Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Ποιο είναι το δίχτυ ασφαλείας που δημιουργείται για τις καταθέσεις


Μέχρι το τέλος της χρονιάς επιδιώκει η Τράπεζα της Ελλάδος να έχει πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει τη μεθεπόμενη εβδομάδα με τα τεστ αντοχής (stress tests) και να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο.
Με βάση τον σχεδιασμό της κεντρικής τράπεζας και της ενιαίας ευρωπαϊκής εποπτικής αρχής SSM, δεν προβλέπεται η προσφυγή στα χρήματα των καταθετών (bail in) για τη διάσωση των τραπεζών.

Κορυφαία στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος επεσήμαναν στην εφημερίδα ότι με τα 25 δισ. ευρώ που προβλέπει η συμφωνία για την κεφαλαιακή ενίσχυση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι εξασφαλισμένες, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής».
Δεδομένου ότι το νέο ευρωπαϊκό καθεστώς για τη διάσωση των τραπεζών - που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή - προβλέπει ότι η συμμετοχή των καταθέσεων με υπόλοιπα άνω των 100.000 ευρώ στη διάσωση τραπεζών ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2016, ο διοικητής της ΤτΕ πιέζει προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης έως το τέλος του έτους.
Καλά πληροφορημένες πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα, αναφέρουν ότι ο Γιάννης Στουρνάρας έχει πείσει τους ευρωπαίους συναδέλφους του ότι η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος και δεν μπορεί να εφαρμοστεί το «κούρεμα» των καταθέσεων για τη διάσωση των τραπεζών.

Τι είπε ο Ντράγκι
Εξάλλου, εισήγηση κατά του ενδεχόμενου «κουρέματος» των καταθέσεων φέρεται να έκανε ο Μάριο Ντράγκι σε κλειστό, ανεπίσημο δείπνο, παρουσία των κεντρικών τραπεζιτών όλων των χωρών της Ευρωζώνης.
«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνει "κούρεμα" στις καταθέσεις των Ελλήνων. Αποκλείω το bail in, είτε για ποσά μικρότερα από 100.000 ευρώ, είτε για μεγαλύτερα», αναφέρεται ότι ήταν η εισήγηση του επικεφαλής της ΕΚΤ.

Δεν έλειψαν, ωστόσο, σύμφωνα με την «Ημερησία», και οι φωνές εκείνων που απαίτησαν bail in σε περίπτωση που τα κεφάλαια για τις ελληνικές τράπεζες προσέγγιζαν ή ξεπερνούσαν τα 25 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου.
Η απάντηση του ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη φέρεται να ήταν πως «δεν είναι δυνατόν να "κουρέψουμε" τα χρήματα των Ελλήνων που επέλεξαν να κρατήσουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες, στηρίζοντας την οικονομία και το σύστημα».
«Πρόκειται», πρόσθεσε ο ίδιος, «για πράξη άκρως πατριωτική, η οποία και δεν πρέπει να τιμωρηθεί με μια κίνηση που θα έδειχνε αναλγησία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: