Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Θλιβερός ο Α. Σαμαράς στο κανάλι του Μπόμπολα - "Κολλημένος" με το μνημόνιο και την καρέκλα στη ΝΔ

Mε μία συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Mega του Μπόμπολα, λίγες ώρες αφού είχε συλληφθεί μέλος της οικογένειας για φοροδιαφυγή, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να κάνει τη «μεγάλη επιστροφή» και να δηλώσει το παρόν στις πολιτικές εξελίξεις. Η εμφάνισή του ήταν απλά θλιβερή. Κολλημένος με το μνημόνιο και την τρόικα αλλά και την καρέκλα της ΝΔ φάνηκε αμετανόητος για το κακό που προκάλεσε η πολιτική του στη χώρα και στους Έλληνες, φτάνοντας να χαρακτηρίσει τον ΕΝΦΙΑ «επικοινωνιακό λάθος».


Υποστήριξε ότι ο φόρος αυτός ήταν συγκριτικά χαμηλότερος (άκουσον άκουσον) από το χαράτσι της ΔΕΗ και το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας μαζί. Συσχέτισε, δηλαδή, το χαράτσι που επιβλήθηκε δήθεν για μία έκτακτη κατάσταση και ενώ ο ίδιος έλεγε ως αντιπολίτευση πως θα το καταργήσει, το συνέχισε επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους πολίτες, οι οποίοι και με αυτό το κριτήριο τον «μαύρισαν» στις εκλογές.
Ευτυχώς κατάλαβε πως ο ΕΝΦΙΑ ήταν «Βατερλώ» για τη ΝΔ, αλλά για λόγους επικοινωνιακούς… Δήλωσε ο κ. Σαμαράς πως ο ίδιος ιδεολογικά είναι κατά των φόρων (που και να μην ήταν δηλαδή), αλλά όπως είπε για να σωθεί η χώρα έπρεπε να υπάρξουν κι αυτοί και κάνοντας αυτοκριτική δήλωσε πως ο ίδιος ευθύνεται που δεν εξήγησε στον κόσμο ότι αυτά τα μέτρα είναι προσωρινά, αλλά αναγκαία. Χαρακτήρισε προσωπικό του λάθος πως δεν μετέφερε στον κόσμο πως η υψηλή φορολογία εισοδήματος είναι προσωρινή.
Για ένα πιθανό δημοψήφισμα, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να σύρει τη χώρα έξω από το ευρώ και μάλιστα κάλεσε την κυβέρνηση να δηλώσει από τώρα εάν ένα δημοψήφισμα είναι στα σχέδιά της. Σημείωσε πως οι δανειστές δεν έχουν πάρει στα σοβαρά την κυβέρνηση γιατί όλοι έχουν υιοθετήσει το στυλ Βαρουφάκη, που το πρωί "μισούμε τους Γερμανούς και το βράδυ τους αγαπάμε", κατηγορώντας την κυβέρνηση για αντιφατικές δηλώσεις και έμεινε ιδιαίτερα στο θέμα Μάρδα.
Όπως υποστήριξε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε δημοψήφισμα για να γίνει πιο αυστηρός με τον εαυτό του, λέγοντας μάλιστα πως δεν είναι δυνατόν να ζητήσει τώρα η Νέα Δημοκρατία εκλογές, αφού η χώρα οδηγείται στα βράχια. Δήλωσε πως θα ήταν κωμικό να ζητήσει μετά από 3 μήνες εκλογές και σημείωσε πως εάν η κυβέρνηση αλλάξει πολιτική, μπορεί να δώσει νέα προοπτική για τον τόπο.
Προέβλεψε πως με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση θα υπάρξει περαιτέρω ασφυξία με ένα νέο μνημόνιο, εκτός όπως είπε, εάν η κυβέρνηση αποφάσισε να το πάει σε σύγκρουση και ρήξη με τους δανειστές. Ωστόσο, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως, εάν η κυβέρνηση αλλάξει πολιτική, υπάρχει το περιθώριο να ελεγχθεί η ζημιά, λέγοντας μάλιστα πως σε ενάμιση χρόνο μπορεί η χώρα να βγει από το Μνημόνιο.
Τη στιγμή όμως που ο κ. Σαμαράς κατηγορεί την κυβέρνηση για τη στάση της όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις και συστήνει πως η χώρα πρέπει να τα βρει με τους δανειστές και να παραμείνει στο ευρώ, ο ίδιος παραδέχεται πως η τρόικα του είχε «ρίξει» πόρτα και τον ανάγκασε επί της ουσίας να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές διότι ζητούσαν από τη δική του κυβέρνηση να κατεβάσει ακόμη περισσότερο τα «παντελόνια».
«Οι δανειστές μεγάλωναν συνέχεια το δημοσιονομικό κενό και σήκωναν συνέχεια τον πήχη», είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε πως "κουμπώθηκαν" μπροστά στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις πιθανές εκλογές και εξέφρασε την πεποίθηση πως εάν τα ξαναέβλεπαν τα πράγματα δεν θα έκαναν το ίδιο.
Παραδέχθηκε πως και ο ίδιος περίμενε μεγαλύτερη βοήθεια από τους ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και εκείνοι κοιτούσαν τα δικά τους συμφέροντα και ειδικά το ΔΝΤ. Μάλιστα, δήλωσε πως στο e-mail Χαρδούβελη εκτός από την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, δεν υπήρχε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο.
Σε ερώτηση για τις τρεις καλύτερες μεταρρυθμίσεις, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως η προηγούμενη κυβέρνηση κατάφερε να βγάλει τη χώρα στις αγορές (τι ανέκδοτο και αυτό), τη δημιουργία ηλεκτρονικού κράτους (μόνο ο ίδιος το βλέπει) και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που έγινε πιλοτικά σε συγκεκριμένους δήμους, το οποίο θα… γινόταν σε όλη τη χώρα από το 2017.
Μίλησε και για άλλες μεταρρυθμίσεις, λέγοντας για άλλη μία φορά πως δεν τις διαφημίσαμε όπως θα έπρεπε. Σημαντικές χαρακτήρισε επίσης τις κινήσεις με τον αγωγό ΤΑP και την αξιοποίηση του Ελληνικού. Ειδικά για τον TAP το πόσο σημαντική επένδυση ήταν και το τι θα απέφερε στη χώρα φάνηκε στη συνέχεια και το μπλόκαρε ακόμη και η ίδια η Κομισιόν.
Για το πάρτι στο χώρο της υγείας, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως υπήρχαν τεράστια χρέη, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε όσο μπορούσε να μειώσει τις σπατάλες. Πρόσθεσε πως οι μισοί ασφαλισμένοι δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους και παραδέχθηκε μία σωρεία λαθών τα προηγούμενα χρόνια στον τομέα των ασφαλιστικών ταμείων.
Φτάνοντας στα εσωκομματικά ο κ. Σαμαράς εκείνο που είπε είναι πως δεν πρόκειται να παρατήσει την καρέκλα. Δήλωσε πως η εκλογική απώλεια της ΝΔ στις εκλογές ήταν μόλις 1% και επανέλαβε πως δεν πρόκειται να κάνει δώρο στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα μία εσωστρέφεια μέσα στο κόμμα.
Όπως είπε, κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να δηλώσουν ποιος έχει πρόβλημα ηγεσίας και κανείς δεν μίλησε. Μάλιστα, σημείωσε πως εάν έφευγε από την ηγεσία του κόμματος «θα ήταν σαν να φυγομαχούσα». Δεν έχει καταλάβει ακόμη, όπως φαίνεται, ότι τον έχουν «τελειώσει», απλά περιμένουν την κατάλληλη συγκυρία για να το πράξουν και ο κ. Σαμαράς θεωρεί πως ένα συνέδριο θα αποπροσανατόλιζε από τις κινήσεις της κυβέρνησης.
Σε ερώτηση για τα αναδρομικά των ενστόλων και την αντιμετώπιση της προηγούμενης κυβέρνησης σε αυτό τον κλάδο, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως «δεν υπήρχε καμία περίπτωση ο πρόεδρος της κεντροδεξιάς να μην θέλει το καλό των Ενόπλων Δυνάμεων», αλλά ξέχασε να πει πως αυτός που ήθελε το καλό των Ένοπλων Δυνάμεων υπέγραψε και τις εξοντωτικές μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις τους, όπως και των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας από τον Αύγουστο του 2012.
Για τα χρέη της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως δεν έχει έρθει εξώδικο από καμία εταιρεία και πως δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας του κόμματος, ενώ για το μεταναστευτικό θέμα δήλωσε πως πρέπει να ενεργοποιηθούν τα κέντρα κράτησης λαθρομεταναστών και η Ευρώπη δεν έκανε τη δουλειά της όπως θα έπρεπε σε αυτό το θέμα. Κατηγορεί, ωστόσο, σήμερα την κυβέρνηση όταν η δική του ήταν αυτή που δεν έπραξε επί 2,5 χρόνια απολύτως τίποτα για να αντιμετωπιστεί το μείζον αυτό πρόβλημα.
Και στη συνέντευξη αυτή ο κ. Σαμαράς έδειξε πως δεν έχει καμία επαφή με το περιβάλλον και τα προβλήματα των πολιτών, εμφανίστηκε ως υπερασπιστής του μνημονίου και των συμφερόντων δανειστών και παραμένει κολλημένος στην καρέκλα ελπίζοντας σε μία αποτυχία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να δικαιωθεί.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: