Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Το Καστελλόριζο δίνει το παράδειγμα για την ανακύκλωση








Το Καστελόριζο έχει ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης το οποίο δημιουργήθηκε πέρσι από το Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό, Δράση Καστελόριζου.  Με δωρεές ομογενών από την Αυστραλία, Ιταλία, Αγγλία και Νότια Αφρική, έχουν αγοραστεί ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο (με ηλιακή ενέργεια) και μια πρέσα για να συμπιέζονται τα υλικά. Το πρόγραμμα έχει δώσει επίσης θέσεις εργασίας για τη μικρή κοινότητα.

Στην εναρκτήρια περίοδο συνέλεξαν πάνω από 30.000 πλαστικά μπουκάλια (μια ολόκληρη μεγάλη νταλίκα)! Φέτος ελπίζουν να επεκτείνουν τα υλικά προς συλλογή ώστε να περιλαμβάνουν γυαλί και μπαταρίες.

Στις 18 Μαρτίου οι μαθήτριες/ες και καθηγητές  του Γυμνασίου Καστελόριζου έκαναν μια διαφορετική εκδρομή.

Εξοπλισμένοι με ραβδιά που είχαν απολήξεις με καρφιά, περπάτησαν στους δρόμους του νησιού για δυο ώρες συλλέγοντας ανακυκλώσιμα υλικά, ειδικά πλαστικά, χαρτί και αλουμίνιο.


Δούλεψαν προς την περιοχή όπου βρίσκεται η πρέσα και βοήθησαν να φορτωθεί το μηχάνημα με τις παραγεμισμένες τους σακούλες, μαθαίνοντας πώς τα υλικά συσκευάζονται, στέλνονται στη Ρόδο και κατόπιν σε εταιρείες στην ηπειρωτική Ελλάδα για να ανακυκλωθούν.

Ήταν μια μέρα συντροφικότητας και διασκέδασης, και το πιο σημαντικό, έγινε με ισχυρό το πνεύμα συναδελφικότητας. Είναι συγκινητικό να βλέπει κανείς την επόμενη γενιά να φροντίζει για το μέλλον του τόπου τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: