Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Πωλήθηκε έναντι 5,5 εκατ. ευρώ το «διαμάντι της ειρήνης» στη Σιέρα Λεόνε

Αντί  5,5 εκατ. ευρώ πωλήθηκε από την κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε το «διαμάντι της ειρήνης» όπως το ονόμασαν, ένα από τα μεγαλύτερα ακατέργαστα διαμάντια του κόσμου 709 καρατίων.   


Πρόκειται για μια πώληση, η οποία αναμένεται να συνεισφέρει στα αναπτυξιακά προγράμματα στη δυτικοαφρικανική χώρα και να σηματοδοτήσει το τέλος εποχής των πασίγνωστων «διαμαντιών του αίματος». Το διαμάντι των 709 καρατίων τέθηκε σε δημοπρασία τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, ενώ αγοραστής του είναι ο Βρετανός χρυσοχόος Λόρενς Γκραφ. Το 100% του ποσού της πώλησης θα πάει στην κυβέρνηση και στους πολίτες της Σιέρα Λεόνε.   

Ο πάστορας Μόμο είχε παραδώσει το διαμάντι στην κυβέρνηση για να διαχειριστεί την πώλησή του. Αυτή δεσμεύτηκε να το πουλήσει και να του δώσει το 26% του ποσού, δηλαδή 1,69 εκατομμύριο δολάρια, από τα οποία 339.000 δολάρια θα δοθούν στους πέντε εργαζόμενους που ανακάλυψαν την πολύτιμη πέτρα.   

Ο πάστορας Μόμο ενθάρρυνε και άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. 

Ο ΟΗΕ πάντως έκανε άρση της απαγόρευσης στις εξαγωγές διαμαντιών από τη Σιέρα Λεόνε το 2003, παρότι ο τομέας των διαμαντιών στη χώρα έχει προκαλέσει εμφύλιο.   
Με πληροφορίες από Reuters/ DW 

Δεν υπάρχουν σχόλια: