Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Παίζουν πόκερ με τις καταθέσεις στην Ελλάδα


Ένα απαράδεκτο σενάριο διαδραματίζεται τις τελευταίες ώρες υπό την μορφή «απειλής». Ότι είναι πιθανόν να ναυαγήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Τράπεζα Πειραιώς για... διαπραγματευτικούς λόγους.
Οι φήμες αυτές προέρχονται από την Κύπρο και αποδίδονται σε αρχηγό πολιτικού κόμματος. Το Capital.gr προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες. Το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν το ακριβώς αντίθετο! Οι συζητήσεις προχωρούν κανονικά μέχρι κι αυτή την ώρα. Εκτός κι αν άλλα λέγονται μέσα στην αίθουσα που βρίσκονται οι αντιπρόσωποι της Τράπεζας Πειραιώς και άλλα έξω από την αίθουσα.
Αυτό που έχει σημασία είναι δούμε τις επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης, για να κατανοήσουμε και τον χαρακτηρισμό του «απαράδεκτου» που ήδη έχουμε χρησιμοποιήσει. Είναι σαφές ότι σε περίπτωση κατάρρευσης του συστήματος και αν δεν προχωρήσει η πώληση του δικτύου των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, οι καταθέτες θα έχουν ανάλογη τύχη με εκείνη που θα έχουν και οι καταθέτες στην Κύπρο. Αν αυτός δεν είναι ένας ωμός εκβιασμός, τι άλλο μπορεί να είναι;
Παίζουν, δηλαδή, με τις καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελλάδα. Κι είναι αυτό άραγε διαπραγματευτικό χαρτί; Αν αυτό ισχύει, τότε ίσως θα πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε τα πράγματα με έναν διαφορετικό τρόπο. Οι όποιοι εκβιασμοί δεν είναι αποδεκτοί. Κι αν όλα τελειώσουν ομαλά, η ιστορία αυτή θα έχει αφήσει έτσι ή αλλιώς ανεξίτηλα σημάδια.
ΥΓ: Ασφαλώς και υπάρχει σχέδιο B.
Θανάσης Μαυρίδης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: