Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

"Μαζεύουν" τα πέρι Grexit του Spiegel, Γερμανοί αξιωματούχοι

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκαλεί το δημοσίευμα του Der Spiegel για αλλαγή στάσης του Βερολίνου σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο της Ελλάδας να εξέλθει της Ευρωζώνης, το οποίο φέρεται να κρίνεται ως αντιμετωπίσιμο.
Σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ σε παρέμβασή του εκτίμησε ότι  η Ελλάδα θα εξακολουθεί να εκπληρώνει τις συμβατικές συμφωνίες της έναντι της τρόικας, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ σε σχόλιό του στο Twitter σημείωσε: «Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης. Και πρέπει να παραμείνει. Να μην προκαλούμε τώρα με λόγια κάτι το οποίο οικονομικά και πολιτικά δεν θα ήταν συνετό».

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το δημοσίευμα η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι η Ευρωζώνη τώρα μπορεί να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας εάν αυτό αποδειχθεί ότι είναι αναγκαίο και επικαλείται κυβερνητικές πηγές της Γερμανίας τις οποίες ωστόσο δεν κατονομάζει.

Από την πλευρά του ο Γερμανός οικονομολόγος και μέλος των «σοφών» της γερμανικής Οικονομίας Πέτερ Μπόφινγκερ, προειδοποιεί, με δηλώσεις του στη «Welt am Sonntag», ότι έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας. «Ένα τέτοιο βήμα θα ήταν συνδεδεμένο με πολύ υψηλά ρίσκα για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Ακόμη και αν η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι συγκρίσιμη με αυτήν άλλων κρατών-μελών, με αυτό θα βγάζαμε το "τζίνι από το μπουκάλι", το οποίο όμως θα μπορούσαμε δύσκολα να ελέγξουμε», δηλώνει.

Στο ζήτημα παρέμβηκε  και ο Φινλανδός ευρωβουλευτής και πρώην επίτροπος για Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν  ο οποίος περιμένει, σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, περαιτέρω παραχωρήσεις των εταίρων της ΕΕ έναντι της Αθήνας. «Μου φαίνεται υπερβολικό το ότι κάποιοι ζωγραφίζουν αρνητικά σενάρια. Κάθε πιθανή αναταραχή την οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει η Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να ταρακουνήσει την Ευρωζώνη τόσο όπως το 2010 ή το 2012», δηλώνει ο κ. Ρεν στο Spiegel.

Ο αντιπολιτευτικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ είναι μια εκκλησία με πολλά ρεύματα, συνεχίζει ο κ. Ρεν και προσθέτει ότι «θα είναι δύσκολο να κρατηθεί ενωμένη αυτή η συμμαχία». Και για αυτό, όπως λέει, θα χρειαστούν παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες. Ο κ. Ρεν θεωρεί ένα «κούρεμα» χρέους, όπως το ζητάει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ότι μπορεί να αποφευχθεί και για αυτό προτείνει παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.



Πηγή:www.reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: