Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Η επανεγκατάσταση Κοινωνικού Παντοπωλείου στην Ιτέα φέρνει ξανά στο προσκήνιο την έλλειψη δημοτικών χώρων




Με την επαναλειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου ασχολήθηκε πριν 2 εβδομάδες το Τοπικό Συμβούλιο Ιτέας, θέμα το οποίο εισάγεται στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο του Δ.Δελφών.

Μέσα από την διαλογική συζήτηση για την λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου και το αναγκαστικό "ξεσπίτωμα" 2 συλλόγων της Ιτέας, αναδεικνύεται ξανά το πρόβλημα έλλειχης δημοσιων χώρων στην πόλη της Ιτέας. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι "έρχεται" και η περίπτωση του Ωδείου της πόλης, καθώς στο κτίριο θα γίνουν επισκευές για να στεγαστεί εκεί το υπό ίδρυση Μουσείο.
Διαβάστε στη συνέχεια το πρακτικό του Τοπικού Συμβουλίου, το οποίο εισάγεται σαν εισήγηση και το Δημοτικό Συμβούλιο την Δευτέρα 4/4/2016





Στην Ιτέα και στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος, σήμερα την 23η του μήνα Μαρτίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00 μ.μ., συνήλθε σε συνεδρίαση το Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Ιτέας, ύστερα από την αριθμ. 6365/17-3-2016 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του, που επιδόθηκε σε  κάθε μέλος χωριστά με αποδεικτικό και δημοσιεύθηκε στον ειδικό χώρο ανακοινώσεων της Δημοτικής Κοινότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 88   του Ν. 3852/2010.
Αφού διαπιστώθηκε ότι υπάρχει η νόμιμη απαρτία δεδομένου ότι σε σύνολο πέντε (5) μελών βρέθηκαν παρόντα τέσσερα (4), ήτοι:
           ΠΑΡΟΝΤΕΣ                                                                            ΑΠΟΝΤΕΣ
1. Γουώρθ            Τζων-Ταουνσεντ         Πρόεδρος          1. Οικονόμου    Νικόλαος         Μέλος
2. Καλπούζου   Μαρία               Αντιπρόεδρος                 
3. Λύτρας              Ιωάννης                   Μέλος                  ο οποίος αν και προσκλήθηκε
4. Μέγκος             Αναστάσιος            «                                           νόμιμα, δεν προσήλθε
                                                                                           
Τα πρακτικά τηρήθηκαν από την Ιγγλέζου Μαρία, υπάλληλο της Δημοτικής Κοινότητας Ιτέας.              
Στην συνεδρίαση παρευρίσκοντο η κα Πιλάλα-Τσακίρη Τριανταφυλλιά, Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Ιτέας, ο κ. Μαλάκης Ευστάθιος, συνεργάτης του Δήμο ύστερα από πρόσκληση καθώς και πολίτες.
...................
Ο Πρόεδρος πριν την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης  είπε:
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 παρ. 7 του Ν. 3852/7-6-2010, «….Το Συμβούλιο έχει δικαίωμα να αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του ότι ένα θέμα το οποίο δεν είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη είναι κατεπείγον να το συζητήσει και να πάρει απόφαση για αυτό με την ίδια πλειοψηφία, πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης».
Στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στην κα Αντιδήμαρχο η οποία ζήτησε να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα «Στέγαση παραρτήματος Κοινωνικού Παντοπωλείου στην Δ.Ε. Ιτέας». 
Το κατεπείγον είναι ότι το έγγραφο του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Δημόσιας Υγείας  -ήρθε μετά την αποστολή της πρόσκλησης και η επόμενη συνεδρίαση θα καθυστερήσει- το οποίο μας ζητάει να βρεθεί άμεσα χώρος στέγασης του Κοινωνικού Παντοπωλείου στην Ιτέα διότι αυτή την στιγμή με την ανάγκη που υπάρχει σε όλο τον κόσμο παροχής τροφίμων κλπ , και το ότι έχουμε πολλά επισιτιστικά προγράμματα που τρέχουν, όταν έρχονται τα προϊόντα καταλήγουν να βρίσκονται σε κάποιο δρόμο και να μοιράζονται δεξιά και αριστερά.
