Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

«Προνοήστε αδέλφια. Προνοήστε» ΣΚΟΥΡΙΕΣ

264650_215712725222368_2055608729_n
Σχόλιο που λάβαμε από τον κ. Κώστα Κούρο.


Γιατί οι κάτοικοι της Πτολεμαΐδας δέχονται να δουλεύουν κάτω από αποδεδειγμένα ανθυγιεινές συνθήκες στα λιγνιτωρυχεία και δε ζητούν το κλείσιμό τους;». Η εύκολη απάντηση, κ. Αφθονίδη, είναι «γιατί, έτσι που κατάντησε ο τόπος τους, δεν έχουν άλλη επιλογή». Και εμείς για αυτό ακριβώς αγωνιζόμαστε. Για να έχουμε επιλογή. (Απόσπασμα από εδώ).
Ακριβώς κύριε τάδε και κύριε δείνα! Διότι κατάντησαν στον τόπο τους να μην έχουν άλλη επιλογή παρά τη συνέχεια της καταστροφής, την οσφυοκαμψία και την συγκατάνευση. Αντί ενός παχυλού μισθίου. Λύτρα, δηλαδή, για να κλείσουν τα μάτια και τα στόματα. Ότι ακριβώς γίνεται στην Λάρυμνα με την ΛΑΡΚΟ. Μπουκώνουν τα στόματα για να κλείσουν τα μάτια. Μόνο που στην Πτολεμαΐδα και στην Λάρυμνα είναι πολύ αργά για δάκρυα…
Αναφέρομαι στην Λάρυμνα ως τόπο καταγωγής μου, γνωρίζοντας αυτόν τον σύγχρονο Κρανίου Τόπο τα τελευταία σαράντα χρόνια. Όπου δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Όπου οι συνειδήσεις έχουν αλλοτριωθεί περισσότερο από το τοπίο. Όπου είναι αδιανόητη οποιαδήποτε αντίδραση. Όπου είναι κατεστραμμένος σε γη και θάλασσα. Όπου κυκλοφορούν στους δρόμους της ομιλούντα φαντάσματα με την τσέπη γεμάτη ευρώπουλα. Όπου έχουν εγκλιματιστεί εδώ και αρκετές δεκαετίες στην περιβάλλουσα πραγματικότητα και αρνούνται να την βελτιώσουν, έστω και επιφανειακά.
Πριν αρκετά χρόνια ενδιαφέρθηκε η Greenpeace για την τραγικότητα της κατάστασης αντιδρώντας στις μαούνες που όλο το 24ωρο αφοδεύουν (κυριολεκτικά) στερεά λύματα στη μέση του Ευβοϊκού κόλπου. Ξέρετε ποιοι τους επιτέθηκαν με πέτρες και μέταλλα;;; Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ!!! Μάλιστα! Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που τυγχάνει να είναι και Λαρυμναίοι! Έκτοτε σε όποιον τύχει να εγείρει αντιρρήσεις ή να αμφισβητήσει την περιβαλλοντική πολιτική της ΛΑΡΚΟ του έχουν τάξει ότι θα αποτελέσει οικοδομικό υλικό για τα χαντάκια του χωριού! Ώρες – ώρες λέω (και τελευταία όλο και συχνότερα) ότι είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Τι τα θες; Ψευτορωμέϊκο!
Όμως, προσέξτε αδέλφια. Αδέλφια που είστε θύματα της Eldorado προσέξτε. Ουδεμία σχέση έχετε εσείς με τα Λαρκικά υποπροϊόντα. Εσείς κατανοήσατε νωρίς την επερχόμενη καταστροφή. Έτυχε να έχετε και φωτεινούς οδηγούς. Ακολουθήστε τους. Καλού – κακού πάτε μια βόλτα στην Λάρυμνα να απολαύσετε το ουζάκι σας με θέα τη ΛΑΡΚΟ και κάντε την σύγκριση με τον τόπο σας που ακόμα δεν έχει υποστεί ανεπανόρθωτες καταστροφές. Προνοήστε αδέλφια. Προνοήστε. Προ πάντων όμως πολεμήστε την οσφυοκαμψία και την εθελοδουλία!
Έρρωσθε πατριώτες αγωνιστές των Σκουριών
Κ. Κούρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: