Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Αμφίπολη: Η πρώτη φωτογραφία του σκελετού





Την πρώτη φωτογραφία του σκελετού που εντοπίστηκε στον αρχαίο τάφο της Αμφίπολης παρουσίασε το Σάββατο η επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνα Περιστέρη, έπειτα από τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Στη φωτογραφία, που τραβήχτηκε με κινητό τηλέφωνο στη διάρκεια των επιστημονικών ανακοινώσεων, διακρίνονται οστά όπως βρέθηκαν μέσα στο χώμα.Ο σκελετός φυλάσσεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης και τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί η επιστημονική ομάδα που θα αναλάβει την ανθρωπολογική μελέτη.

Όπως διευκρινίστηκε από την γγ του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στη διάρκεια της παρουσίασης, ο σκελετός βρέθηκε αποσπασματικός και σε πληρότητα σχεδόν 100%.

Το κρανίο βρέθηκε εκτός του ορύγματος, ενώ ακριβώς έξω από το όρυγμα βρέθηκε η κάτω γνάθος. Επίσης, βρέθηκαν οστά από τα χέρια, τα πόδια και τη σπονδυλική στήλη, ενώ η λεκάνη που θα μπορούσε να δείξει το φύλο του νεκρού βρέθηκε διαμελισμένη.

Το γεγονός ότι ο σκελετός αποκαλύφθηκε αποσπασματικός και η απουσία κτερισμάτων είναι άλλα δύο στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι κατά την αρχαιότητα ο τάφος λεηλατήθηκε. Σύμφωνα, άλλωστε, με τους επιστήμονες, ο τάφος αποτελούσε ένα ανοιχτό λατρευτικό μνημείο και οι πρώτοι χώροι του πιθανότητα ήταν επισκέψιμοι.

«Ένα τέτοιο μνημείο δεν ήταν εύκολο να μην γίνει στόχος τυμβωρύχων» ήταν το σχόλιο της Κ.Περιστέρη, ενώ σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή η αμμώδης επίχωση και οι σφραγιστικοί τοίχοι -μπροστά από τις Σφίγγες και τις Καρυάτιδες- έγιναν κατά τα ρωμαϊκά χρόνια. Ειδικά για τους τοίχους σφράγισης, ο κ. Λεφαντζής είπε ότι κατασκευάστηκαν από υλικό που αφαιρέθηκε από άλλο σημείο του μνημείου.
Ο περίβολος του τάφου καταστράφηκε πιθανότατα κατά την υστερο-ρωμαϊκή περίοδο και τα αρχιτεκτονικά μέλη που αφαιρέθηκαν χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς.
Ένα άλλο στοιχείο που έγινε γνωστό στη διάρκεια της παρουσίασης ήταν ότι στη διάρκεια της ανασκαφής βρέθηκαν νομίσματα με το πρόσωπο του Μ.Αλεξάνδρου, αλλά και νομίσματα του 2ου αιώνα π.Χ. και του 3ου αιώνα μ.Χ.
Ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Εγγλέζος τόνισε πως το τεχνητό όρυγμα, κάτω από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου, στο οποίο βρέθηκε ο σκελετός, προηγήθηκε της θολωτής κατασκευής. Προς το παρόν, όμως, δεν είναι γνωστή η χρονική διαφορά μεταξύ της κατασκευής του ορύγματος και του μνημείου.


Άννα Ανδίρα
www.in.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: