Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

Ανασκόπηση του 2018 για τη Φωκίδα




Ιανουάριος
Ο νέος χρόνος μπαίνει και τα βλέμματα στρέφονται προς τη μάχη του Λιμενικού Ταμείου Φωκίδας. Οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας φέρνει σε θέση «μάχης» το ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να πάρει τον έλεγχό του, και την τότε αντιδήμαρχο Ιτέας Λ. Πιλάλα, η οποία επιθυμεί να αναλάβει τα ινία του.
Τα στοιχεία για την κρουαζιέρα στην περιοχή, για το 2017, που πολλοί επιθυμούν να αποτελέσει πόλο ανάπτυξης έχουν πολλές αναγνώσεις. Οι επισκέπτες είναι ίδιοι σε αριθμό με την προηγούμενη χρονιά, όμως τα κρουαζιερόπλοια λιγότερα. Το ερώτημα παραμένει: ο στόχος προσέλκυσης περισσότερων είναι εφικτός;
Ο Περιφερειάρχης κάνει τις επιλογές προσώπων για το τελευταίο 20μηνο της θητείας του, μην έχοντας δώσει ακόμα το στίγμα του για το που θα συνεχίσει την πολιτική του σταδιοδρομία.
Η Κίρρα είναι για μία ακόμα φορά ανάστατη με αφορμή το νερό και ο δήμος δίνει εξηγήσεις εν μέσω έντασης.
Ο δήμος Δελφών αποφασίζει και αποζημιώνει το μισθωτή για το Δασικό Χωριό, καθιστώντας τον συγκεκριμένο χώρο ως ένα «μνημείο της πτωχευμένης Ελλάδας». Θέμα συζήτησης η συνέντευξη που δίνει στην Εν Δελφοίς ο επενδυτής που τον είχε πάρει δηλώνοντας πως «η πορεία του ήταν έργο σπιθαμιαίων πολιτικών γιγάντων».
Η Στερεάς Ελλάδα υψώνει φωνή αντίστασης για το Πανεπιστήμιο, ζητώντας τη δημιουργία δικού της ιδρύματος.
Φεβρουάριος
Η Άμφισσα ζει σε ρυθμούς κυκλοφοριακών αλλαγών, και δεν αργούν να κάνουν τη εμφάνισή τους και οι πρώτες αντιδράσεις. Υπάρχουν οι θετικοί, που μιλούν για σωστό έργο, οι κάθετα αρνητικοί, αλλά και εκείνοι που θέλουν κάποιες αλλαγές.
Η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας χρηματοδοτεί μελέτη για να πείσει για το Πανεπιστήμιο, ελπίζοντας πως το υπουργείο θα πει ναι στο αίτημα.
Εγκαινιάζεται η Τοπική Μονάδα Υγείας στην Άμφισσα, μία νέα δομή που φιλοδοξεί να παρέχει χρήσιμες υπηρεσίες στους πολίτες, αποφορτίζοντας και τα νοσοκομεία, όπου δεν χρειάζεται η επίσκεψη σε αυτά, αλλά κυρίως βοηθώντας στον τομέα της πρόληψης.
Η Περιφέρεια υπόσχεται πως σε ένα χρόνο θα γίνει η δημοπράτηση του λιμανιού της Ιτέας, καθώς έχει στα χέρια της όλες τις διαδικασίες.
Συνεχίζει στο τιμόνι της ΕΦΑ Φωκίδας η Νάνσυ Ψάλτη.
Ο δήμος Δελφών επιμένει στα δύο δημοτικά λιμενικά ταμεία, και ήδη πληθαίνουν οι φωνές που λένε πως η απόφασή του αυτή έχει τα χαρακτηριστικά πείσματος.
Στους ρυθμούς των καρναβαλικών εκδηλώσεων όλος ο δήμος Δελφών, με παραφωνία το άρμα (όχημα του δήμου), με το ρατσιστικό σύνθημα που έγινε θέμα σε όλη την Ελλάδα και που η αντιδήμαρχος Λ. Πιλάλα διάβασε ως σάτιρα.
Δήλωση ανεξαρτητοποίησής υπέβαλε ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, με την επιστολή του να στρέφει τα φώτα πάνω στο δήμαρχο και τις επιλογές του. Ο δήμαρχος στην ανακοίνωσή του, δύο ημέρες μετά, δεν σήκωσε το γάντι, κρατώντας χαμηλά τους τόνους.
Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δελφών ψήφισε τον προϋπολογισμό του 2018, έστω και με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση. Οι της δημοτικής αρχής είδαν ρεαλιστικό το πλάνο, ενώ της αντιπολίτευσης διέγνωσαν έλλειψη αναπτυξιακής προοπτική.
Σύσκεψη φορέων στη Φωκίδα για τον πολύπαθο τομέα της αστυνόμευσης, όπου έγινε κοινά αποδεκτό ότι η παραβατικότητα έχει αγγίξει όρια μη ανεκτά πλέον. Η λήψη συντονισμένων μέτρων για την ανάσχεσή της είναι επιτακτική ανάγκη.
Μάρτιος
Το πρότζεκτ «Lagging regions» της Παγκόσμιας Τράπεζας και της DG Region παρουσιάστηκε στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.
Ο Νικόλαος Καϊμάρας είναι ο νέος πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Φωκίδας, μετά και τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα. Όντας ο μόνος υποψήφιος στη διαδικασία, ψηφίστηκε από το σύνολο των οκτώ παριστάμενων μελών του Ταμείου, με τη μοναδική απουσία να καταγράφεται για λογαριασμό της αντιδημάρχου Ιτέας και εκπροσώπου της ΠΕΔ Λιάνας Πιλάλα.
Πρωτόκολλο Συνεργασίας υπέγραψε ο Δήμαρχος Δελφών με το Διευθύνοντα Σύμβουλο του Enterprise Greece, παρουσία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας με αντικείμενο την τουριστική ανάπτυξη εκτάσεων της επικράτειας του Δήμου Δελφών.
Η ΕΥΔΑΠ Παγίων δέσμευσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς του δήμου Δελφών. Επικαλούμενη το χρέος προς το μέρος της, της τάξεως των 3 περίπου εκατ. ευρώ, η επιχείρηση σφράγισε τα ταμεία του δήμου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του τελευταίου.
Ανώτερος ο Αστέρας Ιτέας επικράτησε με 4-1 του Φωκικού στον τελικό του κυπέλλου Φωκίδας
Από τις αρχές Μαρτίου τη θέση του διευθυντή στην «ΕΛΜΙΝ- Βωξίτες ΑΕ» κατέχει ο Charles Poignon, ο άνθρωπος που η IMERYS επέλεξε να οδηγήσει τα μεταλλεία της περιοχής στην επόμενή τους ημέρα. «Στόχος οι αριθμοί με σεβασμό στον άνθρωπο», δηλώσει στην Εν Δελφοίς.
Επίσκεψη-αυτοψία στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ στην Άμφισσα πραγματοποίησε κλιμάκιο της επιτροπής που έχει ορίσει η Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας για την εκπόνηση πρότασης-σχεδίου για την ίδρυση Πανεπιστημίου στην περιφέρειά μας με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Γιάννη Πανούση.
Απρίλιος
Και τελικά… λευκός καπνός. Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υποδομών έφερε την οριστική λύση, με το δήμο Δελφών να αναγνωρίζει το χρέος του προς την ΕΥΔΑΠ Παγίων, και την πολιτεία να αναλαμβάνει από την πλευρά της τη δέσμευση για την πραγματοποίηση έργων στην περιοχή.
Η ΕΒΕΤΑΜ και το ΕΛΚΕΜΕ, δύο φορείς της Περιφέρειας προσκλήθηκαν από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας προκειμένου να αποτυπώσουν την άποψή τους για την ένταξη τμημάτων ή και δομών στο υπό διαμόρφωση σχέδιο ίδρυσης Πανεπιστήμιου Στερεάς Ελλάδας.
Ύστερα από μια πολύμηνη διαδικασία και αφού ολοκληρώθηκε ένα κύκλος επαφών και επί τόπου επισκέψεων, ο καθηγητής κ. Γιάννη Πανούσης παρέδωσε στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ την μελέτη που προβλέπει την ίδρυση 6 σχολών, 12 τμημάτων και την αξιοποίηση του brand name των Δελφών!
Τη δημιουργία οργανωμένου χώρου προσωρινής μετεγκατάστασης ειδικών κοινωνικών ομάδων στη θέση «Κάμινος» του Δήμου Δελφών ενέκρινε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υγείας, Οικονομίας – Ανάπτυξης, και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Η δημοτική ενότητα της Ιτέας περνά στην αντεπίθεση, ζητώντας από το δήμο Δελφών να περάσει άμεσα σε πράξεις προκειμένου να συσταθεί ενιαίο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, με έδρα την πόλη.
Βαρύ το κλίμα για τις κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στην Άμφισσα. Ανοίγει κύκλος γραπτών προτάσεων από τους επαγγελματίες προς το δήμο, μετά από ανοιχτή συνάντηση που έγινε στην πόλη.
Μάιος
Την τιμητική της είχε η Δωρίδα στο Περιφερειακό συμβούλιο καθώς πέρασαν από αυτό δύο προγραμματικές συμβάσεις για σημαντικά θέματα που την αφορούν. Πρόκειται για τις προγραμματικές για τη γέφυρα του Μόρνου και την πεδιάδα του.
Υπογράφηκε από τον Αλέξη Χαρίτση, αν. Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για πέντε έργα αθλητικών εγκαταστάσεων στο Ν. Φωκίδας συνολικού ύψους 291.049 ευρώ.
Ο Δημήτρης Μαραμής, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Δελφών, δίνει την πρώτη του συνέντευξη αποκλειστικά στην Εν Δελφοίς και μιλά για όλα όσα. «Νιώθω την ενέργεια και τη μαγεία αυτής της γης» δηλώνει χαρακτηριστικά.
O Δ. Τζήμας είναι ο νέος πρόεδρος της ΝΟΔΕ Φωκίδας της Νέας Δημοκρατίας καθώς στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν επικράτησε του Αν. Ταλαμάγκα.
Ο δήμος Δωρίδος συνεχίζει το διμέτωπο αγώνα για τα αντισταθμιστικά του Μόρνου, έχοντας πάρει αρκετά σοβαρά πλέον και το δρόμο των Ευρωπαϊκών οργάνων. Μάλιστα προς επιβεβαίωση αυτής του της τακτικής, βρέθηκε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες με το πρώτο δείγμα να είναι θετικό από την εκεί παρουσία του.
Σε μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου, βραβεύθηκε ο Δήμος Δελφών, ο οποίος κατέλαβε την 3η θέση ανάμεσα σε 87 ελληνικούς δήμους για τη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας τον Σεπτέμβριο του 2017.
Ιούνιος
Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε, κόντρα στην εισήγηση του δημάρχου Αθ. Παναγιωτόπουλου, ο δήμος να προχωρήσει στην ίδρυση ενός δημοτικού λιμενικού ταμείου. Η απόφαση δεν άργησε να φέρει απόνερα, καθώς η επιλογή της Λ. Πιλάλα να στηρίξει το αίτημα της περιοχής της, της στοίχησε την αντιδημαρχεία.
Η Άμφισσα βρέθηκε στο επίκεντρο των γεγονότων της Ελλάδας, καθώς το αστυνομικό της δελτίο περιλάμβανε μία είδηση που προκάλεσε σοκ. Η μικρή Γιαννούλα, από την κοινότητα των Ρομά, πέφτει νεκρή μετά από πυροβολισμό επαγγελματία της Άμφισσας προς τον καταυλισμό. Δεν αργούν οι αντιδράσεις των συγγενών της, με την ένταση να φτάνει στο κόκκινο.
Ο Δήμαρχος Δελφών όρισε νέο Αντιδήμαρχο το δημοτικό σύμβουλο Βασίλη Πανάγου, ο οποίος αναλαμβάνει την ευθύνη της Δ.Ε. Παρνασσού καθώς και της Διεύθυνση Δόμησης.
Μελέτη για την ίδρυση του Πανεπιστημίου στη Στερεάς ζήτησε ο Γαβρόγλου, μελέτη έλαβε! Αυτό το μήνυμα έστειλαν για άλλη μια φορά σύσσωμοι οι φορείς της Στερεάς, που συγκεντρώθηκαν και πάλι στη Λαμία και σε κοινή γραμμή της ΠΕΔ και της Περιφέρειας παρουσίασαν επίσημα την πρόταση για το «Δελφικό Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας».
