Γιορτές με τους ελεγκτές ...πάνω από το κεφάλι τους φαίνεται ότι θα κάνουν οι καπνιστές καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζεται να επαναφέρει στους δρόμους τα συνεργεία ελέγχου κατά του καπνίσματος. Άλλωστε αν εφαρμοσθούν τελικά νέα μέτρα για το τσιγάρο, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να πληρώσουν "τσιγαρόσημο" ή και πρόστιμα και άρα το κράτος θα έχει εισπράξεις εν μέσω κρίσης.
Όπως ανακοίνωσε η Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου με αφορμή σχετικό συνέδριο, οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν άμεσα ώστε να εντοπισθούν οι παραβάτες.
Στο μεταξύ λύση για να γλιτώσουν χρήματα και να συνεχίζουν να καπνίζουν ανενόχλητοι παρά την αύξηση των 2 ευρώ που αναμένεται στα πακέτα των τσιγάρων, φαίνεται ότι βρήκαν πολλοί καπνιστές. Το ...έριξαν στα φθηνά αλλά συνάμα επικίνδυνα για την υγεία τσιγάρα όπως προειδοποιούν οι ειδικοί. Πάνω από 600.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από το παθητικό κάπνισμα σημειώνουν οι επιστήμονες.
Το παθητικό κάπνισμα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ σκοτώνει 600.000 ανθρώπους κάθε χρόνο. Στα παιδιά προκαλεί άσθμα, πνευμονίες ,ωτίτιδες, μηνιγγίτιδες, σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου νεογνών, επηρεάζει την όσφρηση και τη νοητική ανάπτυξη, ενώ γενικά αυξάνει την παιδική νοσηρότητα και βαρύνει σημαντικά το κόστος Υγείας.
Τις προειδοποιήσεις κάνει ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, με αφορμή το 3οΠανελλήνιο Συνέδριο «ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΖΩ», προσθέτοντας πως νόμιμα και παράνομα κυκλώματα, απροκάλυπτα προωθούν μια σκληρή εξάρτηση που παράγει 50.000 νέους καπνιστές το χρόνο, τραυματίζοντας έτσι την ατομική και Δημόσια Υγεία και πλήττοντας τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και την Εθνική μας Οικονομία.
Αξιοσημείωτα είναι όμως όσα υπογράμμισε ο Καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος, Κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας σχετικά με τις αλλαγές στις συνήθειες των Ελλήνων εξαιτίας της κρίσης.
Η οικονομική κρίση, ανέφερε μεταξύ άλλων, συμβάλλει στην αύξηση της κατανάλωσης και την "στροφή" σε φθηνά προϊόντα καπνού, πράγμα εξαιρετικά επιβαρυντικό για την υγεία. Κατά συνέπεια η ανάγκη ελέγχου είναι επιτακτική και τα οικονομικά εργαλεία αποτροπής έχουν βαρύνουσα σημασία.
Σύμφωνα με τον κ.Κυριόπουλο, η πρόταση για αύξηση της τιμής κατά 2€ που προτάθηκε είναι κρίσιμης σπουδαιότητας και πρέπει να αποτελέσει τη βάση μιας νέας πολιτικής δεδομένου ότι έχει τεκμηριωθεί ότι συνεισφέρει πολύ θετικά στη διακοπή του καπνίσματος, στη μείωση του αριθμού νέων καπνιστών και στην αποτροπή νοσηρότητας και πρόωρης θνησιμότητας. Άλλωστε όπως πρόσθεσε ο Καθηγητής, η διακοπή ταυτοχρόνως παρέχει εξοικονομήσεις στα νοικοκυριά (1 μισθός ετησίως) και έσοδα στο κράτος ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Από την πλευρά του ο Καθηγητής Ιατρικής και Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, Ιωάννης Τούντας τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, καπνιστών και μη καπνιστών θεωρούν ότι η Πολιτεία δεν έχει κάνει αρκετά για την πρόληψη του καπνίσματος στους νέους, (ποσοστό 76% των καπνιστών και 77% των μη καπνιστών).
Επίσης, σε ερώτηση σχετικά με την αύξηση της τιμής των τσιγάρων κατά 2 ευρώ, οι μη καπνιστές συμφωνούν σε ποσοστό 52 % και οι καπνιστές κατά 26%. Σημείωνεται δε, πως η αύξηση της τιμής των τσιγάρων τα τελευταία 2 χρόνια έχει οδηγήσει σε μείωση του καπνίσματος 3 στους 10 καπνιστές, ενώ 27% των καπνιστών αγοράζει φθηνότερα τσιγάρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου