Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

«Άνωθεν κάλυψη» στη μαφία του ΕΟΤ



Τέλος δεν έχουν οι αποκαλύψεις για το οικονομικό σκάνδαλο στον ΕΟΤ, το οποίο ξέσπασε μετά τα γεγονότα με την επιταγή ύψους 147.000 ευρώ, που επιχείρησε να εξαργυρώσει πριν από λίγες ημέρες μια γυναίκα-μέλος οργανωμένου κυκλώματος υπεξαίρεσης χιλιάδων ευρώ από τα κονδύλια του Οργανισμού για υποτιθέμενη οφειλή προς ξενοδόχο στη Σύρο.

Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι πολύ πιθανό να αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου ενός κύκλου… εργασιών με καλοστημένες απάτες, όπου εγκέφαλος τους φέρεται να είναι ο Κωνσταντίνος Βασιλάκος, ειδικός σύμβουλος του πρώην Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού, Νίκου Καραχάλιου. Ο τελευταίος υπέβαλε την παραίτησή του όταν επήλθε οριστική ρήξη στη σχέση του με την τότε υπουργό Πολιτισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, για τον τρόπο διαχείρισης των διαθέσιμων κονδυλίων του ΕΟΤ.

Όπως φάνηκε το δεξί χέρι του κ. Καραχάλιου δεν ήταν τόσο έμπιστο. Μετά την απομάκρυνση του γ.γ., ο πρώην μετακλητός ειδικός σύμβουλος έλυνε και έδενε. Είχε, μάλιστα, στην κατοχή του, παράτυπα, μπλοκ επιταγών του ΕΟΤ. Για την υπόθεση της περιβόητης επιταγής των 147.000 ευρώ συνελήφθησαν πέντε άνθρωποι, οι οποίοι και φέρονται να έκοβαν επιταγές για εταιρείες-φαντάσματα που είχαν δημιουργήσει, αποσπώντας τεράστια κονδύλια από τον Οργανισμό.

Η γνωριμία Βασιλάκου - Καραχάλιου

Ο μέχρι πρότινος Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, Νίκος Καραχάλιος, γνώρισε τον Κώστα Βασιλάκο, πρωταγωνιστή του σκανδάλου υπεξαίρεσης, σε μία κοινωνικού περιεχομένου συνάντηση.

Καλοσπουδασμένος στην Αγγλία, ο Κώστας Βασιλάκος φαίνεται πως εντυπωσίασε το έμπειρο στέλεχος του κομματικού σωλήνα της Νέας Δημοκρατίας. Ο Νίκος Καραχάλιος, πρώην συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή και του Άρη Σπηλιωτόπουλου, σύμβουλος και στέλεχος ανά διαστήματα δημοσίων φορέων και ιδιωτικών επιχειρήσεων, πρότεινε χωρίς δεύτερες σκέψεις τον Κώστα Βασιλάκο για τη θέση του Ειδικού Συμβούλου στον ΕΟΤ, επισημαίνοντας μάλιστα πως τρέφει για αυτόν μεγάλη εμπιστοσύνη.

Έκτοτε ο Κώστας Βασιλάκος άρχισε να «αλωνίζει» στον Οργανισμό, ελέω Νίκου Καραχάλιου, επικαλούμενος συχνά και «άνωθεν εντολές».

Επιχείρησε να διεκδικήσει και το δικαίωμα της αποκλειστικής διαχείρισης των παραστατικών από τις συναλλαγές του ΕΟΤ με την Τράπεζα της Ελλάδος. Αμφισβήτησε μάλιστα την επάρκεια μιας υπεύθυνης του λογιστηρίου και ζήτησε να παραλαμβάνει μόνο αυτός τα παραστατικά των συναλλαγών του ΕΟΤ με την Τράπεζα της Ελλάδος, επικαλούμενος συνεννόησή του με τον τότε Γενικό Γραμματέα, Νίκο Καραχάλιο.

Η υπάλληλος διαμαρτυρήθηκε, αρνήθηκε να προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια και προσκόμισε σχετική αρνητική γνωμάτευση της Τράπεζας. Λίγες ημέρες αργότερα οι προϊστάμενοι του ΕΟΤ προχώρησαν σε εσωτερική μετακίνησή της.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε και προσλήφθηκε, άρχισε να εμφανίζει τον εαυτό του ως βασικό συντελεστή της κάθαρσης στον ΕΟΤ. Διέθετε και πλούσιο βιογραφικό, αφού προηγουμένως είχε εργαστεί σε πολυεθνική εταιρεία με βασική έδρα στη Δανία, σε μεγάλη αντιπροσωπεία αυτοκινήτων που είναι και ιδιοκτήτρια ΠΑΕ, αλλά και στην «Αποστολή» της Εκκλησίας.

Αμέσως μετά την τοποθέτηση του προχώρησε σε διαχειριστικές παρεμβάσεις στις Διευθύνσεις Προβολής και Διαφήμισης πάλι εν ονόματι του κ. Καραχάλιου με τον οποίο τόνιζε ότι είχε στενή συνεργασία. Επιπλέον, το τελευταίο χρονικό διάστημα είχε αποφασίσει την περικοπή δαπανών σε γραφεία του ΕΟΤ σε χώρες του εξωτερικού και οι υπάλληλοι αυτών - κυρίως στην Γαλλία και στην Κίνα - προχώρησαν σε δικαστικές ενέργειες προκειμένου να πληρωθούν.

Με « άνωθεν κάλυψη»

Λίγο αργότερα, ο Κώστας Βασιλάκος, επικαλούμενος πόρισμα ορκωτών λογιστών για αναφερόμενη λογιστική «τρύπα» στον ΕΟΤ της τάξης των 12 εκατ. ευρώ και στα πλαίσια έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου, ζήτησε από το ταμείο του Οργανισμού δύο μπλοκ επιταγών με τα οποία πραγματοποιούνταν οι πληρωμές.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία για να δοθούν τα μπλοκ επιταγών από τους ταμίες «υπήρξε συνεννόηση με τον προϊστάμενο του ταμείου και με όλη την ιεραρχία του ΕΟΤ». Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την απίστευτη δεινότητα με την οποία ελίχθηκε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του ΕΟΤ, ενισχύουν τις ενδείξεις πως κάτι άλλο συνέβαινε σε επίπεδο ηγεσίας του Οργανισμού, καθώς και το ότι πολύ πιθανόν να υπάρχει εμπλοκή ανωτέρων υπαλλήλων.

Η Αστυνομία εκτιμά ότι ο Κώστας Βασιλάκος έκοψε το τελευταίο στέλεχος του μπλοκ, προκειμένου η παράνομη αυτή πράξη του να μην γίνει γρήγορα αντιληπτή, ενώ φαίνεται να έχει πλαστογραφηθεί η υπογραφή του κ. Καραχάλιου.

Για τη συνολική δράση του κ. Βασιλάκου είναι ενδεικτική η σχετική αναφορά του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΕΟΤ που αναφέρουν ότι «ο προαναφερόμενος σύμβουλος καλούσε στο γραφείο του υπαλλήλους του ΕΟΤ και χωρίς να έχει καμία εξουσιοδότηση ή θεσμική αρμοδιότητα, τους ασκούσε πιέσεις προκειμένου να έχει πρόσβαση σε έγγραφα, πληροφορίες και διαδικασίες, που μόνο τα εντεταλμένα όργανα του ΕΟΤ επιτρέπεται να έχουν».

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ, ο κ. Βασιλάκος αντιμετώπιζε το τελευταίο χρονικό διάστημα σοβαρά οικονομικά προβλήματα και είχε πολλά χρέη. Για να εισπραχθούν τα 147.000 ευρώ χρησιμοποίησε ως μεσάζοντα έναν παλιό γνωστό του, που είχε εταιρία η οποία δραστηριοποιείται στο Διαδίκτυο και με τον οποίο είχαν επαγγελματική συνεργασία το 2004, στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Εισβολή» των ράμπο του υπ. Οικονομικών στον ΕΟΤ


Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε την συγκρότηση ειδικής ομάδας του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης στον ΕΟΤ.

Οι ελεγκτές του ΓΛΚ έχουν αναλάβει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους να ελέγξουν το έργο του ΕΟΤ μετά την υπόθεση με τις επιταγές του Οργανισμού.

www.zougla.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: