Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Στην αρχαία Ελλάδα έπαιζαν και ποδόσφαιρο!

episkyros1

Το ποδόσφαιρο είναι ένα από τα λαοφιλέστερα αθλήματα στον κόσμο.
Οι Άγγλοι είναι ιδιαιτέρως υπερήφανοι για το πρωτάθλημά τους, αλλά κι επειδή θεωρούν, ότι αυτοί επινόησαν το δημοφιλέστερο σπόρ στον κόσμο.

Απεικόνιση του "ποδοσφαίρου του όχλου".
Απεικόνιση του «ποδοσφαίρου του όχλου».

Σίγουρα, οι Άγγλοι ήταν οι πρώτοι που οργάνωσαν πρωτάθλημα, ενώ το λεγόμενο «ποδόσφαιρο του όχλου» (mob football) ήταν πολύ συνηθισμένο στη Βρετανία, όπου ομάδες με απεριόριστο αριθμό παικτών από γειτονικές πόλεις ή χωριά, προσπαθούσαν να μετακινήσουν τη σφαίρα ως την εκκλησία της περιοχής των αντιπάλων. Ωστόσο, μία απεικόνιση σε αρχαίο ελληνικό λήκυθο, που δείχνει έναν νεαρό άντρα να ισορροπεί μία μπάλα στον δεξί του μηρό, τεκμηριώνει ότι μάλλον και αυτό το άθλημα, το επινόησαν πρώτοι οι αρχαίοι!

Ακόμη μία αρχαία απεικόνιση, που δείχνει αθλητή να παίζει με μπάλα.
Ακόμη μία αρχαία απεικόνιση, που δείχνει αθλητή να παίζει με μπάλα.

Το άθλημα που παιζόταν με μπάλα στην αρχαία Ελλάδα, λεγόταν «επίσκυρος». Δύο ομάδες, συνήθως δεκατεσσάτων παικτών χωρίζονταν από μία γραμμή, την οποία σχημάτιζαν στο χώμα με πέτρα, την οποία ονόμαζαν «σκύρο». Άλλες δύο γραμμές υπήρχαν πίσω από τις δύο ομάδες. Τοποθετούσαν την μπάλα στην κεντρική γραμμή και η ομάδα που την έπαιρνε πρώτη, έπρεπε να την πετάξει πάνω από την αντίπαλη, η οποία έπρεπε να την πιάσει όσο κινούνταν και να την ξαναπετάξει στην άλλη.

Μπάλα που βρέθηκε σε ανασκαφή στη Σαμοθράκη.
Μπάλα που βρέθηκε σε ανασκαφή στη Σαμοθράκη.

Η επίσκυρος παιζόταν κυρίως από άντρες, αλλά σε αυτήν εξασκούνταν και οι γυναίκες. Η μπάλα ήταν φτιαγμένη από κομμάτια δέρματος, ραμμένα μαζί με εντόσθια ζώων. Εξωτερικά ήταν ζωγραφισμένη με έντονα χρώματα και γεωγραφικά σχήματα. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, η FIFA, αναγνωρίζει την επίσκυρο ως μία από τις πρώτες μορφές ποδοσφαίρου.

Αθλητές της επίσκυρου σε βάση μαρμάρινου αγάλματος.
Αθλητές της επίσκυρου σε βάση μαρμάρινου αγάλματος.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: