Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Επιστροφή στο μεταπολεμικό παρελθόν του χύμα τσιγάρου!


Η ζήτηση για φθηνό τσιγάρο σε περίπτερα και πιάτσες της Αθήνας είναι τεράστια, παρά τις προειδοποιήσεις γιατρών και χημικών για την προέλευση και την ποιότητά τους.
 
«Τσιγαράκι για να πάει κάτω το φαρμάκι με 20 λεπτά το ένα…πρώτη ποιότητα… ντόπιο», διαλαλούσε ο μικροπωλητής για την πραμάτεια του στα στενά γύρω από την Ομόνοια, καταδεικνύοντας με τον πιο γλαφυρό τρόπο την επιστροφή μας σε συνήθειες που θυμίζουν την μεταπολεμική Αθήνα.
 
Περιπτεράδες και πελάτες μιλούν σχεδόν ψιθυριστά. «Χύμα τσιγάρα έχεις;». «Λέγε πόσα θες». Στην Αθήνα και σε επαρχιακές πόλεις, το φαινόμενο έχει γενικευθεί. Tα «χύμα» τσιγάρα, ξεχασμένα για πολλούς από τη δεκαετία του ’60, «υποκαθιστούν» σε μεγάλο βαθμό τα πακέτα, αλλά παράλληλα οργιάζει το παράνομο εμπόριο λαθραίου καπνού και μέσω αγγελιών στο Διαδίκτυο.
Η ζήτηση για φθηνό τσιγάρο είναι τεράστια, παρά τις προειδοποιήσεις των γιατρών και των χημικών για την προέλευση και την ποιότητά τους.
«Τα καλύτερα καπνά θα τα βρεις στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ της Λάρισας δεν μπορείς να το καπνίσεις» δηλώνει μικροπωλητής στο toxrima.gr, ο οποίος μάλιστα φτιάχνει μόνος του τα τσιγάρα που πουλάει.
«Παραγγέλνω τον καπνό, έρχεται στο σπίτι μου και με ένα μηχάνημα που μοιάζει με συρραπτικό, φτιάχνω το δικό μου τσιγάρο», τονίζει με συνωμοτικό ύφος, χαμηλώνοντας τον τόνο της φωνής του.
Λόγω της κρίσης πολλοί καπνιστές έχουν στραφεί σε πιο προσιτές οικονομικές επιλογές όπως είναι τα στριφτά, ειδικά οι νέοι από 18 έως και 24 ετών, πλέον των μισών καπνιστών καπνίζει στριφτό τσιγάρο.
 
Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που η Παπαστράτος, που εμπορεύεται κυρίως ακριβά σήματα, επιδιώκει να κερδίσει μερίδιο στην υπό διαμόρφωση νέα αυτή αγορά, οπότε και δημιούργησε νέα γραμμή παραγωγής λεπτοκομμένου καπνού για «στριφτά» τσιγάρα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Ασπρόπυργο, μια επένδυση που έφθασε στα 3 εκατ. ευρώ.
Πάντως, την θέση των πακέτων τσιγάρων ή του βιομηχανικού καπνού (στριφτά) παίρνουν όλο ένα και περισσότερο τα χύμα τσιγάρα καθώς αποτελούν μια λύση για τους καπνιστές δεδομένου του αυξανόμενου κόστους.
 
Το παράνομο εμπόριο λαθραίου καπνού και μέσω αγγελιών στο διαδίκτυο. Κυριολεκτικά οργιάζει. Οι πωλήσεις καπνού χύμα έχουν μεγάλη ζήτηση και έτσι η προσφορά ολοένα και μεγαλώνει ακολουθώντας τον βασικό κανόνα της αγοράς.
Οι τιμές διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και έτσι το ένα κιλό εντοπίσαμε να κοστίζει προς 35 ευρώ, σε άλλη περιοχή τα 500 γρ. για 30 ευρώ, ενώ σε άλλη περιοχή, τα 200 γραμμαρια κοστίζουν 15 ευρώ.
 
Διαβάστε αγγελίες για καπνό και για τη συσκευή γεμίσματος:
ΚΑΠΝΟΣ ντόπιος βιολογικός για τσιγάρα, ψιλοκομμένος, έτοιμος, πολύ μαλακός για το λαιμό, πωλείται το κιλό, τιμή 60€
ΣΥΣΚΕΥΗ γεμισματος κενων τσιγαρων ηλεκτρικη,με ταχυτητες αναλογα την ποιοτητα του καπνου. αποστολη σε ολη την ελλαδα, τιμή 50€
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: