ο λόγος γίνεται για μία   ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου στη Αθήνα σχετικά με τις επιπτώσεις των Αιολικών Πάρκων στο περιβάλλον και πως μπορούν αυτές να ελαχιστοποιηθούν. 
Η ημερίδα διοργανώνεται από   αρμόδιους φορείς εθνικής εμβέλειας,  θα είναι  ενδιαφέρουσα σε κάθε περίπτωση και από πλευράς σοβαρότητας δεν θα έχει καμία σχέση  με τον τίτλο του άρθρου. Ο τίτλος αυτός όμως αντικατοπτρίζει  στον μεγαλύτερο βαθμό, ιδίως εκ μέρους των αιρετών, το   επίπεδο της δημόσιας  συζήτησης  σχετικά με τα αιολικά πάρκα και  στον νομό Φωκίδας.
Πριν από δεκατέσσερεις μήνες περίπου, σε συγκέντρωση που έγινε στην Άμφισσα παρουσία του τότε Υπουργού Κου Αποστόλου (όπου έγιναν  τα γνωστά τραγελαφικά  σχετικά με τις βιτζότρατες εξευτελίζοντας την κυβέρνηση και το έργο της στην αλιεία), ο  πρόεδρος τοπικού συμβουλίου παραλιακού οικισμού του Δήμου Δωρίδας χλεύασε την τοποθέτησή  όσων αντιδρούν στα αιολικά πάρκα  ταυτίζοντας όποιο επιχείρημα σχετικά με αρνητικές επιπτώσεις   στο περιβάλλον με αυτούς που λένε ότι «τα αιολικά πάρκα φταίνε  για το ότι δεν γκαστρώνονται οι προβατίνες»
Κανείς από τους υπόλοιπους  αυτοδιοικητικούς που ήταν παρόντες δεν αντέδρασε ενάντια σε αυτή την τοποθέτηση όπως βεβαίως ούτε ο Υπουργός ή ο βουλευτής Φωκίδας (δεν ήταν βεβαίως υποχρεωμένοι από κάποιο πρωτόκολλο). 
Δήμαρχος της Φωκίδας, τον Νοέμβριο του 2015  είχε επίσης τοποθετηθεί εκτεταμένα σε ημερίδα 38 συλλόγων της ευρύτερης περιοχής των Δελφών υποστηρίζοντας σχεδόν απόλυτα την ανάπτυξη των αιολικών πάρκων, παρέκαμψε εντελώς κάθε συζήτηση για  επιπτώσεις στο περιβάλλον και  αναφερόμενος ακόμα και στις οικονομικές επιπτώσεις δήλωσε ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί να ενοχλείται ο τουρίστας   όταν βλέπει στο βάθος τους έλικες να γυρνάνε, όταν θα πίνει τον πρωινό καφέ του στο   μπαλκόνι του δωματίου του.  
Σε όλες τις σχετικές  συζητήσεις  που έχουν γίνει σε Νομαρχιακό (παλιότερα), Δημοτικό και Περιφερειακό επίπεδο, δεν έχει γίνει ποτέ καμία αναφορά σε πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον από τα αιολικά πάρκα. Και οι αποφάσεις  είναι πάντα ΝΑΙ στην εγκατάσταση. Τα πρακτικά, το  ηχητικό και οπτικοακουστικό υλικό που έχουν αποτυπώσει αυτή την πραγματικότητα είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. 
Τα χρόνια «της διαπλοκής και της διαφθοράς»   προ της κυβέρνησης του Κου Τσίπρα ΣΥΡΙΖΑ, με αυτό το  επίπεδο γνώσης και αντίληψης      γέμισε   με αιολικά πάρκα μεγάλο μέρος της κορυφογραμμής πάνω από το παραλιακό  μέτωπο του Δήμου Δωρίδας. 
Όταν η «φίλη»  μέχρι τότε  εταιρία αιολικών πάρκων   ζήτησε να φτιάξει αιολικό πάρκο και στην παραλία δίπλα στην Ερατεινή στην χερσόνησο Ψαρομύτα, στην αιχμή του δόρατος της   τουριστικής ανάπτυξης του Δήμου Δωρίδας, το δημοτικό συμβούλιο διαφώνησε για πρώτη φορά αλλά ήταν πια αργά
Τα Υπουργεία του Κου Τσίπρα που έχουν πάντα την τελική ευθύνη (διότι αυτά βάζουν τις υπογραφές της εκάστοτε απόφασης), έχοντας  προφανώς αποφανθεί ότι η διαπλοκή και η διαφθορά πριν από αυτούς  έκανε πολύ καλό έργο στην περιοχή, το προχώρησαν παραπέρα. Έδωσαν και αυτή την άδεια ενάντια αυτή την φορά στην βούληση του δημοτικού συμβουλίου. Και όχι μόνο αυτό. 

Το 2017 επίσης  έδωσαν και άδεια για το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ελλάδας  στην χερσόνησο της Δεσφίνας μέσα στο κατά τα άλλα μοναδικό Δελφικό Τοπίο. Το πολιτιστικό περιβάλλον και ότι η χερσόνησος αυτή αποτελεί   κεντρικό «αεροδιάδρομο» των μεταναστευτικών πουλιών  που δεν ακολουθούν τους δυο  παραλιακούς διαδρόμους  του Αιγαίου ή του Ιονίου, δεν απασχόλησε εντελώς κανέναν σε κανένα επίπεδο. 

Και δεν έφτασε μόνο αυτό, πρόσφατα υπέγραψε και το  Χωροταξικό της Στερεάς Ελλάδας που λέει ότι όλη η Φωκίδα είναι «χωματερή» βιομηχανιών που ψάχνουν υπανάπτυκτα κρατίδια για να πλουτίσουν  αγνοώντας , με τις πλάτες της εκάστοτε  κυβέρνησης , την περιβαλλοντική νομοθεσία.  Καμία αναφορά -σε καμία περίπτωση - περί πιθανών αρνητικών επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον και δεν θα είναι έκπληξη εάν η συζήτηση  συνεχισθεί στο πρωτόγονο επίπεδο του εάν τα αιολικά πάρκα υποβαθμίζουν τουριστικά ή όχι μία περιοχή.
Το περιβαλλοντικό ζήτημα των αιολικών θέλει ίσως  γνώσεις και μελέτη για να το κατανοήσει κάποιος. Καθένας  βέβαια θα μπορούσε   να εμπιστευτεί την γνώση ότι υπάρχει εκτεταμένη  Ευρωπαϊκή Νομοθεσία    που λέει τι πρέπει να κάνουμε για να μην υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον από τα αιολικά. ΑΡΑ ΕΠΑΓΩΓΙΚΑ ΑΛΛΑ ΣΙΓΟΥΡΑ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ.
Έχει αποδειχτεί μέχρι σήμερα   πως σε όλα τα επίπεδα και στους περισσότερους αιρετούς  της Φωκίδας  το μόνο που ενδιαφέρει είναι αποκλειστικά και μόνο το οικονομικό (;).  Για όποιον μπορεί   να ενδιαφέρεται για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αιολικών πάρκων, αιρετό ή απλό πολίτη,  αντιγράφουμε από https://dasarxeio.com/2018/12/06/62948/ όπου θα βρείτε και το πρόγραμμα της Ημερίδας.
Καλές πρακτικές για τον περιορισμό των επιπτώσεων των αιολικών πάρκων στη βιοποικιλότητα

Η επιδεικτική εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων και προσεγγίσεων για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των αιολικών πάρκων στη βιοποικιλότητα στην Ελλάδα, η βελτίωση της συμβατότητας της ανάπτυξης αιολικών πάρκων με τους στόχους διατήρησης της βιοποικιλότητας της ΕΕ και η ανάπτυξη προδιαγραφών και οδηγιών που θα επιτρέψουν στους ενδιαφερόμενους φορείς στην Ελλάδα τον καλύτερο σχεδιασμό, εφαρμογή και αξιολόγηση των μεθόδων μείωσης των πιθανών επιπτώσεων των αιολικών έργων στη βιοποικιλότητα είναι οι στόχοι του προγράμματος LIFE12 BIO/GR/000554 που υλοποιεί το ΚΑΠΕ.
Η Αιολική Ενέργεια αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρωγούς στην επίτευξη των περιβαλλοντικών και ενεργειακών στόχων, με σημαντικό μερίδιο στη συνολική ενεργειακή παραγωγή σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πέραν των άλλων περιβαλλοντικών οφελών, η δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την αιολική ενέργεια, χωρίς εκπομπές άνθρακα, αναμένεται να μειώσει σημαντικά τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην άγρια ζωή. Παρόλα αυτά, η ραγδαία ανάπτυξη των αιολικών έργων δημιουργεί προβληματισμούς και ανησυχία σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις τους στη φύση και στην άγρια ζωή, οι οποίοι, λόγω της προβλεπόμενης εκτεταμένης ανάπτυξής τους, δεν μπορούν να αγνοηθούν. Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι μια τέτοια ταχεία ανάπτυξη είναι βιώσιμη και σύμφωνη με την περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των Οδηγιών γ ια τους Οικοτόπους και τα Πουλιά.
Το ΚΑΠΕ, στο πλαίσιο του έργου LIFE12 BIO/GR/000554, για την εφαρμογή ολοκληρωμένων προσεγγίσεων για τη μείωση των επιπτώσεων των αιολικών έργων στη βιοποικιλότητα, διοργανώνει, σε συνεργασία με την Nature Conservation Consultants ΕΠΕ(NCC), την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018 στο DIVANI PALACE ACROPOLIS ΗΟTEL, ημερίδα όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου και θα πραγματοποιηθούν παρουσιάσεις από φορείς της Αιολικής Ενέργειας και της Βιοποικιλότητας.
Η εκδήλωση απευθύνεται σε εκπροσώπους της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης, επενδυτές Αιολικής Ενέργειας, περιβαλλοντικές οργανώσεις, μελετητές-συμβούλους, διαχειριστές έργων και άλλους επαγγελματίες που εμπλέκονται στο σχεδιασμό, στην υλοποίηση ή στην έγκριση σχεδίων ή έργων αιολικών σταθμών.
Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι ελεύθερη, αλλά απαιτείται προεγγραφή, το αργότερο έως 11 Δεκεμβρίου 2018. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:
http://www.cres.gr/cres/pages/news/news_ekdiloseis.html
https://www.windfarms- wildlife.gr/downloads.html?instance=downloads&new_language=1&page=6


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

αφου επι πολλα χρονια οι πονηροι κοροιδευαν τους αγραμματους τους μικρομυαλους και τους ευπιστους και με την βοηθεια λαμογιων εστησαν οπου μπορουσαν οσα αιολικα παρκα μπορουσαν, τωρα που οποιοι ειχαν την πνευματικη δυνατοτητα καταλαβαν οτι κατι στραβο τρεχει, γιναμε ολοι φιλοι και απο κοινου φροντιζουμε το περιβαλλον. δες τε το και απο αυτη την οπτικη γωνια, ειναι η πιο αληθινη.