Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Προχωρούν οι απολύσεις στο δημόσιο- Ερώτημα οι μειώσεις μισθών

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους της τρόικας, στο υπουργείο Οικονομικών.           

  
Κανονικά θα προχωρήσουν οι σχεδιασμοί για 5.500 απολύσεις που απομένουν έως το τέλος του έτους σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αμέσως μετά τη συνάντηση με την τρόικα, αρμόδιες πηγές σημείωσαν ότι βρίσκεται εντός στόχων ο προγραμματισμός. Ωστόσο, όπως, είπε στέλεχος του υπουργείου «ακόμη κι αν πάμε στο πρώτο δίμηνο ή τρίμηνο του 2015 δεν χάλασε κι ο κόσμος».

Με βάση το γενικό πλάνο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αυτές θα προκύψουν από:

  • «Διαθεσίμους» που δεν θα επανατοποθετηθούν. Όπως λένε από το υπουργείο, δεν θα υπάρξουν άλλες διαθεσιμότητες
  • Συρρίκνωση Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) του υπουργείου Πολιτισμού, του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
  • Πλαστά πιστοποιητικά και έγγραφα (562 απολύσεις υπήρξαν για αυτούς τους λόγους κατά το πρώτο οκτάμηνο εφέτος) και από τον επανέλεγχο της μετατροπής συμβάσεων σε αορίστου χρόνου
  • Συμβασιούχους οι οποίοι παρέμειναν στην εργασία τους με προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων και έπειτα από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις απομακρύνθηκαν από το Δημόσιο

Στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν θεωρούν μείζον το θέμα των απολύσεων, όμως στο θέμα της μείωσης των μισθών στο δημόσιο μέσω του νέου μισθολογίου δείχνουν….στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς αυτό καθορίζει την εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο. «Εμείς δεν είπαμε ποτέ για μειώσεις μισθών, το υπουργείο Οικονομικών είναι το επισπεύδον», έλεγε χαρακτηριστικά το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν και το θέμα του νέου μισθολογίου στο δημόσιο, με το οποίο η κυβέρνηση θέλει να το εξορθολογίσει, όπως υποστηρίζει, χωρίς να υπάρξουν μειώσεις στο σύνολο της μισθολογικής δαπάνης.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του υπουργείου, που πλέον έχει μπει στο δρόμο της εφαρμογής και που στοχεύει στην αναβάθμιση του δημοσίου την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και την καλύτερη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού.

Συγκεκριμένα, αφορά τα νέα, σύγχρονα και λειτουργικά οργανογράμματα σε 16 υπουργεία, με τη μείωση των δομών τους σε ποσοστό 40% και που αναμένεται να εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες και την προώθηση της δεύτερης φάσης υλοποίησης για τη μείωση των διοικητικών βαρών και την απλούστευση των διαδικασιών.

Ακόμη, παρουσίασε το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο δημόσιο, το οποίο αναμένεται να εφαρμοστεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, με το οποίο θα τοποθετηθούν και οι πρώτοι γενικοί διευθυντές. Υπενθυμίζεται ότι καταργήθηκε η μοριοδότηση μόνο των «στατικών» χαρακτηριστικών των υπαλλήλων (πτυχία, πιστοποιητικά κλπ), ενώ ενεργοποιούνται γραπτές εξετάσεις και δομημένες συνεντεύξεις.

Επιπλέον, εντός του έτους θα είναι έτοιμο και το νέο σύστημα κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων, αποσυνδεδεμένο από ενδεχόμενη απόλυση, το οποίο θα δημιουργήσει μία εσωτερική αγορά εργασίας, με αξιοκρατικά κριτήρια και θα στοχεύει στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, με το «πάντρεμα» των προσόντων και δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων με τις ανάγκες της δημόσιας διοίκησης.


Πηγή:www.reporter.gr


www.reporter.gr                                   

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ''ΘΕΙΟΣ'' ΤΟΥ ΚΩΣΤΑΚΗ ΤΟΥ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ?ΘΑ ΦΑΤΕ ΚΑΛΑ ΟΣΟΙ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑΤΕ