Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Μεγαλύτερο χαράτσι ευκολότερες απολύσεις


ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ a.klossas@eleftherotypia.net
Χαράτσι ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και το 2014, απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, άνοιγμα των υπεραστικών οδικών μεταφορών (ΚΤΕΛ), αλλά και περαιτέρω ελαστικοποίηση των μορφών εργασίας, την ώρα που η αγορά θα έχει γεμίσει με ανέργους από το Δημόσιο, προβλέπει το αναθεωρημένο Μνημόνιο.
 **ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. Στην έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται ότι η κυβέρνηση οφείλει να έχει έτοιμο ένα νέο αξιόπιστο φόρο που θα φέρει τουλάχιστον 2,7 δισ. ευρώ στα ταμεία έως τον Σεπτέμβριο. Τότε θα γίνει από τους δανειστές η αξιολόγηση του φόρου, όπου και θα κρίνουν την αποτελεσματικότητά του. Σε αντίθετη περίπτωση, θα διατηρηθεί ως έχει τόσο το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ όσο και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας.
**ΕΣΟΔΑ. Ο στόχος εσόδων του νέου φόρου θα αυξηθεί στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης να καταργηθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, ώστε να τονωθεί η αγορά ακινήτων. Σε αυτή την περίπτωση ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων θα πρέπει να φέρε ι 2,9 δισ. ευρώ, ώστε να καλυφθεί η «τρύπα» του φόρου μεταβίβασης. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι όχι μόνο δεν θα καταργηθεί το χαράτσι της ΔΕΗ, αλλά θα παραμείνει και μάλιστα αυξημένο.
**ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ. Πριν από την έλευση της τρόικας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και ο κατάλογος με τα κριτήρια αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, που θα μπουν σε κινητικότητα, ώστε στη συνέχεια να επιλεγούν όσοι θα απολυθούν. Σύμφωνα με το κείμενο, οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις θα πρέπει να φτάσουν τις 15.000 έως το τέλος του 2014, ενώ μέχρι το τέλος του 2013 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το οργανόγραμμα των υπηρεσιών της γενικής κυβέρνησης και του υπόλοιπου Δημοσίου.
**ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ. Εως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί η νέα νομοθεσία για την απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων. Μέσα στον Αύγουστο πρέπει να έχουν απελευθερωθεί τα ΚΤΕΛ, ενώ θα ακολουθήσει και η απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Το αναθεωρημένο Μνημόνιο αναφέρει για ακόμα μια φορά ότι θα πρέπει άμεσα να ολοκληρωθεί το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων, όπως των μηχανικών, των γεωτεχνικών, των εμπόρων πετρελαιοειδών, ενώ θα πρέπει να απελευθερωθεί και η παροχή νομικών υπηρεσιών με το νέο Κώδικα Δικηγόρων.
**ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ. Λάστιχο ετοιμάζει η τρόικα να κάνει τα εργασιακά δικαιώματα, απελευθερώνοντας τις απολύσεις. Ο νέος γύρος διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους θα πρέπει να ανοίξει έως την επόμενη αξιολόγηση των ελεγκτών. Παράλληλα, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η μελέτη για την εφαρμογή της προσωρινής απασχόλησης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
**ΦΑΡΜΑΚΑ. Στα ράφια του σουπερμάρκετ θέλει η τρόικα να μπουν τα φάρμακα, τουλάχιστον τα μη συνταγογραφούμενα. Οπως αναφέρει το αναθεωρημένο Μνημόνιο, η απόφαση αυτή θα επιφέρει μείωση στις τιμές. Η λίστα των μη συνταγογραφούμεων φαρμάκων με απελευθερωμένες τιμές θα πρέπει να είναι έτοιμη έως τον Σεπτέμβριο.
**ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ. Μεγάλες καθυστερήσεις διαπιστώνονται για ακόμα μια φορά στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Οι στόχοι για το 2013, σύμφωνα με την έκθεση, έχουν χαθεί, για αυτό θα πρέπει το 2014 να επιταχυνθούν οι προσπάθειες ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι εσόδων. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει εντός του 2013 στην πώληση του ΟΠΑΠ και των Κρατικών Λαχείων, ενώ θα πρέπει να επαναπροκηρύξει διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ και να συνεχίσει τη μεταβίβαση των 250 ακινήτων προς το ΤΑΙΠΕΔ. Ανοιχτό μένει και πάλι το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, εξαιτίας των καθυστερήσεων που παρουσιάζει το πρόγραμμα.
Όπως αναμένεται, η Κομισιόν θα παρουσιάσει την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος τη Δευτέρα, μετά τις διαδοχικές αναβολές που προκάλεσε η καθυστερημένη ψήφιση από τη Βουλή των προαπαιτούμενων, ενώ χθες το EuroWorking Group ενέκρινε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες την εκταμίευση της δόσης των 4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: