Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

«Θησαύρισε» το Δημόσιο από τους κεφαλαιακούς περιορισμούς

Λεφτά… υπάρχουν και μάλιστα με τις τράπεζες κλειστές. Ο φόβος για «κούρεμα» καταθέσεων έφερε εισπράξεις 2 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία μέσα σε είκοσι μέρες. Φόρους ύψους 260 εκατ. ευρώ πλήρωσαν παραμονές του δημοψηφίσματος οι Έλληνες!

 Θεωρητικά, από τις 29 Ιουνίου οπότε επιβλήθηκαν τα capital controls στις ελληνικές τράπεζες, οι εισπράξεις φόρων θα έπρεπε να έχουν υποστεί την απόλυτη καθίζηση.

Το αποτέλεσμα στην πράξη είναι εντελώς διαφορετικό και αναδεικνύει δύο πτυχές. Το φόβο των φορολογουμένων για κούρεμα των καταθέσεών τους και τις φιλότιμες προσπάθειες της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου να κρατήσει το σύστημα είσπραξης εσόδων ζωντανό.



Στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει τις εισπράξεις φόρων. Και διαπιστώνουν ότι έσοδα εισρέουν στο σύστημα με εντυπωσιακό ρυθμό αν αναλογιστεί κανείς ότι οι τράπεζες είναι κλειστές για περίπου ένα μήνα.



Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά.

Παραμονές δημοψηφίσματος, στις 3 Ιουλίου εισπράχθηκαν μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών (e-banking, πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες) 260 εκατ. ευρώ. Στις 30 Ιουνίου, μετά το πρώτο σοκ των capital controls εισπράχθηκαν 190 εκατομμύρια ευρώ.Στις 21 Ιουλίου, οι πληρωμές με τον ίδιο τρόπο ήταν 145 εκατ. ευρώ.



Μεταξύ 29 Ιουνίου και 21 Ιουλίου, οι εισπράξεις φόρων με ηλεκτρονικά μέσα έφτασαν τα 1,991 δισ. ευρώ συν 148 εκατ. ευρώ από στα γκισέ των εφοριών.



Καλή ροή πληρωμών δείχνουν και τα στοιχεία από τα τελωνεία. Ενδεικτικό είναι ότι στις 22 Ιουλίου εισπράχθηκαν 44 εκατ. ευρώ έναντι 39 εκατ. ευρώ την ίδια ημέρα του 2014. Μετρητά και ηλεκτρονικές πληρωμές έχουν οδηγήσει τα έσοδα τελωνείων από τις 29 Ιουνίου έως τις 21 Ιουλίου στα 780 εκατ. ευρώ.

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: