Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Φοιτητές πέταξαν αβγά και καφέδες στον υφυπουργό Παιδείας!


Ολιγόλεπτη ένταση σημειώθηκε και την Παρασκευή στο Πολυτεχνείο την ώρα που ο υφυπουργός Παιδείας αποχωρούσε από το ΕΜΠ, όπου κατέθεσε στεφάνι, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση.
Φοιτητές άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά του υφυπουργού με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση. Εν μέσω γιουχαϊσμάτων σε βάρος του εκτοξεύτηκαν ποτήρια καφέδων και νερά.
Μάλιστα ο υφυπουργός χρειάστηκε να φυγαδευθεί στο κτίριο της πρυτανείας και χρειάστηκε να σχηματιστεί ανθρώπινο τείχος προκειμένου να καταφέρει να… διαφύγει.
«Οι χυδαίες εκδηλώσεις απομονωμένων ομάδων σίγουρα δεν χαρακτηρίζουν την Πολυτεχνική κοινότητα, δεν αμαυρώνουν τη γιορτή του Πολυτεχνείου, δεν με αγγίζουν προσωπικά και τους επιστρέφονται μαζί με την αποδοκιμασία για τέτοια γεγονότα που τελικά υπηρετούν και εξυπηρετούν τους αρνητές του Πολυτεχνείου και των συμβολισμών του» δήλωσε ο κ. Παπαθεοδώρου.
Να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Παιδείας είναι ο πρώτος αξιωματούχος του υπουργείου Παιδείας που πήγε στο Πολυτεχνείο, τα τελευταία χρόνια και ενώ το μεσημέρι της Παρασκευής στο προαύλιο του βρίσκονταν εκατοντάδες άτομα.
Το περιστατικό συνέβη στις 12.30 το μεσημέρι και ενώ ο κ. Παπαθεοδώρου επισκεπτόταν το Ίδρυμα την ίδια ώρα με τον μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη που πέρασε την πύλη του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων, για να παραστεί σε συναυλία -αφιέρωμα στο έργο του με τραγούδια που ακούγονταν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973.
Μετά τη χθεσινή επεισοδιακή έναρξη των εκδηλώσεων, σήμερα, το κλίμα στο Πολυτεχνείο είναι γενικά πιο ήρεμο. Το πρωί, στεφάνια κατέθεσαν ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Κ. Τσικρικάς, επικεφαλής αντιπροσωπείας, εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όπως επίσης και εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων καθηγητών και δασκάλων (ΟΛΜΕ και ΔΟΕ).
Οι δηλώσεις όλων επικεντρώθηκαν στο ότι το κεντρικό σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», εξακολουθεί, μετά από 39 χρόνια, να είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων τόνισαν, ιδιαίτερα, τις περικοπές και τις μειώσεις που γίνονται παντού και ιδιαιτέρως στην Παιδεία, ενώ οι εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων έκαναν λόγο για αναβίωση του φασισμού στις ημέρες μας, με το μόρφωμα «Χρυσή Αυγή».
Στην προγραμματισμένη εκδήλωση- συναυλία προς τιμή του Μίκη Θεοδωράκη, παρόντος του συνθέτη, ο ίδιος δήλωσε: «Εύχομαι να ξυπνήσει ο ελληνικός λαός. Είναι τα ίδια και χειρότερα». Η κατάθεση στεφανιών θα συνεχιστεί ως τις 9 το βράδυ, που θα κλείσουν οι πύλες του Πολυτεχνείου, ενώ γίνονται συνεχώς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα, καθηγητές, φοιτητές και εργαζόμενοι έχουν αναλάβει την περιφρούρηση των εκδηλώσεων, προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια, ενώ η Σύγκλητος θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση.
Το Σάββατο, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις, με την πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία, στις 3 το μεσημέρι. Στις 2, θα κλείσουν οι πύλες του Ιδρύματος, για να αρχίσει η καθιερωμένη εκδήλωση με ομιλίες και προσκλητήριο νεκρών. Η πορεία, με επικεφαλής τη σημαία του Πολυτεχνείου, αναμένεται να αρχίσει μετά το τέλος της κεντρικής εκδήλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: