Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Απολύσεις τώρα απαιτεί η Τρόικα από τον Στουρνάρα

Απολύσεις τώρα απαιτεί η Τρόικα από τον Στουρνάρα

 Για τη συνεδρίαση του Eurogroup αλλά και για τις μέχρι τώρα επαφές που διεξάγονται με την τρόικα ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Στουρνάρας παραδέχτηκε ότι βασικό θέμα της ατζέντας στις συζητήσεις με την τρόικα είναι η κινητικότητα στο δημόσιο, διέψευσε όμως τα «σενάρια» που θέλουν να υπάρχει εμπλοκή για το γνωστό θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα δεν θα συναντηθεί αύριο με τον Αντώνη Σαμάρα, αλλά όταν θα ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών της με τους υπουργούς.
Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου στη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της Τρόικας, οι άνω των δύο ωρών –διαπραγματεύσεις, αφορούσαν στην εφαρμογή του προγράμματος και κυρίως, στον προϋπολογισμό 2013 και στην απόδοση των μεταρρυθμίσεων στα προαπαιτούμενα για τη δόση του Μαρτίου.
Πάντως, όπως επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, «περνά» από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς η διαθεσιμότητα και η κινητικότητα στο Δημόσιο αποτελούν βασικό προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των χρημάτων.
Με δεδομένο, ότι οι πιστωτές εντείνουν τις πιέσεις και ζητούν επιτακτικά να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες (πειθαρχικές και άλλες), έτσι ώστε να τεθούν άμεσα σε αργία περίπου 7.000 επίορκοι υπάλληλοι, αλλά και διορισμένοι με πλαστά πιστοποιητικά.
Έως τώρα, οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των επίορκων αποδείχθηκαν ιδιαίτερα χρονοβόρες, με αποτέλεσμα να έχουν τεθεί σε αργία μόλις 884 υπάλληλοι και άλλοι 1.890 σε διαθεσιμότητα, όταν για το σύνολο του 2013 θα πρέπει να τεθούν σε κατάσταση διαθεσιμότητας περίπου 25.000 υπάλληλοι.
«Δεν φεύγει την Κυριακή η Τρόικα, έχουμε πολύ δρόμο ακόμα», ανέφερε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις διαφωνίες που έχουν ανακύψει - ειδικά για το ζήτημα των απολύσεων - στις συνομιλίες με την ομάδα Τόμσεν.
Αν και ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας αρνήθηκε πως υπήρξε εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο εκτιμάται, ότι η τρόικα δεν είναι ...ικανοποιημένη στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο και αναμένεται να το απαιτήσει σε πιο έντονο βαθμό, για να παράσχει το «πράσινο φως» στην εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου.
Αυτή την ώρα συνεδριάζει η Ομάδα Υποστήριξης του Κεντρικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να αποτυπωθούν οι τελικές προτάσεις για τα νέα οργανογράμματα ακόμη πέντε υπουργείων, μετά την αξιολόγηση των δομών τους. Τα νέα οργανογράμματα θα εγκριθούν από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, που θα συνεδριάσει εντός των επόμενων ημερών, υπό τον πρωθυπουργό. Πρόκειται για τα υπουργεία Άμυνας, Παιδείας, Ανάπτυξης, Δημόσιας Τάξης και Οικονομικών, τα οποία εκπροσωπούνται όλα από αξιωματούχους των υπουργείων.
ΠΗΓΗ: www.newsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: