Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΓΙΑ ΤΗΝ Μ.Π.Ε. ΓΙΑ ΤΟ “ΛΑΡΝΑΚΙ” ΛΟΓΩ ΣΥΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ κου Π. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

 
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό-Εσωτερικών
09.11.2012
ΘΕΜΑ: Ακύρωση απόφασης Περιφερειακής Επιτροπής λόγω κωλύματος του άρθρου 172 του Ν. 3852/2010
 
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας είναι ένα 9μελές όργανο που ασκεί όλες τις  αρμοδιότητες για το περιβάλλον αντί του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας (αρ. 164 του Ν. 3852/2010), σε μια περιφέρεια με τις  μεγαλύτερες και περισσότερες βιομηχανίες της χώρας, εξορυκτικές επιχειρήσεις και ενεργειακές μονάδες.
Με την υπ’ αριθμ. 214/24.10.2011 απόφασή της, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, παρά τις εκφρασμένες νομικές και περιβαλλοντικές αντιρρήσεις των κοινωνικών και τοπικών φορέων, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο «Εγκαταστάσεις επεξεργασίας, εμπλουτισμού, αποθήκευσης και αποβάθρες φόρτωσης βωξίτη στην περιοχή Ιτέας από την εταιρία “S&B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ”, καθώς και των συνοδών αυτού έργων που βρίσκονται στο Δ.Δ. Ιτέας Δήμου Δελφών Ν Φωκίδας».
Της συνεδρίασης της Επιτροπής, είχε προηγηθεί κλειστή συνάντηση με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχου Φωκίδας, 2 περιφερειακών συμβούλων, των κκ. Π. Παπαϊωάννου και Π. Μπεχλιβανίδη, καθώς και εκπροσώπων της εταιρίας, με σκοπό, την ενημέρωση των συμβούλων της παράταξής της για το υπό συζήτηση θέμα της έγκρισης ή μη της ΜΠΕ που είχε υποβάλλει η εταιρεία S&B για τις εγκαταστάσεις της στην Ιτέα Φωκίδας.
Η έγκριση εκ μέρους της Επιτροπής της ΜΠΕ του εν λόγω έργου, ώθησε 32 κατοίκους του Δήμου Δελφών Φωκίδας να αποστείλουν έγγραφη καταγγελία προς την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας στις 02.11.2011, ζητώντας της να ακυρώσει την απόφαση της Επιτροπής, με το αιτιολογικό ότι ο περ. σύμβουλος κ. Π. Παπαϊωάννου, που ψήφισε υπέρ, συνεργάζεται και έχει άμεσα οικονομικά συμφέροντα από τη λειτουργία της εταιρίας, η συνέχιση της οποίας εξαρτάται από την έγκριση της Μελέτης.
Όπως ανέφεραν οι πολίτες στην έγγραφη καταγγελία τους, κατά τη συζήτηση έγκρισης της ΜΠΕ σχετικά με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. στον κόλπο Λαρνάκι της Ιτέας, ο συνεργάτης της εταιρείας και πρώην περιφερειακός σύμβουλος κ. Π. Παπαϊωάννου (παραιτήθηκε στις 4.10.2012), παρενέβη επανειλημμένα και έντονα, διαστρέβλωσε τις απόψεις –όπως αυτές είχαν διατυπωθεί στην κλειστή σύσκεψη- του περιφερειακού συμβούλου του Ν. Φωκίδας που δε συμμετέχει στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, αμφισβητώντας παράλληλα φωτογραφίες που προσκόμισαν διαμαρτυρόμενοι  κάτοικοι για την ιδιαίτερα σοβαρή και κρίσιμη για τους κατοίκους της Ιτέας, περιβαλλοντική ρύπανση και υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής εξαιτίας της λειτουργίας των εγκαταστάσεων της S&B.
Αποτέλεσμα της απροκάλυπτης στάσης του κ. Π. Παπαϊωάννου υπέρ της εταιρίας, της προηγηθείσας κλειστής ενημερωτικής συνάντησης με την εταιρία, καθώς και της στάσης της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής, που δε δέχθηκαν να εξετάσουν τα στοιχεία που κατέθεσαν οι κάτοικοι, ήταν η θετική γνωμοδότηση του οργάνου για μια ανοιχτή περιβαλλοντική πληγή που λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μέχρι και σήμερα.
Σύμφωνα με το άρθρο 172 του Ν. 3852/2010, «ο περιφερειακός σύμβουλος δεν μπορεί να μετάσχει στη συζήτηση ενός θέματος ή στην κατάρτιση και λήψη απόφασης του συμβουλίου ή να συμμετέχει σε γνωμοδοτικά συλλογικά όργανα τα οποία γνωμοδοτούν για θέμα που θα εισαχθεί στο συμβούλιο, εφόσον ο ίδιος ή συγγενής του, έως το δεύτερο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, έχει υλικό ή ηθικό συμφέρον. Απόφαση που λαμβάνεται κατά παράβαση της διάταξης αυτής είναι άκυρη». Μάλιστα, στο ίδιο άρθρο προβλέπεται και η επιβολή πειθαρχικής ποινής σε σύμβουλο που πράττει ενάντια στα προβλεπόμενα.
 
·         Επειδή δημοτικές κινήσεις και οικολογικές/περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν καταθέσει ενστάσεις κατά της κατατεθείσας –κι εν τέλει εγκριθείσας- ΜΠΕ προς το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, ζητώντας την απόρριψή της ως «ελλιπούς, ανειλικρινούς, επιστημονικά αντιδεοντολογικής και κατά συνέπεια μη δυνάμενης να τεκμηριώσει επαρκώς τη διασφάλιση όρων πρόληψης και προστασίας του περιβάλλοντος όπως επίσης και της υγείας της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας».
·         Επειδή οι πολίτες, προ της συζήτησης του θέματος στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, είχαν καταθέσει υπόψη των μελών της σειρά εγγράφων που ενισχύουν την άποψη ότι η δραστηριοποίηση της εταιρίας “S&B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ” έχει προκαλέσει ήδη μεγάλη περιβαλλοντική ζημία στην ευρύτερη περιοχή της Ιτέας, έγγραφα όμως που δεν ελήφθησαν υπόψη παρά από τους μειοψηφούντες συμβούλους που καταψήφισαν την έγκριση της ΜΠΕ.
·         Επειδή μέχρι σήμερα η Γ.Γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας δεν έχει ακυρώσει την υπ’ αριθμ. 214/24.10.2011 απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, λόγω της συμμετοχής του περιφερειακού συμβούλου Π. Παπαϊωάννου, ούτε έχει επιβάλλει τις, προβλεπόμενες εκ του νόμου, κυρώσεις.
·         Επειδή οι πολίτες έχουν προσφύγει και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άμφισσας (αρ. πρωτοκόλλου παραλαβής 323/2.4.2012), ζητώντας τη μεσολάβηση του Εισαγγελέα, προκειμένου να εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία.
·         Επειδή σε σχετική ανακοίνωση-καταγγελία της περιφερειακής συμβούλου Στερεάς Ελλάδας  Δ. Σπανούδη για διασύνδεση εξουσίας και οικονομικών ομίλων, με αφορμή την παραίτηση Π. Παπαϊωάννου, ο τελευταίος απέστειλε και δημοσιοποίησε εξώδικο, ζητώντας της να ανακαλέσει και απειλώντας την με δικαστική δίωξη.
·         Επειδή αποτέλεσμα της ατιμωρησίας είναι να θεωρείται δικαιωματικά ότι η άσκηση της εξουσίας δεν πρέπει να ελέγχεται, όπως επιβεβαιώνεται και από την γνωστοποίηση του εξώδικου προς την περιφερειακή σύμβουλο.
 
Για τους παραπάνω λόγους,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:
 
1.      Όφειλε ή όχι η Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στ. Ελλάδας να προβεί σε ακύρωση της υπ’ αριθμ. 214/24.10.2011 της απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας; Εφόσον όφειλε, για ποιο λόγο δεν το έχει πράξει έως σήμερα;
2.      Ποια μέτρα θα λάβει ο κ. Υπουργός για την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 3852/2010 και, συνεπακόλουθα, την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής;
3.      Με ποιον τρόπο σκοπεύει να προστατέψει τα δικαιώματα των πολιτών από την καταχρηστική άσκηση της εξουσίας αιρετών που διαπλέκονται με επιχειρηματικά συμφέροντα;
Οι ερωτώντες βουλευτές
 
Ηρώ Διώτη
Βασίλης Κυριακάκης
Έφη Γεωργοπούλου
Στέφανος Σαμοΐλης
Σοφία Σακοράφα
Αφροδίτη Σταμπουλή
Κώστας Ζαχαριάς
Δημήτρης Στρατούλης
Μαρία Κανελλοπούλου
Γιώργος Πάντζας
Ρένα Δούρου
Χρήστος Καραγιαννίδης
Βασίλης Χατζηλάμπρου
Δημήτρης Κοδέλας
Μαρία Τριανταφύλλου
Αλέξης Μεϊκόπουλος

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΣΠΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΟΥ ΟΥ ΟΥ ΟΥ ? ΑΠΟΥΣΑ Η ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΠΙΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΔΙΚΟΥ ΣΟΥ ΛΟΓΟΥΣ ? ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ! ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΦΕΞΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΛΥΣΤΡΗΣΑ !!! ΤΕΛΙΚΑ ΟΛΟΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΕΗ ΤΩΝ ΣΑΛΩΝΩΝ !!!

Ανώνυμος είπε...

Για να εφαρμοστεί ένας Νόμος, έπρεπε να τσακωθούν δύο Περιφερειακοί Σύμβουλοι και να φτάσει το θέμα της 'αυτοκράτειρας' Γερακούδη στην Βουλή; Και αυτό είναι ευνομούμενη Δημοκρατία;;;; Γιά ποιόν;;;

Ανώνυμος είπε...

Τι θα πρέπει να απαντήσει ο Υπουργός; Καλά έκανε και δεν ακύρωσε την απόφαση; Ο νομος 3852/10 (Καλλικράτης) είναι σαφέστατος. Μπορεί όμως η Γ.Γ. να αγνοεί τον νόμο και να συμπεριφέρεται κατά βούληση; Θα περιμένω με αγωνία να δώ αν όντως η Δημοκρατία είναι εφαρμόσιμη σήμερα στην Ελλάδα. Διαφορετικά, δικαιούμαι κι εγώ, να ενεργώ κατά το συμφέρον μου. Σωστά;

Ανώνυμος είπε...

Κανονικά πρέπει να ακυρωθεί η απόφαση, όπως έγινε με την απόφαση που δοκίμασε να βγάλει η Λαϊνη στο Τοπικό Συμβούλιο. Με την Γερακούδη όμως, τι θα γίνει; Δεν θα πρέπει ο Υπουργός να της πεί "άϊ στο διάολο κυρά μου" μιάς και αρνείται να εφαρμόσει τον νόμο; Ισχύει άλλη μεταχείριση για τους παραβάτες δημόσιους λειτουργούς; Τώρα θα φανεί.

Ανώνυμος είπε...

10:46 ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΟΣΟ ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ. ΕΓΩ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΩ ΕΠΕΙΔΗ Ή ΟΛΟΙ ΘΑ ΤΗΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ Ή ΟΛΟΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΤΟ ΠΟΙΟΥΣ ΒΛΑΠΤΟΥΜΕ ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΑΓΑΝΑΚΤΩ ΝΟΙΩΘΩ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ. ΚΕΡΔΙΖΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ. ΜΠΟΡΕΙ ΑΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΜΠΑΧΑΛΟ ΝΑ ΝΙΩΘΩ ΟΤΙ ΕΓΩ ΘΑ ΗΜΟΥΝ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΖΟΥΣΑΜΕ ΣΕ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΖΩΑ. ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ, ΓΡΑΠΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΡΑΦΟΥΣ, ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΜΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΠΟΥ ΑΛΛΙΩΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΟΥΜΕ, ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΑΞΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΜΕΝΑ.
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ:
ΤΑ ΡΕΜΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ; ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΕΞΟΡΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΙΤΕ ΨΥΧΙΚΑ Ή ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ, Ή ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΜΕ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΣΤΟΥΣ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ Ή ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΨΙΛΟΚΛΩΤΣΙΕΣ ΝΑ ΕΚΤΟΝΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΩΘΗΜΕΝΑ ΜΑΣ (ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΨΙΛΟ... ΕΤΣΙ, ΜΗΝ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΚΑΚΙΑ ΦΟΡΑ).
ΑΥΤΟΙ ΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΦΕΥΓΟΥΜΕ
Ή ΑΥΤΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕΝΟΥΜΕ;

Ανώνυμος είπε...

ΜΩΡΕ ΕΣΕΙΣ ΚΑΛΑ ΤΑ ΚΑΝΑΤΕ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗ ΣΟΥΒΑΛΑ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ?
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΝΔΡΕΚΑ ΚΑΝΤΕ ΥΠΟΜΟΝΗ..ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ
ΘΑ ΕΧΕΙ..
ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΛΜΑΕΙ ΝΑ ΠΑΤΗΣΕΙ ΣΕ ΧΩΡΙΟ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ ΚΑΝΕΤΕ ΛΑΘΟΣ...
ΠΑΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΜΠΕΗΣ..ΜΗΝ ΤΟΝ ΥΠΟΤΙΜΑΤΕ..
ΜΩΡΕ ΚΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΟΥΝΑΓΕ..

*ΣΟΥΒΑΛΑ ΛΑΤΡΕΜΕΝΗ(ΟΠΩΣ ΤΙ ΛΕΕΙ ΕΝΑΣ ΔΙΚΟΣ ΣΑΣ ΚΑΛΟΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΣ)*