Τα μέλη του Συμβουλίου αφού έλαβαν υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 67 παρ 7 του Ν. 3852/2010 έλαβαν υπόψη την αναγκαιότητα εξεύρεσης στεγασμένου χώρου για την στέγασή του Κοινωνικού Παντοπωλείου                                     
ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ
Κρίνουν το θέμα ως κατεπείγον
Ο Πρόεδρος εισηγούμενος το δεύτερο  εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα   έδωσε το λόγο στην κα Αντιδήμαρχο η οποία είπε τα εξής :
Το θέμα αυτό έρχεται με το υπ΄ αριθμ. 244/18-3-2016 έγγραφο  από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Αγγελόπουλο που είναι υπεύθυνος για τα Κοινωνικά Παντοπωλεία και την Βοήθεια στο Σπίτι.
«Όπως γνωρίζετε ο Δήμος Δελφών εφαρμόζει προγράμματα στο μέτρο των δυνατοτήτων του για να συνδράμει τους συνδημότες μας, παρέχοντάς τους είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης, που προέρχονται από προσφορές ή χορηγίες.
Για  αυτό το λόγο, σύμφωνα με τα παραπάνω (1) και (2) σχετικά, προχωρήσαμε στην ίδρυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου.
Ο σκοπός λειτουργίας του είναι, η κάλυψη πρωτογενών αναγκών ευπαθών κοινωνικών ομάδων (ανέργων, Α.Μ.Ε.Α, απόρων, ατόμων με χαμηλό οικογενειακό ή ατομικό εισόδημα κ.ο.κ.) με την παροχή και διανομή δωρεάν τροφίμων, ενδυμάτων και γενικά ειδών πρώτης ανάγκης.
Η συμμετοχή του Δήμου σε προγράμματα επισιτιστικής και υλικής βοήθειας, δημιουργεί επιτακτική την ανάγκη για εξεύρεση χώρου, επαρκούς και κατάλληλου για την αποθήκευση ειδών, ώστε να εξυπηρετούνται και οι πολίτες  της Δ.Ε. Ιτέας δεδομένου ότι ο αριθμός των ωφελούμενων είναι αυξημένος.
Παρακαλούμε, για την εξεύρεση χώρου, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση παραρτήματος του Κοινωνικού Παντοπωλείο του Δήμου Δελφών.      Ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος     Αριστείδης Αγγελόπουλος».
Επειδή το θέμα της στέγασης και γενικά το θέμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι πολύ σημαντικό, έρχεται  και το Πάσχα, πρέπει να επεκτείνουμε αυτή τη δομή όλοι μας με ιδιαίτερη ευαισθησία.   Επομένως από την βάση αυτή, ο μοναδικός χώρος που είναι κατάλληλος για την στέγαση του Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι ο χώρος δίπλα στο ΚΕΠ.   Ο χώρος αυτός επειδή δεν χρησιμοποιούνταν είχε παραχωρηθεί για να στεγασθεί το αρχείο του Εμπορικού και του Κυνηγητικού Συλλόγου.  Αυτή τη στιγμή όμως ως Δ.Ε. Ιτέας από την στιγμή που  δεν έχουμε άλλον χώρο , νομίζω ότι θα συμφωνήσετε όλοι ότι πρέπει να δοθεί πάλι στην αρχική του χρήση που ήταν για το Κοινωνικό Παντοπωλείο.    Οπότε θα πρέπει να τροποποιηθεί η προηγούμενη απόφαση και να παραχωρηθεί για τον σκοπό που υπήρχε και πριν.
Μακάρι να μην χρειαζόταν να φύγουν οι Σύλλογοι , ειλικρινά δεν μου είναι ευχάριστο, ούτε για μένα, ούτε για κανέναν.  Προέρχομαι από τον χώρο του εμπορικού συλλόγου,  αλλά αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε το εξής θέμα.  Έρχονται τρόφιμα και τα αφήνουμε εκτεθειμένα στην αυλή, στον αέρα γιατί από την βοήθεια στο σπίτι δεν μπορούν να τα μοιρασθούν την ίδια ημέρα .
Όταν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι της Δ.Ε. Ιτέας, και ο προηγούμενος Αντιδήμαρχος καλά έκανε και μπράβο για αυτή του την πρωτοβουλία, να παραχωρούνται .  Στο Σημείο αυτό διάβασε την εισήγηση του κ. Παναγιωτόπουλου καθώς και τις αιτήσεις των δύο συλλόγων από την υπ΄ αριθμ. 11/33/2015 απόφαση του Τ.Σ. Ιτέας .
Αυτή τη στιγμή επίσης έχει δημιουργηθεί ένα επιπλέον θέμα το οποίο θα κληθούμε σαν Τ.Σ. να το αντιμετωπίσουμε άμεσα, θα πρέπει να βρούμε χώρο, που θα πάει το Ωδείο .   Σας  το λέω για να καταλάβετε τις ανάγκες που έχουμε για χώρους σαν Δ.Ε. Ιτέας.    Και γιατί θα κληθούμε ;    Διότι το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η επισκευή του κτηρίου της παλιάς Κοινότητας επειδή στον χώρο αυτό θα στεγασθεί το υπό ίδρυση Μουσείο της Πόλης μας.   Επομένως κτηριακά θα αντιμετωπίσουμε πολλές ανάλογες καταστάσεις.
Αυτά δεν είχαν δρομολογηθεί και δεν υπήρχαν αυτές οι ανάγκες, όπως πολύ καλώς τότε απεφάσισε ο προηγούμενος Αντιδήμαρχος και το Τ. Συμβούλιο.   Όμως στην προσπάθειά μας να κάνουμε πράγματα για αυτή την πόλη θεωρώ ότι πρέπει να λάβουμε τα νέα δεδομένα αυτή τη στιγμή υπόψη μας.  Και ποια είναι;    Η τεχνική υπηρεσία και συγκεκριμένα ο κ. Ζαργάνης μπήκε μέσα στο κτήριο της παλιάς Κοινότητας και λέει ότι πρέπει να αλλάξουμε όλη την σκεπή και να γίνει νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση προκειμένου να αρχίσουμε τις διαδικασίες και να λέμε ότι έχουμε ανάλογο κτήριο να στεγαστεί το Μουσείο.
Επομένως με τα νέα αυτά δεδομένα θα παρακαλούσα το σώμα να αποδεχθεί ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ανάγκες που έχουν προκύψει και για κανέναν άλλο λόγο.  Οι συνεδριάσεις για όποιον σύλλογο το επιθυμεί μπορεί να γίνονται εδώ.
Καλπούζου :  Αυτή τη στιγμή στεγάζεται μόνο το αρχείο του συλλόγου ή συνεδριάζουν εκεί ;  Προτείνω ως εναλλακτική λύση να μείνει το αρχείο τους εκεί, να το κλειδώσουν και οι συνεδριάσεις τους να γίνονται στο Κυριακοπούλειο μέχρι να βρούν μία λύση.
Επειδή το Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι επιτακτική ανάγκη, είναι υπηρεσία του Δήμου ,  δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά,  όμως για να εξυπηρετηθεί και ο σύλλογος πρότεινα αυτή την εναλλακτική λύση.  
Λύτρας :  Σε κανέναν δεν πρέπει να δίνουμε, όσο μεγάλη ανάγκη και να υπάρχει γιατί έτσι  θα έρθουν όλοι οι σύλλογοι.  Να το πάρουν στα σπίτια τους.   Η άποψή μου είναι αυτή γιατί έτσι θα ζητήσουν όλοι .
Μέγκος Αναστάσιος : Τι υποδομές χρειάζεται το Κοινωνικό Παντοπωλείο;    Χρειάζονται ψυγεία ;   Είναι ένα μεταβατικό στάδιο, το οποίο αύριο μπορεί να αλλάξει και χρειάζονται μόνο ράφια;  Υπάρχουν μεταφερόμενα ράφια.  Το κτήριο που είμαστε είναι Πολιτιστικό Κέντρο αλλά στεγάζεται το Δημαρχείο, το ΙΚΑ. ‘Αρα όλοι θα μπορούσαν να μπουν εδώ και να πάει αλλού το δημαρχείο .  Εδώ έφεραν το γραφείο του ΙΚΑ, το οποίο έπρεπε να πάει στο Κέντρο Υγείας. Ο Εμπορικός Σύλλογος είναι από το 1907  και έχει ένα αρχείο, χειρόγραφα με πένα. Ο χώρος ο οποίος ζητάει δηλ. τα 3 τμ., δεν το συζητάμε.
Αν θέλαμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο να το δούμε κάπως διαφορετικά και να το δούμε εξελίξιμο σαν Κοινωνικό Παντοπωλείο, να πάνε στο Καψάλειο, σε μία αίθουσα , να αλλάξουν δύο παράθυρα  και μία πόρτα και να στεγαστεί εκεί.  Κόστος μηδέν.  Και τα ράφια να τα βιδώσουν εκεί, προαύλιος χώρος απέξω υπάρχει να παρκάρει νταλίκα, να ξεφορτώνει και τα κλάρκ και τα πάντα.
Θέλω να πω ότι χώροι, αν υπάρχει θέληση, μπορεί να βρεθούνε χωρίς να ξεσπιτώνετε ούτε ο ένας ούτε ο άλλος.     Είμαι και εγώ μέλος του εμπορικού συλλόγου όπως και η γυναίκα μου και ξέρουμε καλά ότι ο εμπορικός σύλλογος προσφέρει έργο,  και το κυριότερο απ΄ όλα είναι ο μοναδικός εμπορικός και εξαγωγικός σύλλογος στο Nομό και σ΄ όλη την Ελλάδα.
Αντιδήμαρχος  :   Δεν είναι θέμα εμπορικού Συλλόγου.  
Μέγκος Αναστάσιος :  Προτείνω το αρχείο να παραμείνει εκεί.  Αν θέλουμε κάποιο χώρο για Κοινωνικό Παντοπωλείο έκανα την πρότασή  μου στο Καψάλειο.
Πρόεδρος :  Πράγματι εάν μείνει το αρχείο του εμπορικού συλλόγου εκεί πιο είναι το πρόβλημα ;.
Αντιδήμαρχος :  Από την στιγμή που θα γίνει Κοινωνικό Παντοπωλείο δεν μπορεί να μπαίνει κανένας μέσα.
Πρόεδρος :   Με αυτή την απάντηση δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο και ο χώρος αυτός πρέπει να δοθεί για την στέγαση του Κοινωνικού Παντοπωλείου.   Προσωπικά ήθελα να παραμείνει το αρχείο του Εμπορικού Συλλόγου εφόσον χρειάζεται μικρό χώρο αλλά δεν νομίζω. Αλλά δεν νομίζω ότι είναι σωστό.
Χλεμπογιάννης Ιωάννης :   Ο Εμπορικός Σύλλογος πριν στεγαστεί στον χώρο αυτό ήταν αρωγός στο Κοινωνικό Παντοπωλείο  και στο προηγούμενο συμβούλιο και τώρα και στην Βοήθεια στο   σπίτι. Μοίραζε και μάζευε.  Με αυτή τη σκέψη το ζητήσαμε αφού δεν  μπορούσαμε να πληρώνουνε το ενοίκιο εκεί που ήμασταν.
Μαμάκου : Εκπλήσσομε που ακούω αυτή την κουβέντα γιατί όταν φτιάχτηκε το Κοινωνικό Παντοπωλείο δόθηκε χορηγία να γίνουν γύρω-γύρω ράφια για να μπούν τα τρόφιμα.  Επελέγη αυτός ο χώρος γιατί από πλευράς υγιεινής ήταν καλός, καινούργιο κτήριο και μπορούσε να ελεγχθεί από ποντίκια, κατσαρίδες.  Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί παραχωρήθηκε αφού συνεχίζεται ο θεσμός του Κοινωνικού Παντοπωλείου.    Με πιο σκεπτικό έγινε η παραχώρηση.   Θα συμφωνήσω ότι αν δοθεί σε έναν σύλλογο θα πρέπει να δοθεί και σε άλλους, Δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει συστέγαση παντοπωλείου και συλλόγων. Επίσης στο Καψάλειο θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο να πάνε τρόφιμα εκεί.
Βέργος :  Να επιβεβαιώσω αυτό που είπε η κα Αντιδήμαρχος. Συστέγαση του Κοινωνικού Παντοπωλείου με οποιονδήποτε σύλλογο ανεξαρτήτως της προσφορά του κάθε συλλόγου δεν μπορεί να γίνει.  Κλειδί πρέπει να δοθεί μόνο στον υπεύθυνο που θα ορίσει ο Δήμος. Υπεύθυνος είναι ο εκάστοτε Αντιδήμαρχος και σύμφωνα με τον κανονισμό μπορεί να παραχωρεί το κλειδί μόνο στη Βοήθεια στο σπίτι. Η στέγαση του Κοινωνικού Παντοπωλείου θα είναι μόνιμη ή προσωρινή ;  γιατί αν είναι προσωρινή θα μπορούσαν να μείνουν και οι σύλλογοι.  Το Κοινωνικό Παντοπωλείο δεν σταμάτησε , απλά μειώθηκαν οι προσφορές πάρα πολύ, και ο χώρος έμενε σχεδόν άδειος , με αποτέλεσμα να δοθεί ο χώρος προς εξυπηρέτηση των συλλόγων.
Αντιδήμαρχος :  Το Κοινωνικό Παντοπωλείο όταν άρχισε να υπολειτουργεί ήταν επειδή αυτό που δεχόταν ήταν μόνο η εθελοντική προσφορά , s/m, καταστήματα.   Τώρα υπάρχουν τόσα επισιτιστικά προγράμματα που έρχονται κάθε εβδομάδα πράγματα και δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα.   Το θέμα έρχεται από τον θεματικό Αντιδήμαρχο και λέει ότι σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου πρέπει να επαναλειτουργήσει στεγασμένος χώρος  της Δημοτικής σας Ενότητας. Ήθελα να σας το δώσω το θέμα  γιατί αν το ακούγατε από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου , θα λέγατε τι γίνεται.   Ήθελα να καταλάβετε ότι είναι πραγματική ανάγκη. Λυπάμαι προσωπικά πάρα πολύ για αυτή την εξέλιξη αλλά δεν είναι στο χέρι μας, η δομή πρέπει να στεγαστεί σε χώρο.
Πρόεδρος :   Υπάρχει νομίζω μία εναλλακτική λύση , οι συνεδριάσεις των συλλόγων να γίνονται εδώ  και να βρεθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα χώρος για την τοποθέτηση του αρχείο τους.
Τα μέλη του Συμβουλίου συμφώνησαν με την  τοποθέτηση του Προέδρου.
Το Συμβούλιο είδε το έγγραφο του θεματικού Αντιδημάρχου, έλαβε υπόψη του την αναγκαιότητα στέγασης του Κοινωνικού Παντοπωλείου και  μετά από διαλογική συζήτηση
ΟΜΟΦΩΝΑ ΕΙΣΗΓΟΥΝΤΑΙ
  • Την ανάκληση της υπ΄ αριθμ. 11/33/2015 απόφασης του Συμβουλίου της Δ.Κ. Ιτέας (303//27-7-2015 Α.Δ.Σ.).
  • Την στέγαση παραρτήματος Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Δελφών στην αίθουσα του ¨Γιαλουρείου Κληροδοτήματος¨ πίσω από το ΚΕΠ επί της οδού Καποδιστρίου       στην Δ.Ε. Ιτέας,  βάση του υπ΄ αριθμ 244/18-3-2016 εγγράφου του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Δημόσιας Υγείας. 
  • Το θέμα να εισαχθεί στο αμέσως επόμενο Δημοτικού Συμβούλιο.
Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 11/2016.

http://www.amfissapress.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια: