Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Απαντητική επιστολή πολιτών του Γαλαξιδίου σχετικά με την υπολειτουργία του ΒΙΟΚΑ Γαλαξιδίου

Galaxidi Paralia at Dusk.jpg

Μετά τη δραστηριοποίηση ενεργών πολιτών του Γαλαξιδίου έγινε συνάθροιση πολιτών στο Παρθεναγωγείο με απόφαση να απευθυνθούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για υποβολή εισηγητικής έκθεσης για τον ΒΙΟΚΑ Η εισηγητική έκθεση , με υπογραφή 420 πολιτών , υποβλήθηκε στις 17.6.2015 κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ αλλά αποφασίστηκε η συζήτησή της στην επόμενη συνεδρίαση του Δ. Συμβουλίου στις 29.6.2015.
 
Στις 29.6.2015 διανεμήθηκε σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. καθώς και στους πολίτες του Γαλαξιδίου που παρευρισκόντουσαν στη συνεδρίαση , το οποίο και ανάγνωσε η αρμόδια Αντιδήμαρχος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος , απαντητικό έγγραφο . Επειδή δόθηκε χρόνος μόλις δύο λεπτών σε κάθε ένα από τους δύο ομιλητές -πολίτες και μάλιστα με τον προσδιορισμό υποβολής μόνο ερωτήσεων και όχι τοποθετήσεων επί ενός κειμένου που μας είχε δοθεί πριν λίγα λεπτά , η κ. Πρόεδρος μας γνώρισε ότι μπορούμε να επανέλθουμε με νέο έγγραφό μας σε απάντηση του εγγράφου της κ. Αντιδημάρχου .
 
Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι κανένα μέλος του Δ. Συμβουλίου δεν είχε ενημερωθεί για την εισηγητική μας έκθεση , αν εξαιρέσει κανείς δύο- τρία μέλη !!! Επισήμως λοιπόν το έγγραφο αυτό μας διαβιβάστηκε με το ΑΠ 16241/2.7.2015 και γνωστοποιήθηκε στους ενεργούς πολίτες , όπως και σχέδιο απαντητικού εγγράφου , είτε δια ζώσης είτε μέσω διαδικτύου .
 
Μετά από αυτά υποβάλαμε το παρακάτω . έγγραφό μας

  ---------------------------------------------------------------------------------------
Απαντητική επιστολή πολιτών του Γαλαξιδίου σχετικά με την υπολειτουργία του ΒΙΟΚΑ Γαλαξιδίου                                           
Γαλαξίδι 23 Ιουλίου 2015
Προς     Πρόεδρο και Μέλη του Δ. Συμβουλίου –Δήμου Δελφών                                           
Κοιν. -  Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας  υπόψη κ. Κ. Μπακογιάννη 
-  Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Φωκίδας  
Πταισματοδικείο Άμφισσας     

Κυρία Πρόεδρε , Κυρίες και Κύριοι Μέλη του Δ. Σ.  για τα ελάχιστα που συζητήθηκαν στις 29.6.2015 κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα του βιολογικού καθαρισμού Γαλαξιδίου και ειδικότερα  για τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο 16241/29.6.2015 της Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας   κ. Μαρίας  Ζ. Ανδρεοπούλου που μας διαβίβασε  η γραμματεία του Δημοτικού  Συμβουλίου  στις 2.7.2015,  έχουμε να σημειώσουμε τα εξής . Καταρχάς είναι πολύ θετικό που για πρώτη φορά αναγνωρίζεται επίσημα  το ότι  το σύστημα υπολειτουργεί  , η σοβαρότητα του θέματος , οι επιπτώσεις από την υπολειτουργία του η διενέργεια σχετικού διαγωνισμού προϋπολογισμού 73.129.59 €  καθώς και  το ότι μας γνωστοποιούνται  ενέργειες τήρησης των νόμιμων προϋποθέσεων  , αίτηση προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας παράτασης σε ισχύ των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της εγκατάστασης σε συνδυασμό με σχετικές για το λόγο αυτό μελέτες της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών   
 Επί των λοιπών και μετά από  πλήρη μελέτη  έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής
Α1) Ουδεμία αναφορά έρευνας  έχει γίνει ή γίνεται  για την ανεύρεση των αιτιών , από αρμόδιους φορείς , οι οποίες έχουν επιφέρει τις όποιες βλάβες στο μηχανολογικό εξοπλισμό .
 Α2) Ουδεμία αναφορά έρευνας για την ανεύρεση των αιτιών που συνεχώς .. μπλοκάρει το κεντρικό αντλιοστάσιο  Α2 στο λιμάνι και υπάρχει έντονη δυσοσμία και στα δύο αντλιοστάσια . Σημειώνουμε ότι η δυσοσμία στο λιμάνι 60 μέτρα ένθεν και εκείθεν του αντλιοστασίου 2  ήταν έντονη επί τρεις ημέρες  από 27-30.6.2015  . Το συνεργείο του Δήμου ήταν εκεί και προσπαθούσε η δυσανασχέτηση όμως του κόσμου ήταν έντονη και η ζημιά στα μαγαζιά πολύ μεγάλη .   Στο αντλιοστάσιο 1 , Χειρόλακας , η έντονη δυσοσμία αποτελεί μία μόνιμη κατάσταση . Το συνεργείο ήρθε και εκτέλεσε εργασίες στις 16 - 18.7.2015 με σημαντική μείωση της οσμής .
Α3)  Το ότι τα νερά στις περιοχές κολύμβησης κεντρί 1 και κεντρί 2 είναι εξαιρε-τικής ποιότητας δεν θέτουν σε  αμφισβήτηση ούτε τα αποτελέσματα από την έρευνα της δειγματοληψίας ούτε όμως και τα αποτελέσματα των ερευνών της 23.9 και 3.11.2014  , Δήμου και Περιφέρειας αντίστοιχα , στο σημείο εκροής των επεξεργασμένων λυμάτων ,  βάσει των οποίων οι παράμετροι ήταν πάνω από τα όρια που προβλέπει ο νόμος και επιβλήθηκε πρόστιμο  στο Δήμο  από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη με κοινοποίηση στον  εισαγγελέα  Άμφισσας  , Α.Π.143186/8449/14 28.5.2015.                                                                    

 -  Κυρία Πρόεδρε και Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου υπενθυμίζουμε ότι για την εύρυθμη λειτουργία του βιολογικού εμείς οι πολίτες είμαστε  οι άμεσοι χρηματοδότες του αφού καταβάλουμε υπέρογκα ποσά ως ανταποδοτικά τέλη -  πάγια και  βάσει της κατανάλωσης νερού.
Για το λόγο αυτό  και χωρίς να θεωρηθούμε ελεγκτές  παρακαλούμε 
 Β1) Να μας δώσετε αντίγραφο του εγχειριδίου κατασκευής της ΕΕΛ Γαλαξιδίου . Υπενθυμίζουμε , προς διευκόλυνσή σας , ότι ένα αντίγραφο έχει ο πρώην Δήμος Γαλαξιδίου , ένα η πρώην ΤΥΔΚ και ένα είναι στα γραφεία της ΕΕΛ . 
Β2) Να γίνουν  διευκρινίσεις σχετικά με  την  αναφορά σε γόνιμο πρόχειρο διαγωνισμό προϋπολογισμού 73.129,59 € που θα περιλαμβάνει την αποκατά-σταση της λειτουργίας και ελέγχου της ΕΕΛ Γαλαξιδίου από τον ανάδοχο .
 α) Θα καταβάλλεται στον  ανάδοχο το ποσό αυτό κάθε χρόνο με υποχρέωση να αναλαμβάνει την αποκατάσταση της λειτουργίας και ελέγχου της ΕΕΛ  ή η καταβολή του ποσού είναι μόνο για το 2015  και  θα περιλαμβάνει και την αποκατάσταση της λειτουργίας της ΕΕΛ
β) Η αποκατάσταση τι περιλαμβάνει     και γ) Ότι αναφέρει ο ανάδοχος για αναγκαιότητα επισκευών ή αντικαταστάσεων μηχανικού εξοπλισμού θα είναι πλέον του παραπάνω ποσού και μάλιστα χωρίς την προέγκριση ή τη σύμφωνη γνώμη αρμόδιας  από τεχνικής απόψεως επιτροπής  ή θα συμπεριλαμβάνεται στο προαναφερόμενο ποσόν των αντλιών των μηχανών των αντλιοστασίων 1 και 2  και τους αριθμούς ταυτότητας  και Β4) Να μας δώσετε αντίγραφα των τιμολογίων και  δελτίων παροχής υπηρεσιών για τις όποιες επισκευές  στα αντλιοστάσια 1 και 2 και προμήθειας του ηλεκτρι-κού πίνακα στο αντλιοστάσιο 2 έχουν γίνει από τη σημερινή διοίκηση του Δήμου .Σημειώνουμε ότι στην  έγκριση περιβαλλοντικών όρων που ζητάτε την παράτασή της προβλέπεται .    
ΒΥΤΙΟΦΟΡΑ  . Το εδάφιο  δ13 προβλέπει να γίνεται έλεγχος των βυτιοφόρων προτού εκκενωθούν στη δεξαμενή υποδοχής .  Κανένας έλεγχος δεν γίνεται αφού δεν υπάρχει προσωπικό !!!
 ΛΑΣΠΗ .  α) Το εδάφιο δ27 καθορίζει τους τρόπους επεξεργασίας της λάσπης στα στάδια πάχυνσης και αφυδάτωσης  .   β) το εδάφιο δ29 αναφέρει ότι η επεξεργασμένη λάσπη θα μεταφέρεται σε οργανωμένο χώρο με έγκριση της  Περιφέρειας , με καλυμμένο όχημα μεταφοράς  . Αυτά δεν τηρούντο για πάνω από τρία χρόνια ενώ  πρόσφατα και αναλόγως της όποιας λειτουργίας η λάσπη μεταφέρεται με τα λοιπά σκουπίδια σε χώρο απορρίψεως των σκουπιδιών !!! .
ΑΠΟΣΜΗΣΗ . Το εδάφιο δ31 αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει πλήρες σύστημα απόσμησης  …. Παράλληλα το πρόβλημα των οσμών να αντιμετωπίζεται με την καλή συντήρηση του εξοπλισμού και την καλή λειτουργία της εγκατάστασης .     Συχνή και πλήρη απόξεση της λάσπης από τα τοιχώματα των φρεατίων για να αποφεύγεται η δημιουργία σηπτικών συνθηκών .
Μείωση στο ελάχιστο πιθανότητας αστοχίας του εξοπλισμού και συνεπή συντήρηση από εξειδικευμένο προσωπικό …    Τα περισσότερα , λόγω έλλειψης προσωπικού , δεν τηρούνται
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΕΛ  . Στο  δ40 εδάφιο της απόφασης αναφέρεται. Για τη σωστή λειτουργία της μονάδος απαιτούνται τακτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι, επίβλεψη χειρισμών από επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό καθώς και μόνιμη απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού για την λειτουργία της εγκατάστασης . Το δε εδάφιο δ41 παρ. 1  αναφέρει ότι ο φορέας θα είναι υπεύθυνος για την εκπαίδευση του προσωπικού λειτουργίας της μονάδος .  Και προσωπικό εκπαιδευμένο υπήρχε κ. Πρόεδρε και Μέλη του Δ. Συμβουλίου το οποίο απολύ-θηκε από το Δήμο με  συνέπεια  την υπολειτουργία του όλου συστήματος !!!  Εάν λοιπόν το μεσοδιάστημα  μεταξύ της έναρξης λειτουργίας της ΕΕΛ Γαλαξιδίου μέχρι σήμερα  δεν έχει ανακαλυφθεί κάποια μέθοδος  που να αντικαθιστά την επίβλεψη χειρισμών από επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό  θα πρέπει άμεσα να προβείτε στην επαναπρόσληψη έστω μέρους  του απολυθέντος προσωπικού γιατί αυτή είναι η βασική αιτία των βλαβών του μηχανολογικού εξοπλισμού.
Το προσωπικό αυτό , αναλόγως και των αναγκών του Δήμου  , θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην ΕΕΛ Ιτέας .
Όσον αφορά τα αναφερόμενα στην Α2 παράγραφο , πρόβλημα στο αντλιοστάσιο 1 εκτός από τη σύστασή μας προς τους κατοίκους , τους συλλόγους ξενοδόχων και επαγγελματιών να μεριμνούν ώστε να μην πετάγονται στις τουαλέτες διάφορα αντικείμενα , θα προτείναμε , εάν δεν είχε προβλεφθεί ή έχει καταστραφεί , την κατασκευή φρεατίου  στο οποίο να υπάρχει σκάρα ή πλέγμα παρακράτησης μεγάλων αντικειμένων και μετά από μικρή απόσταση δεύτερη σκάρα ή πλέγμα με μικρότερα διάκενα για την παρακράτηση μικρών αντικειμένων .       
Πλην των προαναφερομένων για την απόσμηση , η  έλλειψη τέτοιας κατασκευής αποτελεί τη βασική αιτία μπλοκαρίσματος των αντλιοστασίων φθοράς των αντλιών με αποτέλεσμα την έντονη δυσοσμία . Τα φρεάτια αυτά σε τακτά χρονικά διαστήματα θα ελέγχονται και θα καθαρίζονται .   Έτσι με τον τρόπο αυτό θα ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες μελλοντικού μπλοκαρίσματος των αντλιοστασίων.
Επίσης απαραίτητη είναι η ύπαρξης τριών στεγανών ανεξάρτητων τμημάτων που λειτουργούν σαν επικοινωνούντα δοχεία και στα οποία  βρίσκονται οι αντλίες ώστε αφενός και αναλόγως των αναγκών να δουλεύουν ανεξάρτητα  και αφετέρου σε περίπτωση βλάβης μιας αντλίας να απομονώνεται το  στεγανό στο οποίο  βρίσκεται αυτή  ώστε να επισκευάζεται εύκολα  .    
Παράληψη θα ήταν να μην αναφερθεί η χρήση μέσων για την ελαχιστοποίηση της ηλεκτρόλυσης η οποία επιφέρει συχνές βλάβες στον μηχανικό εξοπλισμό για  μείωση εξόδων συντήρησης . Η πρόληψη είναι η μέθοδος μείωσης του κόστους . Επί πλέον εμμένουμε στην εξέταση επανακαθορισμού του κόστους  που μας επιβαρύνετε αφού είναι μικρός ο αριθμός των πολιτών που το επιμερίζεται εξετάζοντας τις οποιεσδήποτε περιπτώσεις από τον έλεγχο μη σύνδεσης μέχρι τη  συμμετοχή με έσοδα  από το πράσινο ταμείο και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας  λόγω έλλειψης μελέτης σκοπιμότητας   
Υπενθυμίζουμε,  ότι για το έτος 2014 τα ποσά που έχει χρεώσει ο Δήμος , έγγραφο  Α.Π. 16264/29.6.2015 ,  για το σύνολο των παροχών - φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις –  του Γαλαξιδίου και αφορούν την αποχέτευση είναι 
ΠΑΓΙΑ Α΄ΚΑΙ Β΄ ΕΞΑΜΗΝΟΥ     58.977,50  ΠΛΕΟΝ ΦΠΑ  11.073,95              ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ  Α΄ΚΑΙ Β΄ΕΞΑΜΗΝΟΥ  64.824,20   ΠΛΕΟΝ ΦΠΑ  14.909,47          
ΣΥΝΟΛΟ 123.801,70 ΤΟ ΦΠΑ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ
Αυτά λοιπόν τα χρήματα που θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί,   αφορούν τη λειτουργία της ΕΕΛ Γαλαξιδίου.   Όπως άλλωστε και τα λογισθέντα και εισπραχθέντα της περιόδου 2011-2013 τα οποία αναλογικά θα ανερχόντουσαν σε 350.000,00 € περίπου προστιθεμένου και του ποσού των 160.000,00 € οφειλών των φυλακών Μαλανδρίνου για τα έτη 2010 του πρώην Δήμου Γαλαξιδίου  και 2011 του Δήμου Δελφών , χωρίς να συνυπολογίσουμε τα εκ των ιδιωτικών  βυτιοφόρων έσοδα .                                                                                                  
Υπενθυμίζουμε ότι από το έτος 2012 τα βυτιοφόρα φυλακών Μαλανδρίνου σταμάτησαν να αποθέτουν τα απόβλητα στην ΕΕΛ Γαλαξιδίου . 
Το μεγαλύτερο λοιπόν μέρος των παραπάνω χρημάτων  θεωρούμε , λόγω υπο- λειτουργίας  του συστήματος , ότι είναι αναντίστοιχης ανταποδοτικότητας  .     
Επιπρόσθετα προκύπτει  ένα βασικό ερώτημα το οποίο χρήζει εισαγγελικής έρευνας . Πως η ΕΕΛ Γαλαξιδίου , η πιο πρόσφατα κατασκευασμένη μονάδα με μεθόδους και εφαρμογές επεξεργασίας προηγμένης τεχνολογίας , σύμφωνα με την αναφορά της κ. Αντιδημάρχου, κατέληξε να υπολειτουργεί εδώ και χρόνια  αν και είχε τόσα  έσοδα και  προ τριετίας ο Δήμος  μερίμνησε να μειώσει τα  λειτουρ-γικά έξοδά της  , παραίτηση του εργολάβου λόγω μη πληρωμής του προσωπικού του εκ τριών ατόμων καθώς και  απόλυση τριών υπαλλήλων του Δήμου !!!                                                                                    
 Ύστερα από τα παραπάνω παρακαλούμε να μας γνωρίσετε , εκτός των προαναφερομένων στοιχείων  τι ποσά και για ποιο λόγο έχουν διατεθεί για το σκοπό αυτό από την 1.1.2011 μέχρι την 31.8.2014 , από 1.9.2014 μέχρι 30.6.2015  και τι υπόλοιπο βρίσκεται όχι μόνο στον οικείο κωδικό αλλά και στο ταμείο για την ΕΕΛ Γαλαξιδίου  την  30.6.2015  .   
Παράληψή μας θα ήταν να μην τονίσουμε την αναγκαιότητα ύπαρξης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων η οποία μετά από τακτικούς και έκτακτους ελέγχους θα γνω-μοδοτεί για την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών , συντήρηση ,καθαρισμός κ.ά. και θα καθορίζει την σκοπιμότητα επισκευής ή αντικατάστασης του εξοπλισμού .        Και το Γαλαξίδι διαθέτει πληθώρα τέτοιων ανθρώπων !!!
Στην αντίθετη περίπτωση που  θα … συμφωνηθεί με τον  ανάδοχο  να προβαίνει ο τελευταίος  σε όσες  ενέργειες εκείνος κρίνει προς αποκατάσταση της λειτουργίας  της ΕΕΛ  Γαλαξιδίου εμάς τους πολίτες μας βρίσκει  εντελώς αντίθετους
 -  Κυρία Πρόεδρε και Μέλη του Δ.Σ. , θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συμβολή μας αυτή σε συνδυασμό με  την πλήρη ενημέρωσή μας , τη  διαρκή  δραστηριοποίηση των ιθυνόντων για ανεύρεση πιθανόν πρόσθετων πόρων και την κυρίως  σωστή διαχείριση των τελευταίων  θα επιφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα  για την  εύρυθμη  λειτουργία της ΕΕΛ Γαλαξιδίου .                                                                                                                                                                                                                                                                                  Ως υπογραφές πολιτών σε καταστάσεις συνημμένες στην εισηγητική τους έκθεση            

Δεν υπάρχουν σχόλια: