Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Το χασίς 20 φορές πιο βλαβερό από το τσιγάρο – Νέα έρευνα


Τους κινδύνους της χρήσης ινδικής κάνναβης αγνοεί πολύ μεγάλη μερίδα ανθρώπων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που διεξήγαγε το Βρετανικό Ίδρυμα Πνεύμονα (BLF).
Πιο συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από την έρευνα, το 1/3 των ανθρώπων νομίζει πως το χασίς είναι ακίνδυνο, παρά το γεγονός ότι η ινδική κάνναβη εγκυμονεί πολύ μεγαλύτερους κινδύνους για καρκίνο του πνεύμονα συγκριτικά με τα απλά τσιγάρα.
Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης, η γενική πεποίθηση ότι το χασίς είναι ασφαλές παρά το γεγονός ότι μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο, προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.
Σχεδόν εννιά στους δέκα συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν ότι τα τσιγάρα είναι πολύ πιο βλαβερά από το χασίς, αν και στην πραγματικότητα με την ινδική κάνναβη ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα είναι 20πλάσιος.
Στο πλαίσιο της έρευνας το Βρετανικό Ίδρυμα Πνεύμονα εξέτασε παλαιότερα επιστημονικά στοιχεία για τις επιπτώσεις της χρήσης ινδικής κάνναβης στην υγεία και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενοχοποιείται για ασθένειες όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, η φυματίωση και η βρογχίτιδα.
Παράλληλα οι επιστήμονες συνέδεσαν τη χρόνια χρήση ινδικής κάνναβης με καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και καρδιοπάθειες.
«Οι νέοι άνθρωποι κυρίως καπνίζουν χασίς χωρίς να γνωρίζουν για παράδειγμα ότι κάθε τσιγαριλίκι που καπνίζουν αυξάνει τις πιθανότητες τους για καρκίνο του πνεύμονα όσο ένα ολόκληρο πακέτο με 20 τσιγάρα», τόνισε σε δηλώσεις της η Δρ. Helena Shovelton, εκτελεστική διευθύντρια του Βρετανικού Ιδρύματος Πνεύμονα.
«Αυτό δεν είναι μικρό πρόβλημα. Η κάνναβη είναι ευρέως διαδεδομένη στο Ηνωμένο Βασίλειο με το 1/3 του πληθυσμού να την έχει δοκιμάσει», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: