Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Είχε συζητηθεί κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα το 2011!


Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής είχε πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κούρεμα επί των καταθέσεων στην Ελλάδα
Στο πλαίσιο του προγράμματος PSI, αντιπροσωπεία της τρόικας φέρεται την Άνοιξη του 2011 να είχε συζητήσει με τις ελληνικές αρχές την πιθανότητα να οδηγηθούν σε κούρεμα οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στις τράπεζες Proton και Ασπίς που δεν θεωρούνται συστημικές.
Το κούρεμα των καταθέσεων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής, αποφεύχθηκε με την επικράτηση ψυχραιμότερων φωνών.
Ότι δηλαδή η χρεοκοπία των μη συστημικών τραπεζών, ενδεχομένως να επιτάχυνε την κατάρρευση των συστημικών, που στο πλαίσιο των κουρέματος των ομόλογων αγωνίζονταν για την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Η τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή τράπεζα δεν αποτελούν ωστόσο τα μοναδικά ευρωπαϊκά ιδρύματα για τα οποία συζητήθηκε ο "ξαφνικός θάνατος".
Στις 2 Οκτωβρίου του 2012, ο προκάτοχος του Όλι Ρεν, κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας Έρκι Λίκανεν παρουσίασε την πρόταση 280/3 με στόχο να ρυθμίσει τα θέματα αυτά ταυτόχρονα με τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας για τις ισπανικές τράπεζες.
Στις προτάσεις του ο Έρκι Λίκανεν πρότεινε να δημιουργηθεί από τους μετόχους ένα κεφάλαιο με το οποίο να ανακεφαλαιοποιούνται οι τράπεζες. Από το κεφάλαιο αυτό θα πληρώνονται, εν μέρει, και τα στελέχη των τραπεζών.
Ο Έρκι Λίκανεν και η ομάδα του πρότειναν ακόμη να υπολογίζονται με διαφορετικό τρόπο οι αξίες των ακινήτων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Σήμερα υπολογίζονται με απαρχαιωμένο τρόπο οι προβλέψεις έναντι των θέσεων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ενδεχόμενο μιας κατάρρευσης.
Σημειώνοντας πως το μέγεθος των τραπεζών τις καθιστά ανίκανες να προβλέψουν σωστά τα ρίσκα, ο Έρκι Λίκανεν προτείνει μικρότερες μονάδες και διαχωρισμό των συναλλαγών με επικίνδυνα προϊόντα από την κλασική τραπεζική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: