Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Είναι τρελοί οι Ιρλανδοί που δεν θέλουν τα δισ. της Apple;

Γιατί το Δουβλίνο πάει κόντρα στην Κομισιόν και δε θέλει να πληρωθεί το πρόστιμο από τον αμερικανικό κολοσσό

Σήμερα, η Κομισιόν προχώρησε σε μια απόφαση που δυσαρέστησε σίγουρα την Apple και τις HΠΑ και κανονικά θα έπρεπε να χαροποιήσει ιδιαιτέρως ένα ολόκληρο έθνος.

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάνθηκε πως η Apple είχε επωφεληθεί από υπερβολικά "φορολογικά πλεονεκτήματα" που της παραχώρησε η Ιρλανδία και διέταξε τον κολοσσό να επιστρέψει στο Δουβλίνο ένα ποσό ρεκόρ άνω των 13 δισεκ. ευρώ. Αυτό το ποσό θα μπορούσε να καλύψει το σύνολο του ετήσιου προϋπολογισμού της Ιρλανδίας για την υγεία ή να χρηματοδοτήσει την κατασκευή περίπου 100.000 σπίτια για τους οικονομικά αδύνατους στη χώρα ή να εξοφλήσει ένα μεγάλο κομμάτι του χρέους της χώρας. Όμως την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ εξέφραζαν τις αντιδράσεις τους και ενώ κανείς θα περίμενε πως η Ιρλανδία θα πανηγύριζε, το Δουβλίνο ανακοίνωσε αμέσως ότι ετοιμάζει έφεση κατά της απόφασης αυτής.

Γιατί, λοιπόν, η κυβέρνηση δεν θέλει τα χρήματα;

Το Bloomberg έχει μια εξήγηση: O Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Michael Noonan υποσχέθηκε να καταπολεμήσει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία μπορεί να αναγκάσει την πλουσιότερη εταιρεία στον κόσμο να πληρώσει τουλάχιστον 13 δισεκατομμύρια ευρώ. Η αντιπολίτευση αντέδρασε άμεσα και σε αυστηρό τόνο διαμηνύει στην κυβέρνηση να λάβει την αποζημίωση. Για την κυβέρνηση, όμως, το διακύβευμα είναι υψηλότερο.

Το καθεστώς φορολογίας των επιχειρήσεων της χώρας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής πολιτικής, προσελκύοντας εταιρείες όπως η Google Inc και η Facebook Inc. στο Δουβλίνο. Ακόμα και όταν η Ιρλανδία αναγκάστηκε να ζητήσει διεθνή διάσωση πριν από έξι χρόνια, αντιστάθηκε σθεναρά σε πιέσεις για να αλλάξει τον τρόπο που φορολογεί τις ξένες εταιρείες.

Ενώ η απόφαση κατά της Apple δεν απειλεί άμεσα το ποσοστό 12,5 τοις εκατό,  η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να σταθεί στο πλευρό των στελεχών που βοηθούν την οικονομία της χώρας. Ο υπουργός οικονομικών δήλωσε πως οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα ήταν αυτοκαταστροφική και είπε πως μια ενδεχόμενη αποτυχία για την καταπολέμηση της υπόθεσης, θα έβλαπτε τις μελλοντικές γενιές.

H κυβέρνηση Ομπάμα είχε άλλωστε ξεκαθαρίσει πως τέτοιες ευρωπαϊκές έρευνες και αποφάσεις θα μπορούσαν να «δημιουργήσουν ένα ατυχές διεθνές δεδικασμένο στην φορολογική πολιτική. Οι αιχμές αυτές είναι σαφείς - μην καταδικάσετε την εταιρεία μας για να μην υπάρξουν αντίποινα.

Αpple και Ιρλανδία αρνούνται πως διέπραξαν οποιαδήποτε αδικία στη συμφωνία και ισχυρίζονται πως δεν έγιναν διακρίσεις στη συμφωνία. Η κατασκευάστρια του iPhone είναι άλλωστε μόνο μια από 700 εταιρείες των ΗΠΑ που έχουν μονάδες εκεί, χρησιμοποιώντας δυναμικό 140.000 υπαλλήλων, σύμφωνα με το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Ιρλανδία.

Για την Apple, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι μια σταγόνα στον απέραντο ωκεανό μετρητών που διαθέτει και η ζημιά θα ήταν σχετικά μικρή.

Το BBC ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις, όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, οι οποίες αντιμετωπίζουν με την απόφαση αυτή ενδεχόμενη απώλεια των πλεονεκτημάτων που προσελκύουν ξένες επενδύσεις, δυσανασχετούν θεωρώντας τέτοιες; αποφάσεις ως παρέμβαση στο δικαίωμά τους να θέσουν το δικό τους φορολογικό σύστημα.

Μια άλλη έκθεση στο BBC αναφέρει επίσης πως οι χώρες δεν έχουν την πολυτέλεια να μην συνεργαστούν στην έλευση των εταιρειών όπως η Apple που ψάχνουν φιλοξενία με αντάλλαγμα θέσεις εργασίας και παράλληλες εσωτερικές επενδύσεις.

"Όλα σχετίζονται με τη φήμη μας ", δήλωσε ο Peter Vale, οικονομικός σύμβουλος στην Grant Thornton στο Δουβλίνο. Τονίζει επίσης πως εδώ το πρόβλημα δεν προκύπτει από τα νούμερα αλλά από το υπονοούμενο ότι η Ιρλανδία συμμετέχει σε κάποιου είδους αστεία επιχείρηση γύρω από τη φορολογία και πως φέρεται να κάνει ειδικές προσφορές και ούτω καθεξής."

Η κυβέρνηση υποστηρίζει επίσης πως ακόμη και αν λάβει τα μετρητά, οι ευρωπαϊκοί κανόνες ξεκαθαρίζουν ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για να πληρώσει κάποια από 180 δισεκατομμύρια ευρώ του εθνικού χρέους και όχι για δικές της δαπάνες.

Ωστόσο το Bloomberg σημειώνει πως το σύστημα υγείας της Ιρλανδίας καταρρέει και πως οι πιέσεις για αλλαγή στάσης της κυβέρνησης θα ενταθούν.

Με πληροφορίες από Bloomberg και BBC

lifo




Ποια είναι η Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Η Ευρωπαία διώκτρια της Apple που την ανάγκασε να καταβάλει φόρους 13 δισ. δολαρίων



Λέγεται πως είναι η πολιτικός που ενέπνευσε το «Borgen: Συνωμοσίες εξουσίας», τη δημοφιλή σειρά, πρωταγωνίστρια της οποίας είναι μία ευφυής και δυναμική πρωθυπουργός. Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ωστόσο, πρωταγωνιστεί σε μία άλλη πολιτική σάγκα. Είναι η Δανέζα επίτροπος Ανταγωνισμού, η οποία ζήτησε από την Apple να καταβάλει φόρους ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ιρλανδία.
 Ο κολοσσός των νέων τεχνολογιών δεν είναι ο πρώτος που αισθάνεται το χέρι της Δανέζας επιτρόπου και του ευρωπαϊκού αντιτράστ στην τσέπη του. Είχαν προηγηθεί η Google και η Starbucks, η Disney και η General Electrics, η ρωσική Gazprom. Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν πάντα αυστηρή στο θέμα το αθέμιτου ανταγωνισμού, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ απέκτησε αμέσως τη φήμη της σκληρής όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2014: «Δεν έχει ίχνος συναισθηματισμού» έγραψαν οι Νιου Γιορκ Τάιμς, ενώ ο γαλλικός Τύπος έγραψε για τη «γυναίκα που κάνει την Ευρώπη να τρέμει».
 
«Είναι μία επίτροπος πολύ σταθερή στις απόψεις της. Από την αρχή ξέραμε ότι θα τα έβαζε με δύσκολες καταστάσεις», αναφέρουν κοινοτικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Στις προσωπικές της επαφές είναι πολύ απλός άνθρωπος. Σου δίνει αμέσως την αίσθηση της οικειότητας, είναι πολύ ευχάριστο να δουλεύεις μαζί της. Στο Κολέγιο των Επιτρόπων είναι πολύ αγαπητή», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Είναι ένας χαρακτήρας που ασφαλώς διαμορφώθηκε στο περιβάλλον το οποίο αναπτύχθηκε. Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ γεννήθηκε πριν από 48 χρόνια από μία οικογένεια Λουθηρανών. Τόσο ο πατέρας της, όσο και η μητέρα της, ο Χανς και η Μποντίλ, ήταν εφημέριοι. Αυτό το θρησκευτικό περιβάλλον συνδέεται για πολλούς με μία ηθική προσέγγιση της δουλειάς της: Η Apple αποδίδει μόλις 50 ευρώ στο ιρλανδικό κράτος για κάθε ένα εκατομμύριο που κερδίζει - μόλις το 0,005%, δηλαδή πολύ λιγότερο από το 12,5%, τον ήδη μικρό φόρο που επιβάλλει η Ιρλανδία στις επιχειρήσεις για να τις προσελκύσει. Η αδικία, επομένως, θα πρέπει να διορθωθεί.
 
Αν η λουθηρανική εκπαίδευση λέει πολλά για τη διαμόρφωση της πιστής και μητέρας τριών παιδιών Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η πολιτική ένταξή της στο κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς λέει άλλα τόσα. Και πολιτικά, πάντως, η επίτροπος ακολούθησε τον δρόμο του πατέρα της, ο οποίος είχε εκλεγεί βουλευτής με το SLP (Σοσιαλφιλελεύθεροι), ένα κόμμα που χρονολογείται από το 1905, αλλά σήμερα η εκλογική δύναμή του είναι μικρή.
 
Η ίδια έγινε στα 21 της χρόνια μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, καθώς και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Αργότερα θα αναλάμβανε τα ηνία του SLP για να γίνει η νεότερη αρχηγός κόμματος στην ιστορία της Δανίας, ενώ το 1998, στα 30 της χρόνια, θα διοριζόταν υπουργός Παιδείας και Εκκλησιαστικών Υποθέσεων. Το 2011 έως το 2014, είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συνασπισμού της Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ, όπου διαχειρίζεται τα χαρτοφυλάκια της Οικονομίας και των Εσωτερικών.
 
Ως υπουργός δεν δίστασε να ψαλιδίσει διάφορα επιδόματα, προκειμένου να αποφύγει η Δανία την ύφεση το 2012. Αυτή η στάση δεν πέρασε απαρατήρητη, ούτε από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά ούτε και από την κοινή γνώμη: Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ θεωρείτο από σχολιαστές και πολίτες ως το πιο ισχυρό πρόσωπο της κυβέρνησης - πιο ισχυρό ακόμη και από την πρωθυπουργό της.
 
Αντιστοίχως, η Βεστάγκερ είναι σήμερα ένα από τα πιο ισχυρά πρόσωπα της Κομισιόν - από την Κοπεγχάγη, εξάλλου, είχε έρθει στις Βρυξέλλες με τη φήμη μίας πολιτικού που έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στη χώρα της. Είναι μία ισχύς που αισθάνθηκε η Apple, μία εταιρία, της οποίας το 90% των κερδών εκτός Ηνωμένων Πολιτειών προέρχονται από τις δραστηριότητές της στην Ιρλανδία. Συνολικά, τα κέρδη της Apple το 2015, εκτός ΗΠΑ, έφτασαν τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι φόροι που κατέβαλε δεν ξεπέρασαν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.
 
Ένας πακτωλός χρημάτων, μέρος των οποίων διεκδικεί για λογαριασμό της Ευρώπης η Μαργκρέτε Βεστάγκερ. Με μία απλή λογική: «Η Επιτροπή» ανέφερε σε ανακοίνωσή της «έχει υιοθετήσει απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι φοροαπαλλαγές της Apple στην Ιρλανδία είναι παράνομες».


(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: