Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Αποτελέσματα δημοψήφισμα 2015 - Μέρκελ-Ολάντ: Η ψήφος των Ελλήνων πρέπει να γίνει σεβαστή

Αποτελέσματα δημοψήφισμα 2015 - Μέρκελ-Ολάντ: Η ψήφος των Ελλήνων πρέπει να γίνει σεβαστή

Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Ελλάδα, προκειμένου να συζητηθεί τι μέλλει γενέσθαι μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες, μετά από σχετικό αίτημα της Άνγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ - Θα προηγηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ αύριο θα συγκληθεί το EuroWorking Group μέσω τηλεδιάσκεψης - Αποφασίζει για ELA η ΕΚΤ.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «πυροδότησε» την άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών, ενώ όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, η Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, στις 19.00 ώρα Ελλάδας.
«Θα συζητήσουμε την κατάσταση μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα», έγραψε χαρακτηριστικά ο Τουσκ, ο οποίος είχε, μάλιστα, ήδη σειρά διαβουλεύσεων που θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, έτσι ώστε να προετοιμαστεί η Σύνοδος με τον κατάλληλο τρόπο.
Σειρά διαβουλεύσεων με τους 18 υπόλοιπους ηγέτες των κρατών μελών της ευρωζώνης είχε το βράδυ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη και σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα», αναφέρεται, δε, χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Κομισιόν, σημειώνοντας πως ο πρόεδρος Γιούνκερ θα έχει τη Δευτέρα τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Κύριο θέμα συζήτησής τους θα είναι η Ελλάδα…
Σύμφωνα, πάντως, με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών, για μια συμφωνία, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μετά από σχετική απόφαση του Eurogroup.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εφόσον το ελληνικό πρόγραμμα έχει λήξει από την προηγούμενη Τρίτη, δεν είναι δυνατό να ξεκινήσουν άμεσα διαβουλεύσεις, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει την αναγκαία εντολή από το αρμόδιο όργανο, που δεν είναι άλλο από το Eurogroup.
Επιπλέον, όπως αναφέρεται ο Πρόεδρος Γιούνκερ προτίθεται να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο την Τρίτη.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, Μέρκελ και Ολάντ αιτήθηκαν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μετά από μεταξύ τους επικοινωνία, σύγκληση της Συνόδου Κορυφής. Αίτημα που έκανε, τελικά, αποδεκτό ο Τουσκ λίγο αργότερα.
Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με Ευρωπαίους ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ, με τους οποίους είχε τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Κυριακής και ενώ είχε δοθεί στη δημοσιότητα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. 
Συνεδριάζει τη Δευτέρα EuroWorking Group και ΔΣ της ΕΚΤ
Σε τεχνοκρατικό επίπεδο, η κατάσταση στην ευρωζώνη μετά το «όχι» του δημοψηφίσματος θα συζητηθεί αύριο στην τηλεδιάσκεψη των εμπειρογνωμόνων των υπουργείων Οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης.
Αύριο συνεδριάζει όμως και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, προκειμένου να εξετάσει κατά πόσο θα συνεχίσει την έκτακτη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης δεν αναμένεται να πάρουν πάντως αποφάσεις αμετάκλητου χαρακτήρα, καθώς, όπως επισημαίνουν, η όποια απόφαση κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες είναι καθαρά πολιτική.
Πυρετώδεις διεργασίες σε Βρυξέλλες και Βερολίνο
Αμέσως μετά τα πρώτα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων για το δημοψήφισμα ήρθαν οι πρώτες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που έκαναν λόγο για μούδιασμα των δανειστών.
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν να συναντηθούν εκτάκτως στο Μέγαρο των Ηλυσίων το βράδυ της Δευτέρας.
Στην ανακοίνωση του Ελιζέ, η οποία αναρτήθηκε και στο Twitter, επισημαίνεται ότι η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της μόνιμης συνεργασίας μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας προς την κατεύθυνση μίας βιώσιμης λύσης για την Ελλάδα.
newsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: