-----------------
Η ΕΒΓΑ είναι ελληνική γαλακτοβιομηχανία με έδρα την Αθήνα.
Ιδρύθηκε το 1934 και τα αρχικά της ονομασίας της άλλαξαν τέσσερις φορές μέσα
στο χρόνο:
- 1934 έως
1936: Εθνική Βιομηχανία Γάλακτος
- 1936 έως
1999: Ελληνική Βιομηχανία Γάλακτος
- 1999 έως
2002: Ελληνική Βιομηχανία Γάλακτος και Αλεύρου
- 2003 έως
σήμερα: Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Γάλακτος και Αλεύρου
Ιστορικό
Η γαλακτοβιομηχανία ιδρύθηκε το 1934 από τους εξ Ηνωμένων
Πολιτειών με καταγωγή από τα Βέρβενα Αρκαδίας επαναπατρισθέντες αδελφούς
Σουραπά και ήταν η πρώτη του είδους της στην Ελλάδα. Η ΕΒΓΑ παρήγαγε για πρώτη φορά παστεριωμένο γάλα,
τυποποιημένο παγωτό (είχε την ευρεσιτεχνία της παραγωγής του παγωτού
«ξυλάκι»), γιαούρτι σε κεσεδάκια και βούτυρο σε πακέτο. Ως τότε η διακίνηση γαλακτοκομικών
προϊόντων γινόταν κατά κύριο λόγο με τη μορφή της «χύμα» πώλησης.
Μεγάλη ανάπτυξη γνώρισε η γαλακτοβιομηχανία κατά τη
δεκαετία του 1950, καθώς επεκτείνεται με εκατοντάδες σημεία πώλησης με τη μορφή
γαλακτοπωλείων και μικρών ζαχαροπλαστείων που λαμβάνουν την ονομασία της και
λανσαρίστηκαν ως «Η ΕΒΓΑ της γειτονιάς». Την ίδια εποχή η παραγωγή της
επεκτείνεται και στην παραγωγή σοκολάτας. Το 1964 η ΕΒΓΑ υπήρξε από τις πρώτες
γαλακτοβιομηχανίες της Ευρώπης που αλλάζει τη συσκευασία του γάλακτος από γυάλινη
σε πλαστική μίας χρήσης.
Το ιδιοκτησιακό της καθεστώς από την ίδρυσή της άλλαξε
συνολικά τρεις φορές. Το 1971 πέρασε στην ιδιοκτησία του Κάρολου Πολίτη και
αρχίζει σταδιακά να αποσύρεται από αρκετά προϊόντα τής ως τότε παραγωγής,
επικεντρωμένη κατά κύριο λόγο στην παραγωγή παγωτού. Από το 1988 ανήκει στον
όμιλο εταιριών Κυριάκου Φιλίππου - Filippou Investments Group (όπου μεταξύ
άλλων ανήκει και η γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ).
Από το 1991 η ΕΒΓΑ ξεκίνησε να δραστηριοποιείται και
στην παραγωγή φρουτοχυμών (Refresh), ενώ το 1999 και μετά τη συγχώνευσή
της με την εταιρεία παραγωγής κρουασάν Folie και την παραγωγή
αρτοσκευασμάτων, άλλαξε το αρκτικόλεξό της σε Ελληνική Βιομηχανία Γάλακτος και
Αλεύρου. Το 2001 εξαγόρασε και την ελληνική βιοτεχνία παγωτού και
γλυκισμάτων Ιglοο.
Η ΕΒΓΑ έχει πιστοποιηθεί με τα πρότυπα ποιότητας
ISO 9001:2000, ασφάλειας τροφίμων ISO 22000:2005 και περιβαλλοντικής
διαχείρισης ISO 14001:2004. Το εργοστάσιό της βρίσκεται στον Βοτανικό, στο ίδιο σημείο από την ίδρυσή του το 1934. Τον
Σεπτέμβριο του 2009 υπέστη σοβαρές ζημιές από εκδήλωση πυρκαγιάς. Ένα δεύτερο εργοστάσιο
(μόνο για προϊόντα ζύμης) βρίσκεται στον Ασπρόπυργο. Τρία υποκαταστήματα λειτουργούν σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ρόδο και συνολικά απασχολούνται περίπου 400
εργαζόμενοι.
ΠΗΓΗ: http://el.wikipedia.org/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου