Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

Δεν έχεις ψιλά; Στο Μετρό της Κωνσταντινούπολης μπορείς να πάρεις εισιτήριο με πλαστικό μπουκάλι

Θα μπορούσε να γίνει και στην Ελλάδα


Ένα πιλοτικό πρόγραμμα που φιλοδοξεί να ενισχύσει την ανακύκλωση έχει ξεκινήσει στο μετρό της Κωνσταντινούπολης. Στα μηχανήματα πώλησης εισιτηρίων, ή φόρτισης των καρτών μπορεί κανείς να βρει εκτός από κερματοδέκτες και… μπουκαλοδέκτες. Οι επιβάτες μπορούν στις ειδικές θήκες να βάζουν πλαστικά μπουκάλια και να πιστώνονται μονάδες για τις μετακινήσεις τους. Ο κόσμος δείχνει να ανταποκρίνεται στην πρωτοβουλία, δεδομένου ότι είναι ανταποδοτική.





Στην Τουρκία, μια χώρα 80 εκατομμυρίων κατοίκων, το ποσοστό ανακύκλωσης υπολογίζεται στο 11%, κι αυτή είναι μια ευκαιρία κι ένα κίνητρο ώστε ο κόσμος να συνηθίσει στην ιδέα της ανακύκλωσης στην πηγή. Όσο πιο νωρίς ξεχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά, τόσο αποτελεσματικότερη είναι η διαδικασία της ανακύκλωσης, μια και έτσι δαπανάται λιγότερος χρόνος και χρήμα για την διαλογή των υλικών.
Στην Ελλάδα το ποσοστό ανακύκλωσης είναι εξίσου χαμηλό με την Τουρκία (16% το 2017 σε σχέση με το 28% μέσου όρου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση στοιχεία που δημοσιεύει η «Ναυτεμπορική«). Και όλοι έχουμε φρίξει όταν, ανοίγοντας κάδους ανακύκλωσης βρίσκουμε από σκουπίδια που έπρεπε να πάνε στους πράσινους κάδους μέχρι κομμένα ξερόχορτα και κλαδιά, ηλεκτρικές συσκευές (αυτή η ανακύκλωση γίνεται αλλού, παίδες), μέχρι και νεκρά ζώα.
Τέτοιες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να γίνει συνήθεια η ανακύκλωση. Φτάνει να έχουν καθολική εφαρμογή και συνέχεια, και να μην περιορίζονται σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, όσο διαρκεί η χρηματοδότηση του σχετικού προγράμματος, και κατόπιν… μην τους είδατε τους κάδους. Πόσα και πόσα ευρωπαϊκά κονδύλια έχουν πάει στο βρόντο έτσι…
Αλλά το βασικό είναι να σκεφτούμε ότι η ανακύκλωση είναι κάτι απλό. Δεν θέλει διδακτορικό, δεν έχει κόπο, δεν έχει έξοδα. Με εισιτήριο για το μετρό ή χωρίς, μπορείς το μπουκαλάκι σου να το ανακυκλώσεις.

lifo

Δεν υπάρχουν σχόλια: