Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Σαν να μην έχει κυβερνήσει...


Ο Αντώνης Σαμαράς μοίρασε αφειδώς υποσχέσεις στη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής
Ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει στην αφήγηση των δύο κόσμων, του καλού που επαγγέλλεται ο ίδιος και του κακού που αποδίδει στον Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Σαμαράς προέβλεψε ότι αν κερδίσει τις εκλογές, «μέσα σε έναν μήνα θα έχουμε κλείσει την τελευταία αξιολόγηση, θα έχουμε μπει στην επόμενη μέρα με πιστωτική γραμμή στήριξης, θα έχει εξαλειφθεί πλήρως η πολιτική αβεβαιότητα, θα έχουν πέσει κατακόρυφα τα spreads εκεί που ήταν πριν από τέσσερις μήνες και θα μπορούμε να βγαίνουμε κανονικά στις αγορές. Με ακόμα περισσότερη ρευστότητα από τα καινούργια προγράμματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Με επιτάχυνση των επενδύσεων, που δεν θα φοβούνται πλέον την πιθανότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεκάδες επενδύσεις αυτή τη στιγμή, φίλες και φίλοι, περιμένουν να ξεπεραστεί η σημερινή αβεβαιότητα».

Αν όμως χάσει τις εκλογές, και βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε: «Αν προσπαθήσει να κάνει μόνον κάποια απ’ όσα λέει, θα λείψουν από την ελληνική οικονομία 35-38 δισεκατομμύρια! 23 δισ. σε πρώτη φάση (7 δισ. από την τελευταία αξιολόγηση, 6 δισ. από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 και 10 δισ. που θα πρέπει να αντλήσουμε, να πάρουμε από τις αγορές). Αλλά, εκτός από τα 23, είναι και άλλα 15 δισ. αμέσως μετά, από την τρέχουσα στήριξη της ΕΚΤ στη ρευστότητα των τραπεζών, που προϋποθέτει, όμως, την τήρηση συγκεκριμένων ευρωπαϊκών κανόνων. Πού θα τα βρουν αυτά τα 35 με 38 δισ.;».

Ωστόσο, μεγάλο πρόβλημα στην προεκλογική τακτική της Ν.Δ. αποτελεί το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αλλά και η ασάφεια γύρω από την επόμενη μέρα, την ώρα που κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και η Ντόρα Μπακογιάννη, ανιχνεύοντας το μετεκλογικό τοπίο, επιλέγουν γραμμή ήπιας αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης και στις δύο νέες δημόσιες τοποθετήσεις του (στον «ΣΚΑΪ» και στο «Βήμα FM») επέμεινε ότι «οι πολίτες μάς ακούν αυτή τη στιγμή και άρα αφού μας ακούν, εμάς μας συμφέρει και πρέπει να διεξαχθεί η συζήτηση σε ήπιους τόνους, να πούμε τι κάναμε, γιατί τα κάναμε και ποιο είναι το πρόγραμμά μας από εδώ και πέρα».

Από την πλευρά της και η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στο «Mega» τόνισε «την ανάγκη να εστιαστεί η προεκλογική αντιπαράθεση στα πραγματικά δεδομένα και την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και δανειστές». Παράλληλα, ασκούνται πιέσεις στον πρωθυπουργό και στα κυβερνητικά στελέχη που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα να εξηγήσουν γιατί απέβησαν άκαρπες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: