Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Απάντηση του Δημάρχου Δελφών κου Αθανάσιου Παναγιωτόπουλου στην καταγγελία της τοπικής συμβούλου, κ. Σκώττη, σχετικά με την αναθεώρηση του Γ.Π.Σ. Ιτέας – Κίρρας.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                    ΑΜΦΙΣΣΑ,  27.03.2015

ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ                                                     

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ                                                                 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                  

Διεύθυνση: Πλατεία Κεχαγιά                    

Τ.Κ. : 331 00 Άμφισσα                                 

Τηλέφωνο: 2265350027    

FAX: 2265350021
Α.Δ.Τ.:  14/2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην καταγγελία της τοπικής συμβούλου, κ. Σκώττη, σχετικά με την αναθεώρηση του Γ.Π.Σ. Ιτέας – Κίρρας.

Με την ολοκλήρωση και έγκριση του Α’ Σταδίου, επιλέχθηκε το σενάριο ήπιας ανάπτυξης για την Δημοτική Ενότητα Ιτέας. Το σενάριο που κατατέθηκε με την πρόταση του Β1 σταδίου, επικεντρώνεται στην ισόρροπη ανάπτυξη όλων των παραγωγικών τομέων (πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα) στην περιοχή και στην αύξηση της συνέργειας και των σχέσεων αλληλεπίδρασης μεταξύ αυτών. Πιο συγκεκριμένα επιδιώκει την ενδυνάμωση της αγροτικής παραγωγής και των τοπικών προϊόντων με έμφαση στην ποιότητα, την ανάπτυξη βιομηχανίας – βιοτεχνίας, την ανάδειξη νέων τουριστικών πόλων ήπιας τουριστικής δραστηριότητας στην περιοχή μελέτης, καθώς και στην ενίσχυση ή συγκράτηση των ήδη υφισταμένων.
Με πολύ δημοκρατική διαδικασία και αναλυτικές ενημερώσεις και παρουσιάσεις, χωρίς να κάνουμε προσχηματικές διαδικασίες, όπως πολλές φορές έχει συμβεί στο παρελθόν, η δημοτική μας αρχή μπήκε στην ουσία της συζήτησης και ανέδειξε την ουσία του πολεοδομικού σχεδιασμού της δημοτικής ενότητας Ιτέας.
Το ερώτημα είναι αν κάποιοι θέλουν στην πραγματικότητα η Ιτέα να αποκτήσει Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό ή απλώς θέλουν να φωνασκούν και να λαϊκίζουν.
Τι εννοεί η καταγγέλλουσα τοπική σύμβουλος, κ. Σκώττη, όταν μιλά περί διαπλοκής; Ποιος είναι διαπλεκόμενος με οικονομικά συμφέροντα και με ποιον τρόπο;  
Η δραστηριότητα των μεταλλείων στη συγκεκριμένη περιοχή της Δ.Ε. Ιτέας δεν έχει καθοριστεί από το Δήμο μας, ούτε από κανένα Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Υπάρχουν, ως γνωστόν, συγκεκριμένες παραχωρήσεις για μεταλλευτικές δραστηριότητες σε συγκεκριμένους χώρους (Λαρνάκι κλπ), που όλες έχουν γίνει από το κεντρικό κράτος (αρμόδια υπουργεία). Μάλιστα η πρόσφατη πρόταση για την παραχώρηση ακόμη 12 στρεμμάτων στην παραλία (όπου φιλοξενούνται οι σκάλες φόρτωσης) έχει τεθεί από το (ελεγχόμενο από το κράτος) Λιμενικό Ταμείο Φωκίδας και έχει οδηγηθεί προς έγκριση στα συναρμόδια Υπουργεία.
Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα! Αν η κυβέρνηση (της παράταξης της κ. Σκώττη) διαφωνεί, ας μην παραχωρήσει τις σκάλες φόρτωσης στις μεταλλευτικές εταιρείες. Αν διαφωνεί με τη μεταλλευτική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή, ας αναιρέσει και τις παραχωρήσεις άλλων 700 περίπου στρεμμάτων που έχουν γίνει στον ίδιο χώρο από το κράτος και φτάνουν χρονικά περίπου μέχρι το έτος 2025.
Όσο όμως αυτές οι παραχωρήσεις υπάρχουν και οι αρμόδιοι Υπουργοί δεν τις αμφισβητούν, τότε οι μελετητές του Γ.Π.Σ. Ιτέας, η επιβλέπουσα Υπηρεσία και ο Δήμος Δελφών είναι υποχρεωμένοι να συμμορφωθούν με τον υπερκείμενο χωροταξικό σχεδιασμό και τις γενικές κατευθύνσεις των Υπουργείων.
Εκτός αν θέλουμε να βροντοφωνάξουμε όλοι μαζί μερικές ψευτοηρωικές κραυγές κι ύστερα από ένα εξάμηνο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση να μας επιστρέψει το Γ.Π.Σ. για διόρθωση, όπως είναι μαθηματικά βέβαιο.
Τότε όμως θα έχουμε χάσει τη χρηματοδότηση του Ε.Σ.Π.Α. και ποιος θα είναι αυτός που θα μας πληρώσει τον (πολύ ακριβό) λογαριασμό;
Γι’ αυτό διατυπώνουμε ξανά το ερώτημα: Θέλουν κάποιοι η Ιτέα να αποκτήσει Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό ή απλώς θέλουν να φωνασκούν και να λαϊκίζουν, άλλη μια φορά ανέξοδα;    
------------------------------------------------------------------------------------------------
Εκ του Γραφείου Τύπου

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εσυ δημαρχε απο σποντα, δεν δικαιουσε να μιλας για την ΙΤΕΑ. αλλωστε ειναι γνωστο οτι την ΠΟΛΗ μας την επισκευτηκες πρωτη φορα προεκλογικα κατεβαινοντας την ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΑΝΑΠΟΔΑ ......

Ανώνυμος είπε...

Το μόνο που νοιάζει το δήμαρχο είναι να "νομιμοποιήσει" μέσα από το ΓΠΣ τις εγκαταστάσεις στο Λαρνάκι. Ακόμα και αν ισχύσουν οι παραχωρήσεις αυτές είναι για συγκεκριμένο διάστημα που μπορεί να έχει παρέλθει μέχρι να εφαρμοστεί το ΓΠΣ. Όλα γίνονται για να δεσμευθούν συγκεκριμένες περιοχές ΚΑΙ για μελλοντικές παραχωρήσεις. Έτσι κι αλλιώς το δήμαρχο δεν τον ενοχλεί η εικόνα στο Λαρνάκι γιατί δέν είναι στο οπτικό του πεδίο.

Ανώνυμος είπε...

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!
ΟΧΙ,ΟΧΙ,ΟΧΙ.....
δεν ειναι το σωστό αυτό.
Ιδού η Ιτέα,ιδού και το πήδημα είναι το σωστό.
η ΙΤΈΑ έφαγε το πήδημα και προτείνω κάθε χρόνο τέτοια εποχή μαζί με τη ''νερατζοιτιά'' να γιορτάζουμε και το ''ξεβράκωμα της ιτιάς''
Οσο για το νεκροταφείο,μάταια η κουβέντα.Ολη η πόλη είναι ενα τεράστιο νεκροταφείο.Οπου σας βολεύει χώστε μας.


Ανώνυμος είπε...

Εφ΄ όσον οι αποφάσεις για το ΓΠΣ και τον χαρακτήρα ανάπτυξης μιας περιοχής παίρνονται από την Κεντρική Διοίκηση (κυβέρνηση)ΤΌΤΕ ΤΙ ΣΚ@@@ συζητάτε και τι νόημα έχει η ύπαρξή σας ; Αν δεν έχετε καμία απολύτως εξουσία για τα τεκταινόμενα , παραιτηθείτε και στην θέση σας θα βάλουμε τον Μπεκίρη..

Ανώνυμος είπε...

Tα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου
https://www.youtube.com/watch?v=ZMgM75vM6G0