Ψηφίστε τώρα για την σωτηρία του Δελφικού Τοπίου

Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016

Έρχονται τα «πάνω – κάτω» στις συναλλαγές με μετρητά

Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή»

Έρχονται τα «πάνω – κάτω» στις συναλλαγές με μετρητά
Το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να βάλει πλαφόν στην χρήση μετρητών στις συναλλαγές φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα στην Βουλή προς ψήφιση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 01/07/2016 και θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ για φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα (κάρτες, διατραπεζικά κτλ), ενώ σήμερα το όριο ανέρχεται στα 1.500 ευρώ.
AdTech Ad
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων, το όριο χρήσης μετρητών το όριο χρήσης μετρητών «συρρικνώνεται» στα 50 ευρώ.
Πώς θα «χτίζεται» στο εξής το αφορολόγητο
Όπως αναφέρεται, εξάλλου, στο ίδιο δημοσίευμα, μεγάλες αλλαγές έρχονται και σε ό,τι αφορά το «χτίσιμο» του αφορολόγητου, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2017, οι αρμόδιες ΔΟY θα δέχονται μόνον τις αποδείξεις που προέρχονται από ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Μόνο για το 2016, θα γίνονται δεκτές και αποδείξεις από συναλλαγές με μετρητά. Ταυτόχρονα, το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων θα είναι ανάλογο του εισοδήματος.
Ενδεικτικά:
  • Μισθωτοί, συνταξιούχοι, και αγρότες πρέπει να συλλέγουν για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου, γιατί, σε διαφορετική περίπτωση θα το χάνουν
  • Από το 2017, το όφελος του αφορολόγητου θα προκύπτει αποκλειστικά και μόνον από συναλλαγές που γίνονται με τη χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών
  • Οι εφορίες θα ζητούν συγκεκριμένο ύψος αποδείξεων, ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων. Δηλαδή, για τις τέσσερις κατηγορίες αφορόγητου (φορολογούμενος χωρίς παιδιά, φορολογούμενος με ένα παιδί, φορολογούμενος με δύο παιδιά και φορολογούμενος με τρία παιδιά και πάνω) θα ζητούνται αποδείξεις που ανέρχονται στο 10% του εισοδήματος.
  • Για ετήσια εισοδήματα 15.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίζονται αντίστοιχα αποδείξεις ίσες με το 15% του εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: