Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΜΦΙΣΣΑΣ: Τεράστια προβλήματα! Η πρόσφατη απάντηση της Βουλευτού κατέδειξε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν λύνεται, τουλάχιστον εύκολα.

nosokomeio-amfissas-site

Μεγάλα προβλήματα δημιουργούνται από τη σωρεία αποχωρήσεων εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο
Πρέπει να βρεθεί λύση
-Να ζητηθούν κατ’ εξαίρεση μόνιμες προσλήψεις λόγω της μη ολοκλήρωση της διαδικασίας προσλήψεων των 5 μόνιμων γιατρών που προκηρύχθηκαν το 2009.
-Χάνουμε καρδιολόγο, παθολόγο, αναισθησιολόγο και τη μοναδική νεφρολόγο που αν δεν αντικατασταθεί θα παύσει η λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και μπορούμε να πάρουμε μόνο έναν οδοντίατρο.
Τεράστια προβλήματα δημιουργούνται για το νοσοκομείο της Άμφισσας από τις συνεχόμενες αποχωρήσεις εξειδικευμένων γιατρών και από το πάγωμα των προσλήψεων, ενώ η πρόσφατη απάντηση της Βουλευτού κατέδειξε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν λύνεται, τουλάχιστον εύκολα.
Η Βουλευτής Φωκίδας κ. Μανδρέκα πριν λίγες μέρες ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχουν γίνει για τη στελέχωση του νοσοκομείου Άμφισσας, μοναδικού φορέα παροχής δευτεροβάθμιας ιατρικής περίθαλψης στην περιοχή. Οι ενέργειες που έχουν γίνει, σύμφωνα με την κ. Μανδρέκα, η προκήρυξη και η επαναληπτική προκήρυξη δυο θέσεων επικουρικών ιατρών και συγκεκριμένα ενός νεφρολόγου και ενός παθολόγου. Οι γιατροί λοιπόν, ειδικευμένοι επιστήμονες και με εμπειρία, δεν καταδέχτηκαν να ξεσπιτωθούν, να έρθουν στην Άμφισσα, να δουλέψουν για ένα χρόνο μόνο. Δεν καταδέχτηκαν δηλαδή να χάσουν την πελατεία τους, γιατί προφανώς κάπου θα έχουν ιατρείο, για να δουλέψουν ένα χρόνο με μισθό πείνας, σε κρατικό νοσοκομείο και μετά τη λήξη της σύμβασής τους να γυρίσουν πίσω και να μην έχουν τίποτε.
Προφανώς αυτά είναι αστεία για μικρά παιδιά. Είναι απολύτως λογικό και αναμενόμενο να μην εκδηλωθεί ενδιαφέρον, για δυο ειδικότητες που μπορούν να καταξιωθούν και στο ελεύθερο επάγγελμα. Έκπληξη θα ήταν το αντίθετο, κυρίως για το νεφρολόγο, που είναι και περιζήτητοι.
Η νέα πρόταση της Βουλευτού προς τον υπουργό υγείας να δοθεί λύση μέσω αποσπάσεων, προτείνοντας μάλιστα και συγκεκριμένους, ίσως αποτελεί τη μοναδική που θα μπορούσε από πλευράς της να κάνει, στα πλαίσια πάντα της πολιτικής που ασκεί. Ωστόσο, δεν ξέρουμε κατά πόσο αυτή η πρόταση μπορεί να είναι υλοποιήσιμη, δεδομένου ότι είναι πιθανόν τα νοσοκομεία που εργάζονται να μην εγκρίνουν την απόσπαση.
Η λύση ίσως θα μπορούσε να αναζητηθεί στην προκήρυξη του 2009, την οποία η Άμφισσα δεν προχώρησε (εξηγούμε παρακάτω γιατί), με αποτέλεσμα να είναι η μόνη που τώρα δεν προσέλαβε μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς. Θα μπορούσε λοιπόν, η αμέλεια της τότε διοίκησης να χρησιμοποιηθεί ως ισχυρό επιχείρημα για την κατ’ εξαίρεση νέα προκήρυξη μόνο για το νοσοκομείο της Άμφισσας, μόνιμων και ειδικευμένων γιατρών.
Η κατάσταση στο νοσοκομείο
Το νοσοκομείο αδειάζει συστηματικά από γιατρούς από το 2010 ενώ το τελευταίο διάστημα κορυφώνεται κύμα συνταξιοδοτήσεων ειδικευμένων γιατρών, χωρίς να έχουμε την παραμικρή αντίδραση από πλευράς διοίκησης. Έχουνε ήδη όπως μαθαίνουμε καταθέσει χαρτιά για συνταξιοδότηση η μια καρδιολόγος από τις δυο που είχε το νοσοκομείο. Φεύγει ο ένας παθολόγος γιατί τελείωσε η σύμβασή του, δεδομένου ότι ήταν επικουρικός. Αποχώρησε ήδη ο ένας αναισθησιολόγος. Διορίζεται μόνιμος στη Λήμνο ο ένας ορθοπεδικός και πλέον το νοσοκομείο μένει μόνο με έναν ορθοπεδικό, ο οποίος όσο και αν προσπαθήσει θα είναι αδύνατον μόνος του να σηκώσει το βάρος της λειτουργίας της ορθοπεδικής κλινικής.Τεράστιο πρόβλημα επίσης δημιουργείται και από τη συνταξιοδότηση της νεφρολόγου, καθώς χωρίς τη συγκεκριμένη ειδικότητα είναι αδύνατον να λειτουργήσει η μονάδατεχνητού νεφρού που εξυπηρετεί τόσους νεφροπαθείς.
