Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ: Η μεγάλη τιμωρία - Όχι δεν τους έριξε ο ΕΝΦΙΑ

Να θυμίσουμε ότι ο Γιάννης Λούλης είχε αναλάβει σημαντικό ρόλο στην στρατηγική που χάραξε ο Α.Τσίπρας για την ανάληψη της εξουσίας.
Πολλοί εξ αριστερών δεν συμφωνούσαν με αυτή την στρατηγική.Το αποτέλεσμα δικαίωσε ευτυχώς την στρατηγική του Λούλη αλλιώς ακόμη θα είχαμε ή Σαμαροβενιζέλους ή αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης Σύριζα-Ανελ αφού όσοι του Σύριζα ήθελαν στροφή προς αριστερά απέκλειαν και τους Ανελ.

Το παρακάτω άρθρο εξηγεί πολύ απλά τι έριξε την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ... γιατί κυκλοφορεί ευρέως η παπαριά ότι την έριξε ο ΕΝΦΙΑ
 
Γιάννης Λούλης στο TVXS
Τον Ιούνιο του 2012, αμέσως μετά τις εκλογές, δημοσιεύθηκε στο Έθνος ένα άρθρο μου με τίτλο «Πύρρειος νίκη». Το ίδιο άρθρο λίγο αργότερα αναδημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα tvxs.gr με τίτλο:«Λούλης προς Σαμαρά: Θα είστε σύντομη παρένθεση».

Η ιστοσελίδα έκανε την ακόλουθη σύνοψη του άρθρου: «Η φθορά, οι δύσκολες συγκυρίες και τα κόμματα που είναι ήδη σε παρακμή θα υποστούν μεγάλη φθορά σύντομα, γεγονός που θα αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ». Δημοσιογράφοι που πρόσκεινται στη ΝΔ με μια τυφλά «παραταξιακή» αντίληψη ήταν σκωπτικοί και επιθετικοί απέναντι στις εκτιμήσεις που διατύπωνα. Δεν στάθηκαν, έστω και για λίγο να σκεφτούν αν τα όσα έγραφα είχαν ως βάση τη λογική.

Η άποψη που εξέφραζα στο άρθρο δεν φιλοδοξούσε να αποδειχτεί προφητική. Στηριζόταν σε έναν συγκεκριμένο και απλό συλλογισμό με βάση την ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος του Ιουνίου του 2012. Συνυπολόγιζε επίσης τη «φύση» δύο κομμάτων που κυβερνούσαν τη χώρα για δεκαετίες.

Ήταν πεποίθησή μου ότι τα κόμματα αυτά ήταν πολυραγισμένα. Το ΠΑΣΟΚ, ούτως ή άλλως, ήταν τοξικό και η μόνη προοπτική του βρισκόταν σε μια τροχιά διαρκούς συρρίκνωσης. Τα ερείπια, που είχε αφήσει πίσω του ο Γιώργος Παπανδρέου, αδυνατούσε να τα διαχειριστεί ένας πολιτικός όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος με ένα υπερμέγεθες «εγώ», αλλά με απουσία στρατηγικών ικανοτήτων και δυνατοτήτων ώστε να λειτουργήσει αξιοποιώντας σε ένα συλλογικό σχήμα ό,τι καλύτερο διέθετε η Κεντροαριστερά.

Η ΝΔ είχε μια πολιτικά εξαιρετικά προβληματική ηγεσία και μια αντίστοιχη ηγετική ομάδα, με τη νοοτροπία μικρού κόμματος μιας παλαιάς Δεξιάς. Ίσως ο Αντώνης Σαμαράς να είχε περιορίσει τις αδυναμίες του, αν είχε κοντά του ένα ικανό και σύγχρονο επιτελείο χωρίς λαϊκιστικά και υπερδεξιά σύνδρομα. Όμως και ο ίδιος είχε επανέλθει ως ο παμπάλαιος εαυτός του, χωρίς κάτι νέο και φρέσκο. Παρέλαβε επίσης ένα στελεχιακό υλικό κάτω του μετρίου και έγινε μαγνήτης για ακόμη πιο φθαρμένα και ανεπαρκή στελέχη.

Πίστευα λοιπόν πως η ΝΔ ήταν καταδικασμένη να χάσει τον μεσαίο χώρο από την ώρα που θα άρχιζε να ασκεί εξουσία. Ακόμη και ένα πρώην μικρό κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορούσε να κερδίσει κατά κράτος τον μεσαίο χώρο καθώς ειδικά ο Αλέξης Τσίπρας απέπνεε φρεσκάδα. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αδοκίμαστος, ήταν πλεονέκτημά του. Βεβαίως, Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ δεν ενέπνεαν εμπιστοσύνη. Όμως εάν καθησύχαζαν το εκλογικό σώμα ότι δεν κινδύνευε η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, θα μεταβάλλονταν σε όχημα αποδοκιμασίας των δύο κυρίαρχων κομμάτων της Μεταπολίτευσης. Άλλωστε, οι ψηφοφόροι που θα έκριναν τις επόμενες εκλογές αδιαφορούσαν παντελώς για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε «αριστερός» ή όχι. Θα τον δοκίμαζαν για να αποπέμψουν τους κουρασμένους και φθαρμένους «άλλους». Θα του έδιναν – με μύριες επιφυλάξεις – την ευκαιρία, διότι το πρωτεύον για τους ψηφοφόρους ήταν η αλλαγή σελίδας.

Έτσι, οκτώ μήνες πριν τις εκλογές του 2015 άρχισα να γράφω το βιβλίο αυτό (σ.σ. Η μεγάλη τιμωρία) ως αφήγημα. Το σενάριο ήταν ξεκάθαρο: η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα έχαναν τη μάχη. Το φινάλε θα ήταν η νίκη του Τσίπρα. Ο βασικός του αντίπαλος, η σαμαρική Νέα Δημοκρατία, θα του έστρωνε το χαλί. Αρκεί ο ίδιος να καθησύχαζε τον μεσαίο χώρο. Αυτό και έκανε. Μετά τις ευρωεκλογές, ήμουν βέβαιος ότι το υποθετικό μου σενάριο επιβεβαιωνόταν. Ούτε περί προφητείας επρόκειτο, ούτε κάποια πολύπλοκη σκέψη έμοιαζε να δικαιώνεται. Επρόκειτο για μια γραμμική διαδρομή κοινού νου.

Έτσι, το βιβλίο (…) διηγείται και ερμηνεύει την πτώση δύο άλλοτε πανίσχυρων κομμάτων που αυτο-καταστράφηκαν από τις παθογένειές τους και τις ηγεσίες τους. Νοοτροπίες, αντιλήψεις, πρακτικές και στελεχιακό δυναμικό ήταν η βόμβα στα θεμέλιά τους που έμελλε να εκραγεί. Η έκρηξη ήταν τεράστια. Ακόμη και αν αθροίσει κανείς τα ποσοστά τους, ο ΣΥΡΙΖΑ τα άφησε πίσω. Και να αναλογιστεί κανείς πως τα κόμματα αυτά, διαχρονικά, είχαν καταγράψει αθροιστικά ποσοστά πάνω από 80%...

Με δεδομένο το αφήγημα αυτό, είναι φανερό πως οι πρωταγωνιστές του βιβλίου είναι εκείνοι που κυβερνούσαν την περίοδο από το καλοκαίρι του 2012 έως τις αρχές του 2015. Αναπόφευκτα, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο μεγάλος νικητής, με πρωταγωνιστή τον Αλέξη Τσίπρα, βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα. Άλλοι θα γράψουν για το «φαινόμενο» Τσίπρας - ΣΥΡΙΖΑ.

Ούτως ή άλλως, με το βιβλίο αυτό ολοκληρώνεται μια τριλογία που καλύπτει την παρακμή των δύο κυρίαρχων κομμάτων από το ξέσπασμα της κρίσης μέχρι και την πτώση τους για την οποία, άλλωστε, λίγοι θα κλάψουν.

* Απόσπασμα από τον πρόλογο του Γιάννη Λούλη στο βιβλίο του, Η μεγάλη τιμωρία, εκδόσεις Καστανιώτη

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΛΟΥΛΗ, ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΟΥ ΧΑΛΑΣ..ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕΣ ΠΟΙΟΙ ΣΤΕΛΕΧΩΝΟΥΝ ΤΑ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ???
ΔΗΛΑΔΗ, ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ???
ΚΑΤΣΕ ΝΑ ΔΕΙΣ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΦΥΝΤΑΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΠΕΤΑΧΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ, ΜΟΛΙΣ ΛΑΔΩΣΕΙ ΛΙΓΟ ΤΟ ΑΝΤΕΡΑΚΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ !!!

Ανώνυμος είπε...

Τοτε φιλε των 1.07 θα καταλαβουμε για τα καλα τι ψηφισε ο λαος . Ολοι θυμομαστε τις προεκλογικες υποσχεσεις οπως 1 νομος της 26-1 ενα αρθρο εξω το μνημονιο , ή ενας νομος ενα αρθρο για τον ΕΝΦΙΑ , οι κατωτεροι μισθοι κ.λ.π. κ.λ.π. μπλα μπλα μπλα !!!!! Τσαμπουκαδες και μαγκες εχουμε δει και ακουσει πολλους , κανενα καλο δεν εχουμε δει και μαλιστα οπως γραφεις αφου λιγδωσει το αντερακι τους μαθουν τα στεκια του Κολωνακιου και πεσει η επαρση οτι ειναι η πρωτη Αριστερη Κυβερνηση . Ναι ειναι η πρωτη αλλα ειναι και η πρωτη που δεν κυβερνα διοτι οι συνιστωσες αλλα λενε το πρωι αλλα το βραδυ . Και κατι τελευταιο ο Τσακαλωτος ειπε οτι : "οταν διαπραγματευεσαι κανεις και λαθη" ΑΡΑ γιατι κατηγορει την προηγουμενη Κυβερνηση οτι εκανε παρα πολλα λαθη ??? Μηπως επειδη εκαναν διαπραγματευσεις και οχι αυτοπροβολη για να εξασφαλισουν μετεπειτα κινησεις τους {διαλεξεις κ.λ.π.}??? Τα δε χρυσοπληρωμενα παπαγαλακια της πρωην ΕΡΤ και νυν πρωινης ενημερωσης του ΣΚΑΙ καλα θα κανουν να ενημερωνουν τον λαο χωρις παρωπιδες . Σημερα λοιπον το πρωι οι ακριβοπληρωμενοι [200.000-300.000 το χρονο} της ΕΡΤ ελεγαν στο λαο : ο Βενιζελος εφερε τον ΕΝΦΙΑ , ο Σαμαρας τον συνεχισε και τον εμπλουτισε. Μεχρι εκει καλα , ομως , δεν ειπαν τιποτε για τον ενα νομο ενα αρθρο , δεν ειπαν τιποτε για το τι ειπε εχθες το βραδυ ο Τσιπρας οτι και το 16 και μπορει και το 17 να παραμεινει ο ΕΝΦΙΑ . ΤΥΧΑΙΟ ??? ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ !!!! Βρηκε λοιπον ο Τσιπρας και το Συριζα τα παπαγαλακια τους για να παραπλανουν τον λαο !!!!!