Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΕΚΤΑΚΤΟ!!! O Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται για βαρυσήμαντη δήλωση!

- Βενιζέλος: Είναι προκλητικό να ανοίγει ξανά θέμα αλλαγών στα εργασιακά

- Κουβέλης: "Πέρα από τα εργασιακά υπάρχουν ακόμα θέματα ανοιχτά και η συζήτηση συνεχίζεται"

- Εξακολουθεί ο κ. Σαμαράς να έχει σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο

- To ΠΑΣΟΚ κάθετα αντίθετο με το ενδεχόμενο ενός δεσμευμένου λογαριασμού όπως είχε δημοσιεύσει το Spiegel

- Για 10 λεπτά συναντήθηκαν Σαμαράς και
- Βενιζέλος μία ώρα μετά τη σύσκεψη των αρχηγών

Οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό με αφορμή την εμπλοκή στα εργασιακά είναι καταιγιστικές και θα φανεί προς τα που οδεύουν τα πράγματα μετά την πληροφορία ότι ο έλληνας πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε μία βαρυσήμαντη δήλωση που ενδεχομένως να ξεκαθαρίσει το θολό αυτό τοπίο με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Όπως διεφάνη από τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου υπάρχει πλέον εμπλοκή με αφορμή τις αλλαγές στα εργασιακά και με τους δύο να κάνουν σαφείς τις προθέσεις τους ότι για τους ίδιους αποτελούν κόκκινη γραμμή.

Ωστόσο, σύμφωνα με διαρροές της τελευταίας στιγμής κυρίως από το στρατόπεδο της ΔΗΜΑΡ, υπάρχει πλέον η εκτίμηση πως με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και μετά τις επαφές που θα έχει με τους ευρωπαίους ομολόγους του θα παγώσουν τα εργασιακά.

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι και οι δηλώσεις του στελέχους της ΔΗΜΑΡ, κ. Χατζησωκράτη ο οποίος μιλώντας στο ΣΚΑΙ και στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου δήλωσε πως "θα είναι αστείο να μην συμφωνήσουμε με την τρόικα για μία διαφωνία και μόνο".

Οι εκτιμήσεις αυτές φουντώνουν περισσότερο, καθώς όπως έγινε γνωστό μία ώρα μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Βενιζέλος μπήκε στο γραφείο του πρωθυπουργού και είχαν μία δεκάλεπτη συνάντηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Σαμαράς εξέφρασε στον κ. Βενιζέλο την ανησυχία του για τη στάση του κ. Κουβέλη.

Πέρα από τις δηλώσεις των δύο πολιτικών αρχηγών κύκλοι της Ιπποκράτους δείχνουν ότι πλέον όχι μόνο δεν κλείνουν τα μέτρα, αλλά είναι όλα ξανά πάλι ανοιχτά. Από το ΠΑΣΟΚ μιλούν για άμεση ανάγκη για πολιτική διαπραγμάτευση σε επίπεδο πρωθυπουργού και όχι μόνο για τα εργασιακά, ενώ για αυτές τις αλλαγές το κόμμα του κ. Βενιζέλου αναφέρει πως δεν δέχεται καμία αλλαγή και δεν υπάρχει λόγος να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΥΠΟΨΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Για άλλη μία φορά ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να ψηφίσουν τα μέτρα στα εργασιακά που προωθεί η τρόικα, χαρακτηρίζοντας τις αξιώσεις της απαράδεκτες. Ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι τα όσα η τρόικα ζητάει για τα εργασιακά τον βρίσκουν αντίθετο και με τις αξιώσεις αυτές θα ισοπεδωθούν τα ήδη αποσαθρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων.

Όπως τόνισε, αυτά που ζητάει η τρόικα δεν έχουν δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα και στην ουσία την κατηγόρησε ότι απλά θέλουν καθηλωμένη την αμοιβή εργασίας στην Ελλάδα, ενώ οπως επεσήμανε με τα μέτρα αυτά θα αυξηθούν οι απολύσεις, η ανεργία κατά επέκταση και φυσικά η ύφεση.

Αναφορικά με το υπόλοιπο πακέτο ο κ. Κουβέλης σε αντίθεση με τις πληροφορίες που θέλουν το πακέτο να έχει κλείσει στο δημοσιονομικό του κομμάτι, ωστόσο εκείνος δήλωσε ότι η συζήτηση συνεχίζεται και όλα είναι ακόμα σε εξέλιξη.



Εν συνεχεία στις δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος δεν δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει τα εργασιακά μέτρα, αλλά έκανε λόγο για προκλητικές απαιτήσεις και για μέτρα που είχαν συμφωνηθεί από την άνοιξη και δεν μπορούν να υπάρξουν εκ νέου αλλαγές για χαμηλότερα εισοδήματα ή να τίθενται επί τάπητος τα ίδια ξανά μέτρα.

Μάλιστα, δήλωσε ότι πρέπει να γίνει σαφές προς την κοινωνία αλλά και προς το εξωτερικό πως αυτό το πακέτο θα είναι το τελευταίο και κάλεσε τον πρωθυπουργό να ξεκινήσει "αυτή την ώρα, τώρα" επαφές με τους ευρωπαίους ομολόγους του, προκειμένου να ξεκινήσει μία πολιτική διαπραγμάτευση.

Ο κ. Βενιζέλος έστειλε μηνύματα και προς το εξωτερικό, λέγοντας πως η χώρα δεν είναι προτεκτοράτο και σημείωσε πως το όποιο πακέτο μέτρων πρέπει συνοδεύεται από οριστική λύση για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, έτσι ώστε και τά μέτρα να είναι τα τελευταία αλλά και οι θυσίες του λαού να πιάνουν τόπο.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ



www.newsit.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: