Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν υιοθετήσετε ένα σκύλο;

Για υιοθεσία κάντε κλικ ΕΔΩ

Μπορείτε ν’ αντεπεξέλθετε στις ανάγκες του; Πολλές φορές η χαρά και ο ενθουσιασμός να βάλουμε ένα σκύλο στην ζωή μας είναι τόσο δυνατά συναισθήματα που μας κάνουν να ενεργούμε παρορμητικά. Έτσι όταν σταδιακά συναντούμε πρακτικές δυσκολίες για τις οποίες δεν προνοήσαμε αρχίζουν και τα προβλήματα συμβίωσης. Και ενώ στην αρχή είχαμε τις καλύτερες προθέσεις για το γλυκό και χαριτωμένο «πλασματάκι» που δάγκωνε τις παντόφλες και τις κάλτσες μας, ξαφνικά μας προσθέτει έξοδα και καυγάδες με τους γείτονες, μας στερεί χρόνο και ελευθερία κινήσεων, μας έγινε ένα βάρος από το οποίο θέλουμε να απαλλαχτούμε Φυσικά όλα αυτά θα τα είχαμε αποφύγει αν συνειδητοποιούσαμε ότι η υιοθεσία σκύλου είναι μια σοβαρή υπόθεση και απαιτεί γνώσεις και ώριμη σκέψη.
Βασική προϋπόθεση στην απόκτηση σκύλου είναι όλα τα μέλη της οικογένειας να συμφωνούν. Οποιαδήποτε διαφωνία υπάρχει, μοιραία, κάποια στιγμή, θα έχει αντίκτυπο στο σκύλο! Και σίγουρα είναι κάτι που δεν το αξίζει.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με πρακτικά προβλήματα… Και όσο κι αν σας φαίνονται υπερβολικά, σκεφτείτε ότι στην καθημερινότητα σας μπορεί να σας κουράσουν ή να διαταράξουν την ψυχική σας ηρεμία.
Πόσο πρακτικός είναι ο χώρος που ζείτε ώστε να έχετε σκύλο; Για παράδειγμα αν μένετε σε μια πολυκατοικία χωρίς ασανσέρ θα αντέξετε να ανεβοκατεβαίνετε με ένα κουτάβι αγκαλιά για να μάθει που να ανακουφίζεται;
Πώς θα χαρακτηρίζατε και τι σχέσεις έχετε αναπτύξει με τους συγκάτοικους η τους γείτονες σας; Είναι άνθρωποι που θα έδειχναν κατανόηση στα μικροπροβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν;
Είναι οι υποχρεώσεις σας τακτοποιημένες ώστε να σας μένει χρόνος να αφιερώσετε στο κουτάβι; Δεν θεωρώ ότι κατάλληλος χρόνος να πάρετε σκύλο είναι όταν δουλεύετε από το πρωί μέχρι το βράδυ, γυρνάτε σπίτι αργά και το μόνο που σκέφτεστε είναι ένα μπάνιο και το κρεβατάκι σας γιατί και η επόμενη μέρα θα είναι εξίσου φορτωμένη και δύσκολη!
Αν υπάρχουν μωρά η παιδιά προσχολικής ηλικίας σκεφθείτε το καλύτερα προτού αποκτήσετε σκύλο. Κάντε το όταν νιώσετε ότι πλέον μπορείτε να αντεπεξέλθετε και να διαχειριστείτε την κατάσταση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα παιδιά να μεγαλώνουν με κατοικίδια. Τα αποτελέσματα ερευνών για τα οφέλη τόσο στην διάπλαση του χαρακτήρα, όσο και στην υγεία των παιδιών που συμβιώνουν με σκυλιά είναι εκπληκτικά. Ωστόσο επειδή τα παιδιά είναι υπερβολικά στις κινήσεις, στα παιχνίδια και στις αντιδράσεις τους με τα σκυλιά πρέπει πάντα όταν συνυπάρχουν να είναι κάτω από την δική σας επίβλεψη και επιτήρηση.
Μάθετε πόσο χρόνο χρειάζεται για άσκηση, για καλλωπισμό κτλ; Η ανάγκη για φυσική επαφή, για βόλτες κοινωνικοποίησης, η εκπαίδευση ώστε να διδαχθεί τους «κανόνες» της ανθρώπινης συμβίωσης, η εκμάθηση τουαλέτας κλπ θα απαιτήσουν αρκετό από το χρόνο σας. Όσο μεγαλώνει το σκυλάκι σας, αν έχετε αναπτύξει ισχυρό δεσμό επικοινωνίας, κατανόησης, ασφάλειας, εμπιστοσύνης και αγάπης στην σχέση σας και έχετε φτιάξει ένα γερό υπόβαθρο στο χαρακτήρα του, πλέον δεν θα χρειάζεται ποσότητα αλλά ποιότητα χρόνου.
Ποιο μέγεθος σκύλου θεωρείτε κατάλληλο για σας; Θυμηθείτε ότι με την έναρξη τής περιόδου των διακοπών υπάρχει τραγική και ραγδαία αύξηση των εγκαταλειμμένων σκύλων.
Την ηλικία του σκύλου; Υπάρχουν περιπτώσεις που είναι προτιμότερη η υιοθεσία ενός ενήλικα σκύλου.
Το φύλο του σκύλου; Ρωτήστε για τις διαφορές σε θέματα συμπεριφοράς.
Προτιμήστε ένα ημίαιμο από άσυλο ή φιλοζωική. Αν είστε «ρατσιστής» και επιμένετε να το …αγοράσετε αντί να το πάρετε δωρεάν και να σώσετε μια ζωή, τουλάχιστον πάρτε το από εκτροφέα και όχι από κατάστημα. Είναι δικαίωμα σας να ρωτήσετε και να σας δώσουν πληροφορίες για οποιαδήποτε απορία σας σχετικά με το σκύλο.
Προβληματιστείτε κατά πόσο διατίθεστε να καλύψετε τις ανάγκες του σκύλου σε οικονομικό επίπεδο. Προσθέστε στον προϋπολογισμό σας τα έξοδα για την «προίκα» του, τη διατροφή του, τα διάφορα αξεσουάρ. Ρωτήστε για το αρχικό και ετήσιο κόστος εμβολίων, εξετάσεων, στείρωσης, ιατρικής παρακολούθησης κτλ.
Δυστυχώς η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι τουλάχιστον στην σχέση σκύλου-ανθρώπου, η παρόρμηση, το συναίσθημα, οι «έρωτες με την πρώτη ματιά» και ο ενθουσιασμός δεν έχουν ευτυχή κατάληξη για το σκύλο. Και αυτό βέβαια δεν δίνει το χαρακτηρισμό του κακού ανθρώπου. Απλά του ανώριμου και του επιπόλαιου…
Αν μετά από λογική και ώριμη σκέψη καταλήξετε ότι πραγματικά μπορείτε να αποκτήσετε σκύλο, σας ευχόμαστε με το καλό και να σας ζήσει! Φυσικά ποτέ μην ξεχνάτε πάνω από όλα, να γίνεστε γονιός για το σκύλο σας! Επιδιώξτε ο σκύλος σας να αισθάνεται ασφάλεια και αγάπη κι όχι υποταγή και φόβο. Δημιουργήστε μια σχέση που θα βασίζεται στην αλληλοκατανόηση, στη συνέπεια και στο σεβασμό! Να θυμάστε πάντα ότι η μεγαλύτερη ανάγκη του σκύλου, ανεξάρτητα από το μέγεθος, την ηλικία, τη ράτσα κλπ, είναι να ανήκει στην ανθρώπινη «αγέλη». Ο σκύλος δεν είναι διακοσμητικό αντικείμενο και πρέπει να συμμετέχει σε δραστηριότητες της οικογένειας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: