Κυριακή 1 Μαΐου 2016

Ετοιμάζεται εθνικό αρχείο καταγραφής των offshore

Για να δούμε…θα μείνει κι αυτή η εξαγγελία στα χαρτιά;



Το ελληνικό Δημόσιο και οι τράπεζες πρόκειται να προχωρήσουν εντός του 2016 στην δημιουργία ενός εθνικού αρχείου καταγραφής όλων των τελικών δικαιούχων των υπεράκτιων εταιρειών (offshore) που συναλλάσσονται μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Οποιαδήποτε οντότητα, οπουδήποτε και να βρίσκεται, αν κάνει συναλλαγές μέσω του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, θα πρέπει πρώτα να έχει αποκτήσει ελληνικό ΑΦΜ.

Το αρχείο καταγραφής των offshore θα δημιουργηθεί εντός του 2016 στον «Τειρεσία» και η ανταλλαγή θα γίνεται μέσω της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Οικονομικών, της διεύθυνσης διεθνών οικονομικών σχέσεων. 

Μέχρι σήμερα οι ελληνικές υπηρεσίες έχουν στην κατοχή τους τις λίστες με τις γνωστές «υπεράκτιες βίλες», δηλαδή offshore εταιρίες που κατέχουν ακίνητα στην Ελλάδα. Ο πίνακας αυτός είχε δημιουργηθεί από το ΣΔΟΕ και περιλαμβάνει περίπου 23.000 offshore εταιρείες. Προκειμένου να γίνει η διαχείριση των πληροφοριών που θα συγκεντρωθούν απαιτείται η εγκατάσταση συστήματος μητρώου τραπεζικών λογαριασμών και δικαιούχων. 

Στο αρχείο καταγραφής που θα δημιουργηθεί θα έχουν πρόσβαση οι αρχές καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και οι φορολογικές αρχές, ενώ στην σύνταξη των καταλόγων των τελικών δικαιούχων δεν θα περιλαμβάνονται μεγάλες κατηγορίες gate keepers όπως δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, ΑΧΕΠΥ, ΕΠΕΥ, οι οποίοι συνδέονται με τη δημιουργία τέτοιων εταιρειών, με τις τράπεζες, σύμφωνα με την Καθημερινή, να μιλούν για αθέμιτο ανταγωνισμό αρρύθμιστων παικτών που θα συνεχίζουν να παίζουν το παλιό παιχνίδι. 

Εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη Το σκηνικό για τις offshore άλλαξε άρδην σε όλο τον κόσμο, μετά την αποκάλυψη των Panama Papers, καθώς πλέον οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν περισσότερα μέτρα για να ενισχύσουν την διαφάνεια. Σε αυτό το κλίμα, τα Υπουργεία Οικονομικών της Βρετανίας, της Γερμανίας , της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, ζήτησαν την περασμένη βδομάδα να συμπεριληφθούν στα αρχεία όλων των χωρών οι τελικοί δικαιούχοι εταιρειών, τράστ, εταιρειών-κελυφών κλπ. 

Μάλιστα ξεκίνησαν πρώτες οι ίδιες να εφαρμόζουν ένα πιλοτικό πρόγραμμα αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με τους δικαιούχους offshore

 http://www.koutipandoras.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: