Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Ο περαστικός, με τα τακούνια, δίπλα από τον άστεγο…


Κυριακή απόγευμα, παίρνω ταξί για να φτάσω στην ώρα μου σε ραντεβού που είχα δώσει με φίλο στο Κολωνάκι. Μέσα από το παράθυρο παρατήρησα μια Αθήνα στολισμένη, φαινομενικά χαρούμενη.
Αλλά, μου δημιούργησε τόσο αντιφατικά συναισθήματα η εικόνα μιας παρέας, που περπατά χαμογελαστή, με χοντρά μπουφάν στα πεζοδρόμια της Αθήνας, πιθανώς κατευθυνόμενη να πιει κάπου το καφέ της ή το ποτό της, όταν στο ίδιο πεζοδρόμιο υπάρχουν άστεγοι, τυλιγμένοι σε χαρτόνια….
Τότε θυμήθηκα μια έρευνα για τους άστεγους που είχε κάνει η μη κυβερνητική οργάνωση «Κλίμακα». Το 2011 οι άστεγοι ξεπερνούσαν τις 20.000 και αν λάβουμε υπόψη ότι πολλοί περισσότεροι είναι εκείνοι που βρίσκονται σε κίνδυνο έλλειψης στέγης ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας που πλήττει σχεδόν όλες τις ηλικίες και τις επαγγελματικές κατηγορίες το 2012 τα στοιχεία θα είναι ακόμα πιο τραγικά.
Επίσης, η έρευνα διευκρίνιζε και τον όρο «νεοάστεγος». Ως νεοάστεγος, λοιπόν, χαρακτηρίζεται όποιος βρίσκεται ένα βήμα από το δρόμο και ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Άνεργοι που έχασαν το σπίτι τους, ή δεν μπορούσαν να το συντηρήσουν, εργαζόμενοι που απολύθηκαν λίγο πριν τη σύνταξη, και κοινωνικά ενταγμένοι μετανάστες. Στο δείγμα των 214 ατόμων της έρευνας, εντυπωσιάζει το προφίλ των ανθρώπων αυτών: Το 50% έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον την υποχρεωτική εκπαίδευση, Το 25% έχει ολοκληρώσει την μέση εκπαίδευση. Το 19,6% έχει πτυχίο.
Τα άτομα αυτά είναι ηλικίας 25-45 ετών και είναι οι περισσότεροι άνεργοι από κλάδους που μαστίζονται από την κρίση: Το 24,8% προέρχεται από τις κατασκευές. Το 21,9% ήταν ιδιωτικοί υπάλληλοι. Το 18,1% είχαν επιχείρηση. Το 16,2% απασχολούνταν σε τουριστικά επαγγέλματα. Το 6,7% εργάζονταν στη Ναυτιλία.
Δηλαδή, θα μπορούσα να είμαι και εγώ, εσύ, ο φίλος μου που με περίμενε στο Κολωνάκι……Αυτές οι σκέψεις και η αβεβαιότητα που έχουμε όλοι μου δημιουργεί την εντύπωση ότι τα φετινά Χριστούγεννα σαν να προσπαθούμε όλοι με το ζόρι να ζήσουμε αυτό που λέγεται γιορτές.
Όπως και να έχει, ο άστεγος αντιμετωπίζει μεγαλύτερο πρόβλημα από εμάς που απλά πάσχουμε από μελαγχολία. Ευτυχώς, πάντα υπάρχουν πρωτοβουλίες και εθελοντές υποστήριξης αυτών των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Απλά, είμαστε τόσο αδιάφοροι και εγωιστές για να τις ξέρουμε.
Λοιπόν, θα αναφέρω απλά αυτά που εγώ κατάφερα να εντοπίσω, ίσως υπάρχουν και άλλα. Θα ήταν πολύ χρήσιμο αν ξέρετε κάποιες άλλες πρωτοβουλίες για άστεγους και άπορους να στείλετε για να τις παρουσιάσουμε (Elstergiou@gmail.com). Πρέπει να στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες…. Ο άστεγος και ο άπορος δεν έχει κατοικία ή τροφή όλο το χρόνο…όχι μόνο τις γιορτές.
Δημος Αθηναίων
Εναν αριθμό τηλεφώνου το 1960 διαθέτει ο Δήμος Αθηναίων, για τους άστεγους. Καλεί όλους όσοι κατοικούν ή και κυκλοφορούν στην Αθήνα, να τηλεφωνούν στο Κέντρο Στέγασης Αστέγων του Δήμου στον αριθμό 1960. Με αυτή την πρωτοβουλία ο Δήμος Αθηναίων θέλει να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες, ώστε να αναλάβει ο ίδιος μέσω θεσμοθετημένων ενεργειών, στην αποκατάσταση των ανθρώπων που υποφέρουν και βρέθηκαν σε αδιέξοδο λόγω της κρίσης.
Όποιος καλέσει το 1960 θα του ζητηθεί να δώσει πληροφορίες για το που ακριβώς βρίσκονται οι άστεγοι. Αμέσως οι υπηρεσίες του Δήμου θα πάνε να τους βρουν, για να τους δώσουν ένα δωματιάκι στις αίθουσες που προσφέρει ο Δήμος Αθηναίων. Θα προσφερθεί και φαγητό. Αν αρνηθούν οι ίδιοι να μετακινηθούν, θα τους προσφερθούν κουβέρτες και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.
Βασικοί σκοποί των προγραμμάτων που εκπονεί και υλοποιεί το Ίδρυμα Αστέγων είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων των ανθρώπων οι οποίοι για οποιονδήποτε λόγο βρίσκονται χωρίς στέγη ή δεν διαθέτουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους ασφαλή κατοικία επαρκούς επιπέδου. Επίσης, η ανάπτυξη μηχανισμών πρόληψης για την αποτροπή του φαινομένου, καθώς και η ανάπτυξη αντίστοιχων που θα μελετούν τις περιπτώσεις των αστέγων και θα φροντίζουν για τη μελλοντική αποκατάσταση και επανένταξή τους.
Για την επίτευξη των σκοπών του το Ίδρυμα Αστέγων συνεργάζεται και με φορείς που έχουν τους ίδιους σκοπούς. Πέραν των άλλων υπηρεσιών που παρέχει, το Ίδρυμα συγκεντρώνει και διανέμει είδη τροφίμων, ιματισμού, υπόδησης, φάρμακα κ.λπ. σε όσους προσέρχονται ή φιλοξενούνται στους χώρους του, καθώς και σε οικογένειες ή μεμονωμένα άτομα τα οποία εντοπίζονται από τις δικές του ή άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, ενορίες, εθελοντές ή συνεργαζόμενους φορείς.
Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων
Το Κ.Υ.Α.Δ.Α. παρέχει καθημερινά περίπου 2.500-3.000 μερίδες φαγητού σε άπορους και άστεγους Έλληνες και αλλοδαπούς. Το φαγητό διανέμεται δύο φορές ημερησίως (μεσημέρι 12:00-13:00 και απόγευμα 17:00-18:00) από το Κέντρο Σίτισης του Ιδρύματος, στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους 70 και Πειραιώς 35.
Το Κ.Υ.Α.Δ.Α. διαθέτει τρεις ξενώνες. Ο ένας είναι ιδιόκτητος και δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία ενώ στους άλλους δύο παρέχεται φιλοξενία σε 160 άτομα. Η πληθυσμιακή ομάδα που εξυπηρετείται καλύπτει άτομα ηλικίας 18-65 ετών. Oι υπηρεσίες που παρέχονται είναι δωρεάν και ίδιες για όλους. Το Ίδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων μέσω του προγράμματος του εθελοντισμού, στοχεύει στη δημιουργία δικτύου για την υποβοήθηση και την ενίσχυση του έργου του, που απευθύνεται σε όλους του πολίτες της Αθήνας. Το σχήμα στο οποίο στηρίζεται το πρόγραμμα εθελοντισμού για τους άστεγους βασίζεται στο τρίπτυχο: Ίδρυμα Αστέγων – Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Αστέγων – Εθελοντές.
Ιερα Μητρόπολη Θεσσαλονίκης- ΣΥΣΣΙΤΙΟ Απόρων – Αστέγων
Διεύθυνση: ΑΜΥΝΤΑ 11. ΏΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: ΔΕΥΤΕΡΑ ΕΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12:00 – 14:00 Πληροφορίες στο τηλ.:2310 241711 & 6977 890432 email: sissitio@inad.gr Ώρες λειτουργίας: 11:00 – 14:00 ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ διανέμονται τρόφιμα κατ’ οίκον Διαβαστε περισσότερα
ΜΚΟ Κλίμακα
Υπάρχει πρόγραμμα υποστήριξης των αστέγων και άπορων οικογενειών. Παράλληλα, υπάρχει 10520 γραμμή ενημέρωσης για την έλλειψη στέγης. Διαβάστε περισσότερα
Ξενώνες για απόρους, αστέγους και κακοποιημένες γυναίκες απο την εκκλησία
Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών
1. Ξενών για τις κακοποιημένες γυναίκες, ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ, τηλ. 210-86. 95. 039, 800 11 37 777 (χωρίς χρέωση), Fax 210-86. 20. 066.www.solidarity.gr.
2. Ξενών απόρων Ι. Ν. Αγίων Ασωμάτων, Γρανικού 24, Τ. Κ. 104 35, Θησείο, τηλ. 210 52 24 310.
3) Ξενών αστέγων, Ι. Ν. Αγ. Ασωμάτων, Λενίδου και Κυναιγείρου, Τ. Κ. 104 35, Θησείο, τηλ. 210 32 15 551.
4. Ξενών Ι. Ν. Αγίου Κωνσταντίνου Κολωνού, Πέτρας 122, Τ. Κ. 104 44, Κολωνός, τηλ. 210-51 32 669. Ι. Μ. Πατρών
5. Στέγη αστέγων σε συνεργασία με τον δήμο Πατρών, Γεωργίου Ρούφου 81, τηλ. (Ι. Μ.) 2610-320. 602. Ι. Μ. Ύδρας
6. Ξενών «Άγιος Ευστάθιος», Ύδρα, Τ. Κ. 180 40, τηλ. (Ι. Μ.) 22980- 52207.
Λίγο γάλα για πολλά παιδιά
Αυτό το δέντρο θα είναι το ομορφότερο απ’ όλα. Μπορεί να μην έχει χρωματιστές μπάλες και φανταχτερά λαμπιόνια, θα στολιστεί όμως με πολύ αγάπη και θα χαρίσει σε όλα τα παιδιά ένα ποτήρι ζεστό γάλα.
Πάρτε κι εσείς, αν θέλετε, γάλα εβαπορέ και στολίστε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο από γάλα που θα αρχίσει να στήνεται από νωρίς το πρωί την ερχόμενη Παρασκευή στα Προπύλαια, αλλά και τη Θεσσαλονίκη στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας (πλησίον Τσιμισκή) από το μεσημέρι.
Πρόκειται για μια μικρή, αλλά σημαντική χειρονομία αγάπης και αλληλεγγύης των Γιατρών του Κόσμου, για να κρατηθεί ζωντανό το πνεύμα των Χριστουγέννων σε μια δύσκολη για τη χώρα περίοδο.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη των Thessalonistas και την συμμετοχή της ομάδας κρουστών του ψυχοθεραπευτικού προγράμματος πρώην τοξικομανών ‘’ΑΡΓΩ’’.

(c) ipop.gr

ΠΗΓΗ: http://assosgreek.blogspot.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: