Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Παρέμβαση της Δημ. Συμβούλου Γιώτας Κασούτσα για την πλατεία Ησαΐα της Άμφισσας


Αποτέλεσμα εικόνας για πλατεία Ησαΐα της Άμφισσας
ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΟΥ ΤΑ ΠΑΘΗ ΣΟΥ
ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ  ΜΕΝ,   ΑΛΛΑ  ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ   ΚΑΙ ΑΓΝΩΡΙΣΤΗ
Η  ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΣΑΪΑ


Ξεχάστε  την κεντρική πλατεία Ησαϊα της Άμφισσας που ξέρατε, όνειρο ήταν και πάει. Μία πλατεία που είχε σχέση με το ύφος και τον χαρακτήρα της πόλης, απλή σε ύφος νεοκλασικό και άπλετη σε χώρο για να περπατήσουμε και να παίξουν τα παιδιά, με το χαρακτηριστικό συντριβάνι της με το φαρδύ χείλος του που όμοιά του υπάρχουν 2-3 σ’ όλη την Ελλάδα και με τον ανδριάντα του Επισκόπου Ησαϊα να δεσπόζει λιτός και απέριττος στην είσοδο της πόλης. Μια πλατεία που είχε ανάγκη μόνο βελτιωτικών παρεμβάσεων με βιοκλιματικά ή μη χαρακτηριστικά.
Χωρίς αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για ένα τόσο σημαντικό έργο, χωρίς διαβούλευση με τους δημότες  στους οποίους ανήκει η πλατεία, αλλά με την πλειοψηφία της και μόνο η δημοτική αρχή στο δημοτικό συμβούλιο της 1-10-2018 ενέκρινε μελέτη για την βιοκλιματική ανάπλαση της πλατείας Ησαΐα, προϋπολογισμού 812.000 € με επιδιωκόμενη χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο ποσού 282.000 €. Η μελέτη ψηφίστηκε μόνο από τους συμβούλους της παράταξης του κ.Δημάρχου (10 παρόντες), που πλην ενός, κανένας άλλος δεν είναι κάτοικος Άμφισσας. Με αυτές τις fast-track  διαδικασίες καλούμαστε ως δημότες να πληρώσουμε 530.000 € για ένα έργο που «θα γίνει για μας χωρίς εμάς», στο όνομα δήθεν των αρχών του βιοκλιματικού και ενεργειακού σχεδιασμού της πλατείας και ως η καλύτερη πρόταση στην κατεύθυνση αυτή. Ως δημότης Άμφισσας θεωρώ την μελέτη αυτή βιοκλιματικής ανάπλασης της πλατείας «αραβούργημα» που  προσβάλλει την αισθητική, το ύφος και τον χαρακτήρα της πόλης μας.
Ο κ. Δήμαρχος αποφάσισε  να αλλάξει την πλατεία Ησαϊα συθέμελα, βαφτίζοντας το έργο του «βιοκλιματική αναβάθμιση της πλατείας Ησαϊα», προφανώς για να χρηματοδοτηθεί απο το Πράσινο Ταμείο. Στην πραγματικότητα όμως αντικαθιστά την πλατεία  με ένα πολυθεματικό πάρκο. Οι θεματικές του πάρκου είναι ποικίλες:  
1.Πώς να διαμορφώσετε έναν κήπο με 15 είδη δέντρων και θάμνων πλέον των καλλωπιστικών φυτών και λουλουδιών!. 2. Έκθεση όλων υλικών επίστρωσης πλατειών που διατίθενται στην αγορά (ξύλινο δάπεδο στην είσοδο της πλατείας νότια, χώμα γύρω από το σιντριβάνι, χλοοτάπητας σε διάφορες θέσεις, κυβόλιθοι από πορφυρίτη/ χρώμα του βωξίτη, πλάκες βοτσαλωτές σε χρώμα πράσινο της ελιάς και σε καφέ της γης, καλντερίμια από βότσαλο, διακοσμητικά επιδαπέδια μοτίβα και διακοσμητικό δάπεδο με αναφορά στο ιερό χώρο των Δελφών)!.              3. Έκθεση από διαφόρων τύπων παγκάκια (πέτρινα παγκάκια αλλά και πάγκοι για πικ-νικ (!),  παγκάκια από μπετό με μερική επικάλυψη στο πάνω μέρος από ξύλο, πέτρινα τοιχία (!;) ατάκτως ερριμμένα ).  Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά,  θα  αποκτήσει η πλατεία μας και ένα συντριβάνι αλλά Golden Hall (!!!!)  με επιδαπέδια παιχνίδια για  παιδιά τοποθετημένα δυτικά του σιντριβανιού, και ένα πλάτανο ανατολικά του σιντριβανιού, και βορειανατολικά της πλατείας μια γυάλινη υπερυψωμένη εξέδρα για εκδηλώσεις, κάτω από την οποία θα γίνει η αναπαράσταση ενός ταμπάκικου εργαστηρίου, και τρείς κρήνες νότια και δυτικά της πλατείας, και χώροι ανάδειξης στοιχείων ελληνισμού με πιθάρια και επιγραφές (επίτοιχη και εσώγλυφη)  και τέλος  πίστα ανάδειξης του ανδριάντα του Επισκόπου  Ησαϊα Σαλώνων  αποτελούμενη από σκαλιά, διαδρόμους βοτσαλωτούς, φωτισμό ανάδειξης  και φύτευση (μάλλον για τους προσκυνητές...).
          Έτσι η γνωστή μας πλατεία Ησαϊα, στο ιστορικό κέντρο της Άμφισσας και στην είσοδο της πόλης,  καταργείται από πλατεία και στη θέση της θα κατασκευαστεί ένα  κακόγουστο πάρκο, όλων των στυλ και τεχνοτροπιών, χωρίς αισθητική άποψη.
Κ. Δήμαρχε σίγουρα εκλεχτήκατε για να εφαρμόσετε το πρόγραμμά σας, αλλά η Άμφισσα δεν είναι τσιφλίκι σας, ανήκει στους κατοίκους της και αν έχετε κάποιο όραμα για την πόλη,  αυτό πρέπει να μας το γνωρίσετε και να το εγκρίνουμε.   Αν δεν βλέπετε ότι αρκετά έχει ταλαιπωρηθεί αισθητικά αυτή η πόλη, θα βάλετε κι εσείς το λιθαράκι σας στην υποβάθμισή της. Φοβούμαι ότι βρισκόσαστε σε σύγχυση ως προς το ύφος και τον χαρακτήρα της πόλης. Πάντως δεν είναι μία νέα-μοντέρνα πόλη η Άμφισσα. Αναβάθμιση με αναβάθμιση έχει διαφορά και αρχιτέκτονας δεν είστε κ. Δήμαρχε, αλλά καθώς φαίνεται βιάζεστε γιατί θέλετε να επιδείξετε έργο ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών.... κι ας είναι  ό τι νάναι.  Όμως  κ. Δήμαρχε οφείλετε  να αποδώσετε στην πόλη της Άμφισσας και στους δημότες της την πλατεία που τους αξίζει. Αν δε ξέρετε τι τους αξίζει, ρωτήστε τους ίδιους τους δημότες.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όσοι είδαν την μακέτα θα συμφωνήσουν ότι έστω και αν είναι υποκειμενικό το ωραίο ,ότι απ το σημερινό χάλι της πλατείας , με την κατά καιρούς μίζερη ξύλινη εξέδρα για εκδηλώσεις , θα πάει ένα βήμα μπροστά . Γυάλινη μόνιμη εξέδρα , φωτισμός της προκοπής , συντριβάνι πραγματικό και όχι στέρνα για κουνούπια .Άλλα πρώτη φόρα ,αριστερή σύμβουλος διαμαρτυρεται για υπερβολικό πράσινο. Πιθανόν στο όνομα της μικροπολιτικής όλα θα τα δούμε.

Ανώνυμος είπε...

ΑΦΗΣΑΤΕ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΠΙΑΣΑΤΕ ΤΟ ...ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ;

Ανώνυμος είπε...

Λυπαμαι που υπαρχουν ακόμα τέτοια μυαλά κ ακόμα περισσότερο λυπάμαι που το άρθρο αυτό το γράφει μια γυναίκα σπουδαγμενη κ άνθρωπος της πιάτσας.
Ένας άνθρωπος βγήκε να αλλάξει λίγο την πόλη κ όλους τους " δήθεν" ανοιχτομυαλους τους πήρε από κάτω κ καλά ο πεζόδρομος κ η πλατεία θα καταστρέψει την πόλη...
Πεζόδρομος κ καταστροφή ποτέ κ πουθενά δεν υπήρξε...
Άντε με τα μυαλά μερικών