Περισσότερα από 400 άτομα έδωσαν το παρών στη συζήτηση που διοργάνωσε ο δήμος Δελφών για το πρόγραμμα ένταξης των ρομά, παρουσία μάλιστα τις ειδικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας. Το κλίμα ήταν αρκετά τεταμένο, πράγμα που έγινε φανερό από την πρώτο στιγμή. Αναβλήθηκε όμως η συζήτηση λόγω… κακού ήχου.
Εντυπωσιακή πρεμιέρα για το Φεστιβάλ Δελφών κεντρίζοντας από την αρχή το ενδιαφέρον του κόσμου.
To Επιμελητήριο Φωκίδας διοργάνωσε στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας σεμιναριακή ημερίδα με θέμα: «ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ – Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΑΚΡΙΣΗ». Οι 80 και πλέον παρευρισκόμενοι απέδειξαν πως υπάρχει ενδιαφέρον, αρκεί να δοθούν ερεθίσματα.
Ιούλιος
Την απόλυτη περιφρόνηση Γαβρόγλου εισέπραξαν οι Στερεοελλαδίτες, σε πρώτο επίπεδο, για την πρότασή ίδρυσης Πανεπιστημίου. Ένα … ΙΕΚ παίρνει ως αντάλλαγμα η Άμφισσα. Πανστρατιά στη Φωκίδα που περνά στην επίθεση.
Η μη κοινωνική συναίνεση για το νέο οικισμό των Ρομά στην Άμφισσα οδηγεί στη εξέταση εναλλακτικής. Θα εξετάσει τη λύση της διασποράς ο δήμος Δελφών.
Ο Πέτρος Μαντούβαλος μιλά στην Εν Δελφοίς και στέλνει μήνυμα: «Όσοι τιμήθηκαν απ’ τη Φωκίδα της χρωστούν δεν τους χρωστά»
Οι «Πολίτες στο Προσκήνιο» θα συμμετέχουν στις δημοτικές εκλογές του 2019, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε. Η απόφαση πάρθηκε στη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν, τονίζοντας πως θα δώσουν έναν δυναμικό αγώνα για το δήμο, με επικεφαλής τον Παναγιώτη Μέγκο.
Μπαράζ πρωτοβουλιών αλληλεγγύης στη Φωκίδα προς τους πυροπαθείς της Αττικής, καθώς η μία μετά την άλλη διαδέχονται οι ανακοινώσεις για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης.
Για μία ακόμα φορά οι αστυνομικοί της Φωκίδας παρεμβαίνουν ζητώντας ενόψει των νέων μεταθέσεων να γίνουν με τρόπο σύννομο, αλλά κυρίως βάσει των όσων προβλέπουν τα απαραίτητα κριτήρια.
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου Άμφισσας, ο οποίος επαναδραστηριοποιείται. Από τα 79 εγγεγραμμένα μέλη του έδωσαν το παρών και ψήφισαν τα 72.
Για περίπου μία ημέρα έμεινε χωρίς νερό η κοινότητα των Δελφών, με αποτέλεσμα να προκληθεί πολύ σοβαρό ζήτημα στη λειτουργία σπιτιών και επιχειρήσεων της περιοχής. Ο πρόεδρος της κοινότητας στρέφει τα βέλη του προς τη ΔΕΥΑ, με την επιχείρηση να απαντά πως η επέμβαση ήταν άμεση.
Ο δήμαρχος Δελφών Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος σε μια μεγάλη συνέντευξή του στην Εν Δελφοίς ξεκαθαρίζει πως θα είναι και πάλι υποψήφιος στις εκλογές του 2019. Δηλώνει έτοιμος για εκείνη την ώρα.
Αύγουστος
Το θέμα της κατάργησης ή μη της Ελεγχόμενης Περιοχής Κυνηγίου στην περιοχή της Παρνασσίδας, συγκέντρωσε πάνω του τα φώτα στο δημοτικό συμβούλιο Δελφών που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης. Κατά πλειοψηφία κατά της κατάργησης του καθεστώτος ο δήμος που θέλει ελεγχόμενη για το κυνήγι την περιοχή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το θέμα του Πανεπιστημίου στη Στερεά Ελλάδα, ενώ η ΔΗΜΤΟ της ΝΔ στέλνει ερώτημα προς την αρμόδια τομεάρχη του κόμματος ζητώντας σαφή θέση για το ποια η άποψη της για το θέμα που καίει την περιοχή.
Η Ένωση Ξενοδόχων Δελφών «Φοίβος Απόλλων» συνέταξε ένα κείμενο για να ξεκινήσει το διάλογο με το δήμο Δελφών για θέματα που την απασχολούν, έχοντας στην κορυφή και το θέμα της υδροδότησης της περιοχής, που πρόσφατα προέκυψε. Η επιστολή, όμως, πήρε δημόσιο χαρακτήρα, με συνέπεια να απαντήσει στα ζητήματα που έθετε ο αντιδήμαρχος Λουκάς Αναγνωστόπουλος.
Τον Πρωθυπουργό είχαν ζητήσει να δουν, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έφτασαν τελικά οι εκπρόσωποι της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να θέσουν απευθείας τον ανώτατο πολιτιακό άρχοντα την μεγάλη αδικία που υφίσταται η Στερεά γη, δηλαδή την απουσία αυτόνομο Πανεπιστημιακού Ιδρύματος.
Τις δικές του επισημάνσεις κάνει ο Εμπορικός Σύλλογος Άμφισσας, σχετικά με την τεχνική έκθεση που αφορά σε βελτιώσεις της κυκλοφορίας στην πόλη της Άμφισσας. Στην κατακλείδα των θέσεων που παρουσίασε πρόσφατα στην ΤΚ Άμφισσας, μάλιστα, ζητά από το δήμο να πάρει πίσω στο σύνολό της την απόφαση που εφαρμόζεται εδώ και λίγους μήνες.
Σεπτέμβριος
«Οι ανεξάρτητοι δήμο προϋποθέτουν ανεξάρτητες κοινότητες, άξιους προέδρους και συμβούλους, χωρίς παραταξιακά στεγανά». Αυτός είναι ο τίτλος του άρθρου παρέμβασης του δημάρχου Δελφών Αθανάσιου Παναγιωτόπουλου, με το οποίο κάνει γνωστό πως η παράταξή του δεν θα κατεβάσει παραταξιακά ψηφοδέλτια στις κοινότητες άνω των 500 ατόμων.
Ο δήμος Δελφών εγκαταλείπει το σχέδιο δημιουργίας οικισμού των Ρομά, στρεφόμενος πλέον προς άλλες λύσεις. Το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει να στραφεί στην ένταξη και την επιδότηση ενοικίου για τους Ρομά της Άμφισσας.
Ο δήμος Δελφών παρακολουθεί τις εξελίξεις για το ΤΕΙ της Άμφισσας, περιμένοντας έως το τέλος του μήνα την επίσημη πρόταση που θα πέσει στο τραπέζι. Κέρδισε πόντους η πόλη να φιλοξενήσει σχολή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, κάτι που μπορεί να μη δικαιώνει το αίτημα για τη δημιουργία Δελφικού Πανεπιστημίου, όμως φέρνει υποδομή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Το πρώτο κουδούνι για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ήχησε, με τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς να είναι στη θέση τους για τον καθιερωμένο αγιασμό.
Απόφαση με την οποία -για το τρέχον κυνηγετικό έτος 2018/2019- μειώνονται πιλοτικά τα όρια της Ελεγχόμενης Κυνηγετικής Περιοχής Παρνασσίδας, υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.
Ο Βουλευτής Φωκίδας είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας θέτοντάς του το θέμα της άμεσης χρηματοδότησης με το ποσό των 5.000.000 ευρώ από το ΠΔΕ, του έργου της πεδιάδας του Μόρνου.
Ξεκίνησαν οι εργασίες στον ανατολικό κόμβο της Άμφισσας (είσοδος από Λαμία, Γενικό Λύκειο), ένα έργο που η πόλη το συζητά εδώ και δεκαετίες, εντελώς απαραίτητο για την οδική ασφάλεια και ιδίως για την ασφάλεια των διερχόμενων καθημερινά μαθητών.
Στην Κίρρα Φωκίδας παίχτηκε η τελευταία σκηνή της υπόθεσης που συγκλόνισε ολόκληρη την Ελλάδα, αναφερόμενοι φυσικά στην ιστορία του Ζακ (Ζαχαρία) Κωστόπουλου. Συγγενείς και φίλοι τον αποχαιρέτισαν, ζητώντας όλοι όμως απαντήσεις για τους λόγους που ο αγαπημένος τους Ζακ δεν βρίσκεται πια στην ζωή.
Απόλυτα ικανοποιημένοι δηλώνουν οι επαγγελματίες της Άμφισσας για την έκβαση της 4ης Λευκής Νύχτας, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, ξεπερνώντας όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν κάθε προσδοκία.
Οκτώβριος
Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Δελφών έμελε να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, αλλά και αντεγκλήσεων μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων. Το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου της Άμφισσας για ολική άρση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο κέντρο της πόλης πέρασε από το στάδιο της ψηφοφορίας προκαλώντας πονοκέφαλο στη δημοτική αρχή.
Το Υπουργείο Παιδείας θέτει σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου «Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΕΚΠ Αθηνών, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις», μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται και η Άμφισσα με δύο τμήματα.
Πρόταση για τη δημιουργία ενιαίας Κοινοπρακτικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ.) των χωριών της Δωρίδας Κονιάκος, Λευκαδίτι και Συκιά με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή αυτή παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Ομόφωνα τα μέλη της περιφερειακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν στην κεντρική επιτροπή του κόμματος για τη θέση του υποψηφίου περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας τον Δημήτρη Αναγνωστάκη.
Ένα ζήτημα που καίει εδώ και καιρό τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στο ΒΙΟΠΑ της Άμφισσας, έφερε στη δημοσιότητα η Εν Δελφοίς, το οποίο αφορά στην αξίωση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ για την καταβολή κοινοχρήστων. Σύντομα προέκυψαν εξελίξεις και για το θέμα…
Η αντιπολίτευση του δήμου Δελφών για την εικόνα των συμβουλίων και της δημοτικής αρχής: Παρακμή, διάλυση και χωρίς ουσία, σχολιάζουν οι εκπρόσωποί της στην Εν Δελφοις. «Κυβερνώ χωρίς να κάνω χατίρια», απαντά ο δήμαρχος Δελφών.
Σε δημόσια καταγγελία, με την οποία στοχοποιεί πολιτικά την αντιδήμαρχο Μαρία Ανδρεοπούλου, προέβη ο Νίκος Μολιώτης, αναφορικά με τη μεταφορά μαθητών του δήμου, σε σχολείο της Αμφίκλειας. Για το θέμα παίρνει θέση και ο δήμαρχος, επιμένοντας πως δεν θα επιτρέψει την αποψίλωση σχολείων της περιοχής με κίνδυνο το κλείσιμό τους.
Παράρτημα της Αντικαρκινικής στην Φωκίδα. «Ήρθε η ώρα να πραγματοποιήσουμε την ίδρυση της Ε.Α.Ε. και στην Φωκίδα, όπου δραστήριοι εθελοντές προχώρησαν στην δημιουργία Παραρτήματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ελλάδος», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Με την δήλωση «δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος για την Περιφέρεια Στερεάς», ο κ. Κώστας Μπακογιάννης έδωσε τέλος και κάθε μορφής παραφιλολογία για την επόμενη πολιτική του μέρα. Υποψήφιος περιφερειάρχης με το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ο κ. Φάνης Σπανός.
Δυο νέοι αθλητικοί χώροι στο δήμο Δελφών. Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Δελφών και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για χώρους σε Άμφισσα και Δεσφίνα.
Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της κοινότητας των Δελφών υπέβαλε ο Λεωνίδας Σακελλαρίου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, «ποτέ δεν είχα διαπραγματευτεί την αξιοπρέπειά μου».
Νοέμβριος
Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν οι μαθητές του Μουσικού σχολείου Άμφισσας. Προορισμός τους ο δήμος Δελφών, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η δευτεροβάθμια εκπαίδευσης. Ο καιρός περνά… τα προβλήματα παραμένουν στο σχολείο.
Η Φωκίδα γενικά, αλλά και η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας ειδικά, και ο δήμαρχος Δελφών αποχαιρετούν τον Π. Σακελλαρόπουλο.
Οι εργαζόμενοι στο Βοήθεια στο Σπίτι του δήμου Δελφών αγωνιούν για το μέλλον τους, για μία ακόμα φορά. Ζητούν τη στήριξη του δήμου, προκειμένου να υποστηριχτεί το αίτημά τους ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ενόψει των όσων δρομολογεί η κυβέρνηση για τη δομή.
Βρέθηκε φόρμουλα για τους εργαζόμενους στη ΔΕΥΑ. Θα υπογραφτεί προγραμματική σύμβαση με το δήμο χωρίς να υπάρξει καμία μεταβολή στην εργασιακή τους σχέση.
Στην Ιτέα θα βρέθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή οι δύο γενικοί γραμματείς του υπουργείου Ναυτιλίας, οι κκ. Τεμπονέρας και Λαμπρίδης, συνοδευόμενοι από τη νομική σύμβουλο του υπουργείου την κ. Ευαγγελοπούλου. Νέο σχέδιο διοίκησης για τις λιμενικές ζώνες και πλάνο για τις κατασκευές οι ειδήσεις που βγήκαν. Αντιδράσεις για την μη επίσημες προσκλήσεις από παρατάξεις του δήμου, με τους ανθρώπους του Λιμενικού Ταμείου Φωκίδας να απαντούν ότι «γκώριζαν… αλλά δεν ενδιαφέρονται».
Στις εργασίες της ετήσιας συνάντησης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων Club de Strasbourg συμμετείχε ο Δήμαρχος Δωρίδος Γεώργιος Καπεντζώνης.
Συνάντηση στην γέφυρα του Μόρνου πραγματοποίησαν παράγοντες των δύο Περιφερειών, Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς, παρουσία και του βουλευτή Αιτ/νίας Δημήτρη Κωνσταντόπουλου, με θέμα την πορεία του σχεδιασμού για τη συντήρηση, αλλά και την ανάδειξη της πολύπαθης σήμερα γέφυρας, η οποία συνδέει δύο δήμους.
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ανοιχτή πολιτική συζήτηση που διοργάνωσε η ΝΟΔΕ Φωκίδας με θέμα: «Οικονομία, Ανάπτυξη και Καινοτομία» στους Δελφούς.
Οι σχέσεις του Νίκου Μολιώτη με τη δημοτική αρχή περνούν εδώ και καιρό κρίση, και τα επεισόδια που το επιβεβαιώνουν είναι όλο και πιο συχνά. τελευταίο, η ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρώην αντιδήμαρχος με αφορμή το θέμα της δωρεάς της οικίας Γιάννη Μαρρέ.
Δεκέμβριος
Αλλαγή δεδομένων στο δήμο Δελφών, καθώς ο Παναγιώτης Ταγκαλής, σημερινός επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο θα είναι υποψήφιος δήμαρχος, συμπληρώνοντας το πιο σημαντικό κομμάτι που έλειπε από το παζλ. Την υποψηφότητά του ανακοίνωσε και επίσημα ο Γιώργος Δρακάκης, ενώ επικεφαλής για τη Λαϊκή Συσπείρωση θα είναι ο Στάθης Λεοντίου.
Σημαντικές εξελίξεις έκρυβε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στο δήμο Δωρίδος καθώς η παράταξη του Γιώργου Καπεντζώνη είδε να ανεξαρτητοποιούνται δύο μέλη της, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις τους για τον τρόπο με τον οποίο ο δήμος χειρίστηκε συγκεκριμένα θέματα.
«Ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή του Ευπαλίου και χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής αυτής, πραγματοποιείται». Πρόκειται για την Κατασκευή Συνδετήριου Οδικού Κόμβου Μαλαμάτων ΠΕ ΦΩΚΙΔΑΣ», με προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ, η οποία ήδη βρίσκεται στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ-79098) και δημοπρατείται.
Μοιάζει σαν ψέμα, αλλά… μάλλον τώρα είναι αλήθεια. Με την απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη, εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 15 έργα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ένα εκ των οποίων είναι και ο αναδασμός του Μόρνου, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ.
Ο Θάνος Ασημάκης ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητά του για το δήμο της ΔωρίδαςΣτην ανακοίνωση που εξέδωσε περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να πολιτευτεί, θέτοντας ψηλά τη συμμετοχή των νέων της περιοχής.
πηγή: έντυπη έκδοση Εν Δελφοίς

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

εν αναμονή του πεντάστερου ξενοδοχείου στο Σερνικάκι...