Παράλληλα αυτό το διάστημα προσλαμβάνονται 1600 μόνιμοι ειδικευμένοι γιατροί στα νοσοκομεία της χώρας, με την Άμφισσα να αποτελεί για μια ακόμη φορά μια τραγική εξαίρεση. Είναι ένα από τα ελάχιστα ή ίσως και το μοναδικό νοσοκομείο που δεν θα πάρει μόνιμο γιατρό ή θα πάρει έναν οδοντίατρο!!! Φυσικά για αυτή την εξαίρεση, δε φταίει το κακό το ριζικό μας, ούτε η κυβέρνηση που μας μισεί. Φταίει σταθερά το κεφάλι το κακό μας, καθώς δεν προχωρήσαμε τη διαδικασία των κρίσεων για τις θέσεις μόνιμων γιατρών που είχαμε προκηρύξει το 2009!
Ειδικότερα, το 2009 το υπουργείο Υγείας άναψε το «πράσινο φως» για προσλήψεις σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, τα οποία έκαναν το σχεδιασμό τους και προχώρησαν στις προκηρύξεις. Αν δεν κάνουμε λάθος η Άμφισσα είχε ζητήσει πέντε θέσεις μόνιμων γιατρών. Η κυβέρνηση αλλάζει και σύντομα αλλάζει η διοίκηση του νοσοκομείου. Για να ολοκληρωθεί όμως η διαδικασία των προσλήψεων απαιτούνται τρία στάδια. Το πρώτο έχει να κάνει με τη βαθμολόγηση από τους εισηγη-τές. Το δεύτερο είναι οι κρίσεις από συμβούλιο που αποτελείται από τον Διοικητή, τους δυο εισηγητές, τον πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής και τον Δ/ντή της Κλινικής. Το τρίτο στάδιο είναι οι εγκρίσεις διορισμού από το υπουργείο.
Στην συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομείων η διαδικασία έτρεξε με γρήγορους ρυθμούς, προφανώς για να καλύψουν τα κενά τους, είτε γιατί έβλεπαν την κρίση να πλησιάζει απειλητικά. Το νοσοκομείο της Άμφισσας προχώρησε τη διαδικασία μόνο για έναν γιατρό και συγκεκριμένα για οδοντίατρο, εξ ού και σήμερα αν θέλουμε μπορούμε να τον πάρουμε. Λίγο αργότερα, μέσα στο 2010 πάγωσε η διαδικασία των κρίσεων, με εντολή του υπουργείου. Σήμερα λοιπόν, μετά από τρία χρόνια δίνονται οι πρώτοι διορισμοί και αφορούν τη διαδικασία προσλήψεων του 2009.
Όλες οι άλλες ειδικότητες που είχαν προκηρυχθεί για το νοσοκομείο της Άμφισσας το 2009 έμειναν στο πρώτο στάδιο που ήταν οι εισηγήσεις. Και με αυτόν τον τρόπο βρεθήκαμε σήμερα να φεύγει ο ένας πίσω από τον άλλο, δίχως προοπτική να καλυφθούν τα κενά. Μεγάλα προβλήματα δημιουργούνται από τη σωρεία αποχωρήσεων εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο
Πρέπει να βρεθεί λύση
-Να ζητηθούν κατ’ εξαίρεση μόνιμες προσλήψεις λόγω της μη ολοκλήρωση της διαδικασίας προσλήψεων των 5 μόνιμων γιατρών που προκηρύχθηκαν το 2009.
-Χάνουμε καρδιολόγο, παθολόγο, αναισθησιολόγο και τη μοναδική νεφρολόγο που αν δεν αντικατασταθεί θα παύσει η λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και μπορούμε να πάρουμε μόνο έναν οδοντίατρο.
Τεράστια προβλήματα δημιουργούνται για το νοσοκομείο της Άμφισσας από τις συνεχόμενες αποχωρήσεις εξειδικευμένων γιατρών και από το πάγωμα των προσλήψεων, ενώ η πρόσφατη απάντηση της Βουλευτού κατέδειξε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν λύνεται, τουλάχιστον εύκολα.
Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΖΑΠΠΕΙΟ 1 2 3.......

Kyr mentios είπε...

Aspasoula proxora mn masas tpt


Zwaaaaa!!!

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν λύσεις για όλα .Ικανοί πολιτικοί υπάρχουν να βρουν τις λύσεις ?
Βαρεθήκαμε , κουραστήκαμε ……..δεν έχουμε άλλο υπομονή !!!!!