Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Financial Times: Το όνειρο της Ευρώπης πεθαίνει στην Ελλάδα.

«Εγκλωβίζοντας τη χώρα σε ένα αποτυχημένο οικονομικό πείραμα η ΕΕ καταστρέφει τον πλούτο και τη σταθερότητα».





«Το όνειρο της Ευρώπης πεθαίνει στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος σημερινού άρθρου του Γκίντεον Ράχμαν στους Financial Times.

Σε αυτό επισημαίνεται πως «οι κλειστές τράπεζες στην Ελλάδα αποτελούν μια βαθιά αποτυχία για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η σημερινή κρίση δεν αποτελεί απλά μια αντανάκλαση των αποτυχιών του σύγχρονου ελληνικού κράτους, αλλά και της αποτυχίας του ευρωπαϊκού οράματος για ενότητα, ειρήνη και ευημερία». «Τα τελευταία 30 χρόνια η Ευρώπη ενστερνίστηκε τη δική της εκδοχή για "το τέλος της ιστορίας". Έγινε γνωστή ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ιδέα ήταν πως τα ευρωπαϊκά έθνη θα μπορούσαν να απομακρύνουν τις τραγωδίες του πολέμου, του φασισμού και της κατοχής.

Με την ένταξή τους στην ΕΕ, θα μπορούσαν να αγκαλιάσουν από κοινού ένα καλύτερο μέλλον, βασισμένο στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και την αποκήρυξη του εθνικισμού». «Εγκλωβίζοντας την Ελλάδα και άλλες χώρες σε ένα αποτυχημένο οικονομικό πείραμα –το ευρώ- η ΕΕ τώρα καταστρέφει ενεργά τον πλούτο, τη σταθερότητα και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.»

Το άρθρο προσθέτει πως η Ελλάδα έγινε το 10ο μέλος του ευρωπαϊκού κλαμπ το 1981. Η ένταξή της από νωρίς σε μια ΕΕ που τώρα αριθμεί 28 χώρες αποτελεί επίπληξη σε όσους υποστηρίζουν τώρα πως ανέκαθεν ήταν περιφερειακό μέλος. «Όταν ανατράπηκαν οι συνταγματάρχες το 1974, η Ελλάδα έγινε πρωτοπόρος ενός νέου μοντέλου για την Ευρώπη - κατά το οποίο η αποκατάσταση της δημοκρατίας σε εθνικό επίπεδο διασφαλίστηκε με ταυτόχρονη εφαρμογή της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

Το μοντέλο που καθιερώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα -εδραίωση της δημοκρατίας που διασφαλίζεται από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση- ξεδιπλώθηκε σε όλη την ήπειρο κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών δεκαετιών». «Για την ίδια την ΕΕ, η διεύρυνση ελληνικού στυλ έγινε το πιο ισχυρό εργαλείο για τη διάδοση της σταθερότητας και της δημοκρατίας σε ολόκληρη την ήπειρο», τονίζεται.

lifo


Δεν υπάρχουν σχόλια: