Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Έρχεται «θερμό» Φθινόπωρο!

«Καψώνια» με τη δόση - Στη δημοσιότητα η έκθεση της τρόικας

-Ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών στην ελληνική κυβέρνηση -Τι αναφέρει η έκθεση της τρόικας
Ιδιαίτερα «θερμοί» αναμένεται να είναι οι επόμενοι μήνες για την Ελλάδα, κάτι που φάνηκε από την αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων και το σκληρό «καψώνι» με την εκταμίευση της δόσης.
Η αλλαγή συμπεριφοράς των Ευρωπαίων μόνο τυχαία δεν είναι και εντάσσεται σε μια γενικότερη σκλήρυνση της στάσης των Βρυξελλών και ορισμένων πρωτευουσών της Ευρωζώνης έναντι της κυβέρνησης, εν όψει ενός ιδιαιτέρως θερμού φθινοπώρου.
Χαρακτηριστικό της «στροφής» των εταίρων είναι το γεγονός πως για πρώτη φορά «μπλόκαραν» εκταμίευση δόσης επειδή δεν είχε εκπληρωθεί 1 από τα 22 προαπαιτούμενα.
Η σαφέστατη σκλήρυνση της στάσης έναντι της χώρας μας υποκινήθηκε από το Βορρά, κυρίως από το Βερολίνο, αλλά έχει μεταφερθεί και στην Κομισιόν, ενώ η εντολή που έχει δοθεί στους επικεφαλής της κοινοτικής πλευράς της τρόικας είναι να πιέσουν ασφυκτικά την κυβέρνηση.
Κι αυτό διότι το φθινόπωρο, αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές (22 Σεπτεμβρίου), θα αρχίσουν οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Όλοι γνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και όσο δεν βρίσκεται λύση, η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από την ύφεση, επειδή παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, κάτι το οποίο λειτουργεί αποτρεπτικά για τους υποψήφιους επενδυτές και την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.
Έτοιμη η έκθεση - Έντονο παρασκήνιο
Υπόψιν των εκπροσώπων των 17 υπουργείων οικονομικών που θα συνέλθουν με τη διπλή ιδιότητα του euro working group και του διοικητικού συμβουλίου του ESFS/ESM, θα τεθεί η έκθεση της τρόικας για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.
Η έκθεση των δανειστών είναι έτοιμη, εντούτοις υπάρχει έντονο πολιτικό παρασκήνιο από χθες το βράδυ γύρω από την δημοσιοποίησή της.
Οι 17 καταρχήν θα κρίνουν αν και το τελευταίο προαπαιτούμενο είναι στη θέση του, μετά και την τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών. Δεν έχει διευκρινιστεί όμως αν ο εκπρόσωπος της Γερμανίας θα ζητήσει να κρατηθεί η έκθεση στο συρτάρι μέχρι και τη συζήτηση της επιτροπής προϋπολογισμού της Bundestag.
Αν η γερμανική πλευρά συναινέσει, τότε η έκθεση θα δημοσιοποιηθεί στις 13:30 ώρα Ελλάδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζητά την συμπλήρωση του αριθμού των 12.500 εργαζόμενων στο δημόσιο που θα μπουν σε κινητικότητα και απαιτεί από τις ελληνικές αρχές να δουν με πολύ μεγαλύτερη ευελιξία τη συρρίκνωση των δομών του δημοσίου.
Η τρόικα είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη για την άσχημη επίδοση σε συγκεκριμένους τομείς, θα αφήνει ανοικτή την πόρτα σε νέες παρεμβάσεις επί των κλειστών επαγγελμάτων, των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: