Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Αναταράξεις για τα περί επιβολής του τέλους ακινήτων και το 2013


Οι ξένοι τεχνοκράτες εμφανίζονται προβληματισμένοι σχετικά με την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων, κρίνοντας ότι η πληρωμή του στις εφορίες ενδέχεται να μη φέρει τα προσδοκώμενα έσοδα στα κρατικά ταμεία.
Έντονες πολιτικές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι φερόμενες αξιώσεις της τρόικας για συνέχιση της είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και το 2013. Το ζήτημα τείνει μάλιστα να προκαλέσει και ενδοκυβερνητικές ρωγμές, καθώς βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη τη Δημοκρατική Αριστερά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ξένοι τεχνοκράτες εμφανίζονται προβληματισμένοι σχετικά με την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων, κρίνοντας ότι η πληρωμή του στις εφορίες ενδέχεται να μη φέρει τα προσδοκώμενα έσοδα στα κρατικά ταμεία.
Έτσι, φέρονται να αξιώνουν τη χρονική επιμήκυνση του ΕΕΤΗΔΕ και για φέτος, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει στη μετάθεση της επιβολής του ενιαίου φόρου ακινήτων για το 2014.
Την ίδια στιγμή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου επιβεβαιώνει με ραδιοφωνικές του δηλώσεις ότι η συζήτηση σχετικά με το ειδικό τέλος ακινήτων είναι υπαρκτή.
«Σε ό,τι αφορά το χαράτσι, η διαβούλευση συνεχίζεται. Είναι και ένα θέμα προετοιμασίας του συστήματος για τον ενιαίο φόρο», δήλωσε μιλώντας στον ρ/σ Βήμα FM.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε σε συνέντευξή του στον Real FM τη δυσκολία αντικατάστασης του λεγόμενου «χαρατσίου» από τον ενιαίο φόρο ακινήτων. 
«Και τώρα βλέπετε, ενώ έχουμε πει όλοι -και το ΠΑΣΟΚ το έχει πει και επιμένουμε στη θέση μας αυτή- ότι πρέπει ν’ αντικατασταθεί το ειδικό τέλος μέσω της ΔΕΗ, από έναν ενιαίο φόρο ακινήτων, πόσο δύσκολο είναι να γίνει αυτό και όσο εύκολα ήταν τα λόγια. Γιατί εάν περιορίσεις την επιβάρυνση στη δομημένη επιφάνεια, θα την αυξήσεις στην αδόμητη επιφάνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ισχυρή διαφωνία» από τη ΔΗΜΑΡ
Την ίδια στιγμή πάντως η ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετη στη συνέχιση είσπραξης του ειδικού τέλους ακινήτων, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να δεχτεί την επιμήκυνση ενός κοινωνικά άδικου φόρου στο όνομα μιας αμφισβητήσιμης αποτελεσματικότητας».
Όπως αναφέρει το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, «ο Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Περιουσίας παράγει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, είναι περισσότερο δίκαιος και δημοσιονομικά αποδοτικός. Φορολογεί την ακίνητη περιουσία όλων και διευρύνει σημαντικά τη φορολογική βάση, ελαφρύνοντας φορολογικά το 80% του πληθυσμού. Ενσωματώνει κοινωνικές πρόνοιες σε σχέση με τη φορολόγηση των ανέργων».
Τέλος, η Δημοκρατική Αριστερά υπογραμμίζει ότι «η κυβερνητική δέσμευση για "σταδιακή διόρθωση των αδικιών" πρέπει να υλοποιηθεί».
ΣΥΡΙΖΑ: Ξεγυμνώνεται για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση
«Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει την φράση του ο πρωθυπουργός πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και ήρθε η είδηση για παράταση του χαρατσιού της ΔΕΗ για ένα ακόμη χρόνο για να ξεγυμνωθεί για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση», παρατήρησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.
Έκανε επίσης λόγο για «επικοινωνιακό παιχνίδι περί δήθεν διαπραγμάτευσης» που θα καταλήξει σε «νέα επώδυνα μέτρα».
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Μονιμοποιείται το «χαράτσι»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς σχολίασε «η περίφημη υπόσχεση του Πρωθυπουργού ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα αποδείχθηκε λόγια του αέρα, καθώς, μονιμοποιείται πλέον το χαράτσι της ΔΕΗ, σφίγγοντας έτσι τη θηλιά στο λαιμό των μικροϊδιοκτητών ακινήτων».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ.ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΝΕΟ 21 ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΥΣ?

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΕΝΤΟΛΗ , ΟΠΩΣ ΔΙΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΒΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ 360 ΕΥΡΩ , ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΟΠΩΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΤΩΝ 2000 ΑΚΙΝΗΤΩΝ ! ΠΟΙΟ ΛΑΜΟΓΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ???