Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο


Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, ένα δισεκατομμύριο θάνατοι εξαιτίας της χρήσης καπνού αναμένονται έως το τέλος του τρέχοντος αιώνα
 
Συντάκτης: efsyn.gr
 
Διεθνής ομάδα επιστημόνων και ειδικών σε θέματα υγείας, με σειρά άρθρων στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», ζητά από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να ηγηθεί μιας παγκόσμιας προσπάθειας, ώστε ο πλανήτης να απαλλαγεί από τις πωλήσεις και την κατανάλωση τσιγάρων και άλλων προϊόντων καπνού έως το 2040.

Όπως υπογραμμίζουν οι ειδικοί, ένα δισεκατομμύριο θάνατοι εξαιτίας της χρήσης καπνού αναμένονται έως το τέλος του τρέχοντος αιώνα, αν δεν επιταχυνθούν οι διεθνείς προσπάθειες για τον έλεγχο του καπνίσματος. Πάνω από το 80% των θανάτων αναμένονται σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.

Ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας αναφέρει πως «έχει φθάσει ο καιρός για τον κόσμο να αναγνωρίσει ότι δεν μπορεί πια να γίνεται αποδεκτή η ζημιά που γίνεται από τη βιομηχανία καπνού και να εργαστεί για ένα πλανήτη ελεύθερο ουσιαστικά τόσο από τη νόμιμη όσο και από την παράνομη πώληση προϊόντων καπνού».

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δυστυχώς, μία δεκαετία μετά την υπογραφή-ορόσημο της συμφωνίας πλαισίου του ΠΟΥ για τον έλεγχο του καπνού, μόνο το 15% του πληθυσμού της Γης έχει επαρκή πρόσβαση σε προγράμματα διακοπής του καπνίσματος.

Επειδή στις ανεπτυγμένες χώρες καταγράφεται διαχρονικά πτωτική τάση στην κατανάλωση καπνού, οι καπνοβιομηχανίες έχουν στρέψει πλέον την προσοχή τους στις αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής και της Ασίας, ενώ το μάρκετινγκ των προϊόντων καπνού εστιάζει πλέον σκοπίμως, πέρα από τους άνδρες, σε άλλες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι γυναίκες και οι νέοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: