Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Την εισαγωγή του θέματος της ιχθυκαλλιέργειας στο Τοπικό ζητεί ο κ. Νάκος : Επιδιώκει την επίσημη καταγραφή της διαφωνίας τους με την επένδυση

fish-Απορίας άξιον γιατί τόσο καιρό που γνώριζε ο Δήμος Δελφών και είχε ήδη κάνει τις πρώτες ενέργειες δεν φρόντισε να ενημερώσει την τοπική κοινωνία.


Την εισαγωγή του θέματος των ιχθυοκαλλιεργειών σε έκτακτη συνεδρίαση λόγω του επείγοντος χαρακτήρα προβείτε στην λήψη απόφασης με θέμα «Διαφωνία Δημοτικής Κοινότητας Γαλαξιδίου Δήμου Δελφών για ίδρυση μονάδας Ιχθυοκαλλιέργειας έκτασης 45 στρ. στη θέση Ακρωτήρι Τρίπορης Γαλαξιδίου», προκειμένου ακολούθως εισαχθεί προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Δελφών, ζητεί ο Αντιδήμαρχος Γαλαξιδίου κ. Γιώργος Νάκος.
Να σημειωθεί ότι η δημοσιοποίηση της επένδυσης από την ΩτΦ προκάλεσε πολύ μεγάλη ανησυχία και θόρυβο στο Γαλαξίδι, καθώς αντιλαμβάνονται τη ζημιά που θα προκαλέσει η συγκεκριμένη επιχείρηση και ειδικά λόγω της θέσης στην οποία χωροθετείται.
Ο κ. Νάκος ζητεί την άμεση σύγκληση του Τοπικού Συμβουλίου για τη συζήτηση του θέματος, ώστε να μπορεί να εισαχθεί στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Ωστόσο είναι απορίας άξιον, γιατί από την πλευρά του δήμου, τόσο καιρό που γνώριζαν το θέμα και είχαν κάνει τις πρώτες ενέργειες δεν φρόντισαν να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία και κυρίως οι επαγγελματίες που θίγονται άμεσα.
Το κείμενο που ο κ. Νάκος θέλει να εισαχθεί στο Συμβούλιο αναφέρει τα ακόλουθα:
ΘΕΜΑ:  Διαφωνία Δημοτικής Κοινότητας Γαλαξιδίου Δήμου Δελφών για ίδρυση μονάδας Ιχθυοκαλλιέργειας έκτασης 45 στρ. στη θέση Ακρωτήρι Τρίπορη Γαλαξιδίου
Ύστερα από τις βάσιμες πληροφορίες ότι κινήθηκε διαδικασία προέγκρισης μίσθωσης θαλάσσιας έκτασης 45 στρ. για ίδρυση μονάδας Ιχθυοκαλλιέργειας έκτασης 45 στρ. στη θέση «Ακρωτήρι Τρίπορη» Γαλαξιδίου, οι Υπηρεσίες μας απευθύνθηκαν αρμοδίως και επιβεβαιώθηκε το αληθές.
Πράγματι η εταιρεία MEDITERRANEAN NATURAL SEAFOOD Α.Ε. κατέθεσε σχετικό φάκελο στην Δ/νση Αγροτικών Υποθέσεων Στερεάς Ελλάδος η οποία ζήτησε τη γνωμοδότηση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας-Ναυτιλίας Αιγαίου-Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων-Υπουργείο Τουρισμού-Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας.
Όπως διαπιστώνει κανείς με βάση την κείμενη νομοθεσία Ν.4282/2014 (ΦΕΚ 182/Α) απουσιάζει παντελώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία υπεισέρχεται γνωμοδοτικά στο δεύτερο στάδιο της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Διαφωνούμε καταρχήν με την κείμενη νομοθεσία όπου πανηγυρικά εξαιρεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση από την γνωμοδότηση ως προς την μίσθωση του θαλάσσιου χώρου και κυρίως διαφωνούμε με την προτεινόμενη θέση εγκατάστασης που επιθυμεί ο επενδυτής (Ακρωτήρι Τρίπορη) Γαλαξιδίου για τους εξής λόγους:
1.Οι προτεινόμενες θέσεις των δυο μονάδων (1) Ακρωτήρι Τρίπορη 430 τον/ετησ  και (2) Δυτικό Ακροτήρι Τρίπορη 390 τον/ετησ θα ρυπάνουν αισθητικά το τουριστικό μέτωπο του Γαλαξιδίου αφού δια γυμνού οφθαλμού θα είναι ορατές από οποιαδήποτε θέση κατοίκου ή τουριστικού επισκέπτη ευρισκόμενου στους δυο λιμενίσκους ή το δάσος Γαλαξιδίου.
2.Το Γαλαξίδι διαθέτει δυναμική περίπου 700 κλινών σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια γεγονός που το καθιστά ως ένα σοβαρό τουριστικό προορισμό.
3.Η μικρή απόσταση από την Αθήνα, η γραφικότητα της πόλης ως παραδοσιακός οικισμός αλλά και τα αξιοθέατα Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, Ναυτικό & Ιστορικό Μουσείο Γαλαξιδίου, το δάσος με το άγαλμα του Διεθνούς Μνημείου Γυναίκας του Ναυτικού κ.α. έχουν καταστήσει το Γαλαξίδι ως ένα ελκυστικό προορισμό τεσσάρων εποχών.
4.Θεωρούμε ότι η περιοχή του Γαλαξιδίου είναι κορεσμένη από πλευράς Ιχθυοκαλλιεργειών κάτι το οποίο επισημαίνεται και στο προς ψήφιση  εντός των ημερών ΣΧΟΟΑΠ Γαλαξιδίου.
Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης όπως αυτή που διανύουμε όπου η μόνη σωτηρία είναι η ανάπτυξη μέσω της δαιμόνιας ιδιωτικής πρωτοβουλίας, εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στις επενδύσεις. Γενικά όμως είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε μορφής επένδυση όταν παραβλάπτεται  ο τουρισμός μας ή όταν κάποια άλλη μορφή επένδυσης θα δημιουργήσει περιβαλλοντικά προβλήματα ή θα διαταράξει τον κοινωνικό ιστό της πόλης και της περιοχής γενικότερα.
Τονίζουμε ιδιαίτερα ότι η συγκεκριμένη προτεινόμενη θέση ανάπτυξης των δυο μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών μας βρίσκει αντίθετους και σε κάθε περίπτωση με όλες τις δυνατότητες που μας παρέχει ο νόμος θα αποτρέψουμε την εγκατάστασή τους.
Θεωρούμε δε ότι είναι εσφαλμένος ο εθνικός χωροθετικός σχεδιασμός και θα πρέπει σε επόμενη αναθεώρηση να ζητήσουμε να αφαιρεθεί η συγκεκριμένη θέση ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια αιτήματα στο μέλλον.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

αντιδήμαρχε να προσλάβεις τους απολυμένους των μεταλλείων και μετά μην κάνεις νέες ιχθυομονάδες μέχρι τότε όμως ξανασκέψου τι άλλο μπορεί να γίνει