Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Ιτέα… Ο μπαρμπα-Γιάννης Σκαρίμπας «επιστρέφει» - Σπάνιες φωτογραφίες


Ο μπαρμπα-Γιάννης Σκαρίμπας «επιστρέφει» στην Ιτέα….
ΚΥΡΙΑΚΗ 26/4/2015 ΚΑΙ ΩΡΑ 8μμ στο Κυριακοπούλειο Ιτέας
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ-ΚΩΜΙΚΑ ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΑ


«Ο θείος μ’ απ’ την Γκιώνα»
Αυτήν την Κυριακή ο Γιάννης Σκαρίμπας «ξαναγυρίζει» στην πόλη που αγάπησε, μέσα από δύο θεατρικά κωμικά μονόπρακτα που εκτυλίσσονται στην περιοχή μας (το ένα μάλιστα στην Ιτέα στην ταβέρνα του Κόκοτα). Τα έργα διασκεύασαν οι Δημήτρης Παλούκης και Γιάννης Κολιαβάς και θα ζωντανέψουν εκλεκτοί ηθοποιοί σε σκηνοθεσία του Βασίλη Τραϊφόρου (ανιψιός του Μίμη Τραϊφόρου και της Σοφίας Βέμπο).
Θα παραβρεθεί η θετή κόρη του Γιάννη Σκαρίμπα, η κ. Αναστασία Σελέκου, η οποία θα ξεδιπλώσει τις αναμνήσεις της από τη δεκαετία του ’60, όταν ο συγγραφέας ερχόταν Πάσχα και καλοκαίρι στην Κίρρα φιλοξενούμενος από τα ξαδέρφια του.
Αναζητώντας τα ίχνη του συγγραφέα στην περιοχή μας, η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ στοχεύει να αναδείξει τους δεσμούς του, φιλολογικούς και οικογενειακούς με την πόλη μας.
Συμμετοχή: 5 ευρώ. Μαθητές, άνεργοι δωρεάν
Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις επισκέψεις του Γιάννη Σκαρίμπα στην Ιτέα και την Κίρρα από το αρχείο της κ. Σελέκου που μας παραχώρησε σε ηλεκτρονική μορφή ο κ. Σπύρος Κυριάκης. (Δημοσιεύτηκαν στα Αγιαθυμιώτικα Νέα φ.31)

Φωτο 1: Από το γάμο του Ηλία και της Μαίρης Σκαρίμπα με κουμπάρα την Αναστασία Σελέκου, θετή κόρη του Γιάννη Σκαρίμπα. Ο Ηλίας Σκαρίμπας γιος του ξαδέρφου του Γιάννη Ηλ. Σκαρίμπα (Μαρώνια). Ο συγγραφέας διακρίνεται αριστερά (έχει φέρει το χέρι στο πρόσωπό του).
Φωτο 2: Η Αναστασία Σελέκου βαφτίζει στην Κίρρα το γιο του ζευγαριού Γιάννη. Ο συγγραφέας διακρίνεται δεξιά στη φωτογραφία να κρατάει τη λαμπάδα.
Φωτο 3: Πάσχα στην Κίρρα έξω από το σπίτι του Νίκου Σκαρίμπα, πρώτου ξαδέρφου του συγγραφέα. Διακρίνονται από αριστερά: Αναστασία Σελέκου, Κούλα και Ευθυμία Σκαρίμπα (κόρες του Νίκου Σκαρίμπα), Βασιλική Καραμικέ και ο συγγραφέας.
Φωτο 4: Καλοκαιρινή επίσκεψη του Γιάννη Σκαρίμπα στην Ιτέα. Διακρίνονται από αριστερά: Βασιλική Καραμικέ, Αναστασία Σελέκου, Γιάννης Σκαρίμπας και η ανιψιά του συγγραφέα Γεωργία, κόρη του πρώτου ξαδέρφου του Μήτσου Σκαρίμπα.
Φωτο 5: Στην παραλία της Ιτέας ο Γιάννης Σκαρίμπας με την ανιψιά του Βασιλική Σκαρίμπα, κόρη του πρώτου εξαδέλφου του Ιωάννη Ηλ. Σκαρίμπα (Σκαρμπόγιαννου) και μετέπειτα σύζυγο του Παν. Πεπώνη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: